УСТАВНИ СУД БИХ: Дан РС 9. јануар неуставан; ДОДИК: Одржаћемо референдум без обзира на одлуку

USTAVNI SUD BIH: Dan RS 9. januar neustavan; DODIK: Održaćemo referendum bez obzira na odluku

17 septembra 2016

20160522183823_370706 dodik

Ustavni sud BiH odbio je zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, o Danu Republiek Srpske, čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim.

Kako prenosi Večernji list.ba, u toku je pauza plenarnog zasedanja Ustavnog suda BiH na kojoj učestvuje devet sudija.

Tokom dana Ustavni sud BiH treba razmotriti još informaciju o provođenju odluke oko 9. januara iz novembra prošle godine te će se sudije oglasiti i o zahtevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za sledeću nedelju 25. septembra.

Ustavni sud BiH doneo je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnim proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj.

Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske te su za 25. septembar zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS­ 9. januara.

DODIK: REFERENDUM O DANU RS OSTAJE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će referendum o Danu RS biti održan bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH.

Bilo bi dobro da Ustavni sud BiH ukinu svoju odluku, jer tek onda referendum ne bi bio upitan ni po kom osnovu, rekao je Dodik.

„Tek onda ćemo održati referendum“, izjavio je novinarima tokom posete Ribniku.

Ustavni sud BiH će danas razmatrati i izveštaj o tome da li je Narodna skupština RS ispoštovala odluku suda i promenila sporne odredbe Zakona o praznicima, kao i zahtev nekolicine bošnjačkih političara da se donese privremana mera zabrane održavanja referenduma u RS.

Opozicioni Savez za promene smatra da odluku Narodne skupštine RS o referendumu o Danu RS ne može niko poništiti, osim same Narodne skupštine RS, jer je tako definisano Ustavom ovog BiH entiteta.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ustavnog suda BiH, pojedini mediji su objavili da su sudije ovog suda odbile zahev za preispitivanje ranije odluke Ustavnog suda, čime je, kako je navedeno, konačno potvrdjeno da se ogluka o Danu RS 9. januaru smatra neustavnom.

U toku je pauza zasedanja Ustavnog suda BiH, a još nema zvaničnih informacija o odluci suda.

KOMENTARI7 komentara

 1. Pravo i pravda su osnov države says:

  Naravno da treba da bude referendum, jer je po zakonu. Ionako su nas stalno vodili politikom "svršenog čina" i "štapa i šargarepe" oni koji bi da unište sve progresivne ljude Evrope. Krajnje vreme da Evropa "oživi" i spreči urušavanje osnovnih ljudskih institucija kao što su država,pravo na rad, pravdu i dostojanstvo, porodica, brak, roditeljstvo i starateljstvo, pravo na detinjstvo, mladost i starost....

  • Sveti Kardinal says:

   Ne može biti po zakonu, ako se Ustavni sud ne slaže s tim. Valjda se zna hijerarhija sudskih i upravnih institucija jedne države. Stvarno treba biti budala pa napisati da je "po zakonu" nešto što neo odobrava Ustavni sud.

 2. Bajurina says:

  Svaka cast Predsedniku DODIKU!!!Kao svaki pokatoliceni Srbin,navijam da Rep.Srpska postane samostalna nezavisna drzava,a u to ime cu onda da zakoljem i ispecem jednu od mojih koza.

  • Bajurina says:

   Zivjela Nezavisna Republika Srpska i Dodik!!

 3. Ivan Grozni says:

  Pa svaka presuda ima obrazlozenje na osnovu cega su sudije donele takvu odluku. Nemoze se samo raci da je nesto nezakonito samo zato sto se nekom hoce. Ustavni sud mora da obrazlozi zasto je 9. Januar nelegalan dan Rrepublike Srpske.

 4. Sveti Kardinal says:

  Ostat će BH Srbi bez kruha kad im EU i UN udare sankcije. :D

 5. Bajurina says:

  Koje sankcije?Jesi li ti normalan?Pa Srbi u Srpskoj se hrane kao gospoda na kraljevskom dvoru,dok mi kopamo po kontejnerima.Sva mi je sreca sto imam moje koze,inace bi i sam morao kao 90% Hrvata da budem dezurni pored kontejnera i da cekam da neka gospoda baci otpatke sa bogate trpeze.Cuti i pokri se usima budalo izgladnjela!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *