УСВОЈЕН ЗАКОН! Албански званични језик у МАКЕДОНИЈИ!

USVOJEN ZAKON! Albanski zvanični jezik u MAKEDONIJI!

14 marta 2018

Makedonski parlament je, bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih usvojila Zakon o upotrebi jezika.

Tim pravnim aktom se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.

Predsedavajući parlamenta Talat Džaferi, iz redova albanske DUI, sproveo svoj naum i odbacio amandmansku raspravu.

On je odbacio raspravu o gotovo 36.000 amandmana koje je na taj zakon podnela najuticajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE, što je umalo dovelo do obračuna bivšeg lidera te stranke i premijera Nikole Gruevskog i Džaferija, pa je moralo da reaguje i obezbeđenje.

VMRO-DPMNE je više hiljada amandmana na zakon podnela nakon što je on usvojen u parlamentu u januaru, a pedsednik Đorđe Ivanov je odbio da ga potpiše i vratio ga u Sobranje.

KOMENTARI4 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Sad kada je gotovo mogu da objasnim zašto je to tako: Srbiji otimaju KiM po POKRAJINSKIM GRANICAMA. Makedoniji će da otimaju deo teritorije po granicama govornog područija Nisu mogli da pristupe otimanju teritorije dok ne postoji neki zvaničan dokument u zakonu. Naciamerikanci koriste sve moguće tačke postojećih zakona država koje pokušavaju da disciplinuju i na taj način koriste legalne papire za nelegalne radnje. Treba biti spreman na ono što dolazi , otvorite širom oči, uključite mozak, ugasite državne medije...

  • Velika Metla says:

   Artiljerac,za vreme vladavine komunjara,skoro 50 godina(mada danas njihovi naslednici isto vladaju u velikoj meri)granice i zakoni u okviru tih granica,država naravno,je rađeno sve da bi danas došlo i dovelo do čega je i dovelo! Primetio si kako zapad laje na komunizam(po sistemu "drž* te lopova)i komuniste,ali im nikako ne smetaju granice koje su komunjare i uspostavile posle Drugog svetskog rata! I komunizam i Hitler su iz "iste kuhinje",tako da vlasniku te "kuhinje"bi bilo potpuno svejedno ko god da je pobedio,jer bi taj pobednik uradio isto ovako kako su komunjare uradile! naci-čemerika se umešala u rat SAMO zbog prodaje proizvoda ratne industrije! A za poginule ih baš zabole stojko!

 2. Čokalija says:

  Čestitam makedoncima na istorijskoj odluci,za bolje i nisu.

 3. Malisor says:

  Sledeća je montenegro zamolio bih milogorce da učine isto da pored zvaničnog crnogorskog jezika albanski bude takodje zvaničan,u Ulcinju niko ni ne govori nekim drugim jezikom a i u Tuzima je isti slučaj pa se to polako širi i sa kosove republjik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *