УСВОЈЕН ОПОЗИВ ДОНАЛДА ТРАМПА, АЛИ…

USVOJEN OPOZIV DONALDA TRAMPA, ALI…

14 januara 2021

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je opoziv predsednika Donalda Trampa. Da bi Tramp bio smenjen, potrebno je da opoziv usvoji i Senat i to dvotrećinskom većinom.

Za opoziv Trampa glasala su 232 kongresmena, dok je protiv bilo njih 197.Za je glasalo i 10 kongresmena iz redova republikanaca, čiji je Tramp bio predsednički kandidat.

Posle izjašnjavanja Predstavničkog doma, neophodno je da se o opozivu izjasni i drugi dom Kongresa, Senat.

Za opoziv u Senatu, koji trenutno ima 51 republikanca, 46 demokrata, dva nezavisna senatora koji su u koaliciji sa demokratama, dok je jedno mesto upražnjeno, treba da glasa dvotrećinska većina. U Predstavničkom domu bila je dovoljna prosta većina.

To znači da bi demokratama trebalo da se pridruži najmanje 17 republikanskih senatora koji bi glasali za Trampov opoziv, objavili su američki mediji.

U zahtevu za opoziv, demokrate su optužile Trampa za kršenje ustavne zakletve da će verno izvršavati funkciju predsednika Sjedinjenih Država, navodnim podsticanjem nasilja nad vladom tokom protesta u Vašingtonu, kada su demonstranti upali u Kongres.

Kako je navedeno u predlogu, Tramp je „ugrozio bezbednost SAD i vladinih institucija i integritet demokratskog sistema“.

Prethodno je Predstavnički dom usvojio rezoluciju kojom od potpredsednika SAD Majka Pensa traži da primeni 25. amandman na ustav SAD i preuzme predsednička ovlašćenja zbog nesposobnosti predsednika da obavlja dužnost, ali je Pens to odbio.

TRAMP OSTAJE PREDSEDNIK

Donald Tramp ostaće predsednik do 20. januara i inauguracije Džoa Bajdena, pošto je vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel objavio da neće sazivati hitnu sednicu kako bi se razmatrao Trampov opoziv.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, usvojile su Trampov opoziv u tom telu. Da bi procedura opoziva bila uspešna, potrebno je da je dvotrećinskom većinom potvrdi i Senat.Međutim, Mekonel, vođa republikanaca koji imaju većinu u Senatu, ne namerava da pristane na zasedanje tim povodom „gotovo sigurno“ do 19. januara, objavio je Mekonelov porptarol Dag Anders na Tviteru.

​Njegov odgovor objavljen je tokom sednice Predstavničkog doma na kojoj je usvojena inicijativa za opoziv Donalda Trampa.

Demokrate su navele da su spremne da proslede opoziv Senatu na odlučivanje tokom ove sedmice, ali je Andres najavio da sednica sigurno neće biti održana do 15. januara, a „gotovo sigurno“ ni do 19. januara, dan pred inauguraciju Bajdena.

Tako će opoziv Donalda Trampa u Senatu moći da bude razmatran tek kada mu istekne mandat predsednika.

Predstavnički dom želi da opozove Trampa pod optužbom da je odgovoran za nasilje tokom demonstracija njegovih pristalica 6. januara u Vašingtonu, kada su demonstranti upali u kongresno zdanje dok je u bilo u toku razmatranje rezultata predsedničkih izbora.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad 4 says:

    republikanci su filovani "demokratskim" trolovima.Biće verovatno ozbiljnih pomeranja u toj stranci i čišćenja redova,ako im "demokrate " to dozvole,jer diviziqaj marinaca u zgradi kongresa ima zloslutnio značenje, odjedno se stvorila čitava armijaa kada je tramp tražio da interveniše vojska zbo očiglednog haosa koji je antifa pravila onis us se pravili ludi.Ova vklada sa bajdenom na čelu je klasična VOJNA HUNTA koja je došla na vlas mekim državnim udarom, ali jako je važno da u armiji ima MNOGO nezadovoljustva naročito u srednjim i nižim rangovima, oni su zasada oćutali po inerciji službe ali to sledeći put neće biti tako, a sledeći put će biti UBRZO,jer "demokrate" spremaju ČISTKU uopozicije u politčkom sistemu amerike i oni će taj lov na vešticve sigurno pokrenuti jer ZNAJU da sledeći mandat ni u ludilu neće dobiti , pa neznam kakve interent provajdere da imaju i neznam kakvu propagandu da pokrenu, jer ZNAJU GDE JE AMERIKA DOŠLA i na koje je grane spala baš zahbvaljujući NJIMA i njihovoj bezobzirnoj pljački države a o tome se i RADI, ima sada mnogo " demokratski termita" da se nahrani, to američke finansije i budžet neće preživeti SIGURNO.OVO jE KRAJ "imperije" nije bila neka definitivno a sreća kratko je i trajala R.I.P --U.S.A 1945-2021.taj posao je obaveljen još vampira da upokojim pa idem malo na kop.:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *