УСТАВНИ СУД БИХ: Дан РС 9. јануар неуставан; ДОДИК: Одржаћемо референдум без обзира на одлуку

УСТАВНИ СУД БИХ: Дан РС 9. јануар неуставан; ДОДИК: Одржаћемо референдум без обзира на одлуку

17 септембра 2016

20160522183823_370706 dodik

Уставни суд БиХ одбио је захтев за преиспитивање одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, о Дану Републиек Српске, чиме је коначно потврђено да се 9. јануар сматра неуставним.

Како преноси Вечерњи лист.ба, у току је пауза пленарног заседања Уставног суда БиХ на којој учествује девет судија.

Током дана Уставни суд БиХ треба размотрити још информацију о провођењу одлуке око 9. јануара из новембра прошле године те ће се судије огласити и о захтеву да се забрани одржавање референдума у Републици Српској заказаног за следећу недељу 25. септембра.

Уставни суд БиХ донео је у новембру прошле године одлуку којом се неуставним проглашава дан Републике Српске, 9. јануар сматрајући како се тиме крше права Хрвата, Бошњака и других несрба у Републици Српској.

Ту одлуку су одбили политички представници Републике Српске те су за 25. септембар заказали референдум око настављања прослављања Дана РС­ 9. јануара.

ДОДИК: РЕФЕРЕНДУМ О ДАНУ РС ОСТАЈЕ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће референдум о Дану РС бити одржан без обзира на одлуку Уставног суда БиХ.

Било би добро да Уставни суд БиХ укину своју одлуку, јер тек онда референдум не би био упитан ни по ком основу, рекао је Додик.

„Тек онда ћемо одржати референдум“, изјавио је новинарима током посете Рибнику.

Уставни суд БиХ ће данас разматрати и извештај о томе да ли је Народна скупштина РС испоштовала одлуку суда и променила спорне одредбе Закона о празницима, као и захтев неколицине бошњачких политичара да се донесе привремана мера забране одржавања референдума у РС.

Опозициони Савез за промене сматра да одлуку Народне скупштине РС о референдуму о Дану РС не може нико поништити, осим саме Народне скупштине РС, јер је тако дефинисано Уставом овог БиХ ентитета.

Позивајући се на неименоване изворе из Уставног суда БиХ, поједини медији су објавили да су судије овог суда одбиле захев за преиспитивање раније одлуке Уставног суда, чиме је, како је наведено, коначно потврдјено да се оглука о Дану РС 9. јануару сматра неуставном.

У току је пауза заседања Уставног суда БиХ, а још нема званичних информација о одлуци суда.

KOMENTARI7 коментара

 1. Pravo i pravda su osnov države says:

  Naravno da treba da bude referendum, jer je po zakonu. Ionako su nas stalno vodili politikom "svršenog čina" i "štapa i šargarepe" oni koji bi da unište sve progresivne ljude Evrope. Krajnje vreme da Evropa "oživi" i spreči urušavanje osnovnih ljudskih institucija kao što su država,pravo na rad, pravdu i dostojanstvo, porodica, brak, roditeljstvo i starateljstvo, pravo na detinjstvo, mladost i starost....

  • Sveti Kardinal says:

   Ne može biti po zakonu, ako se Ustavni sud ne slaže s tim. Valjda se zna hijerarhija sudskih i upravnih institucija jedne države. Stvarno treba biti budala pa napisati da je "po zakonu" nešto što neo odobrava Ustavni sud.

 2. Bajurina says:

  Svaka cast Predsedniku DODIKU!!!Kao svaki pokatoliceni Srbin,navijam da Rep.Srpska postane samostalna nezavisna drzava,a u to ime cu onda da zakoljem i ispecem jednu od mojih koza.

  • Bajurina says:

   Zivjela Nezavisna Republika Srpska i Dodik!!

 3. Ivan Grozni says:

  Pa svaka presuda ima obrazlozenje na osnovu cega su sudije donele takvu odluku. Nemoze se samo raci da je nesto nezakonito samo zato sto se nekom hoce. Ustavni sud mora da obrazlozi zasto je 9. Januar nelegalan dan Rrepublike Srpske.

 4. Sveti Kardinal says:

  Ostat će BH Srbi bez kruha kad im EU i UN udare sankcije. :D

 5. Bajurina says:

  Koje sankcije?Jesi li ti normalan?Pa Srbi u Srpskoj se hrane kao gospoda na kraljevskom dvoru,dok mi kopamo po kontejnerima.Sva mi je sreca sto imam moje koze,inace bi i sam morao kao 90% Hrvata da budem dezurni pored kontejnera i da cekam da neka gospoda baci otpatke sa bogate trpeze.Cuti i pokri se usima budalo izgladnjela!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u