УСВОЈЕНА ОДЛУКА У БАЊАЛУЦИ – КЉУЧАН ДАН ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

USVOJENA ODLUKA U BANJALUCI – KLJUČAN DAN ZA REPUBLIKU SRPSKU

11 decembra 2021

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Zaključcima o prenosu nadležnosti predviđeno je da se zakoni i drugi propisi kojima je preneta nadležnost sa Republike Srpske na BiH neće primenjivati na teritoriji RS.Radi se o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija i oblasti odbrane i bezbednosti.

Skupština je zadužila Vladu da u roku od šest meseci uputi na razmatranje zakone koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje RS po povratku nadležnosti.

Takođe, Skupština je zadužila Vladu da u koordinaciji sa predsednicom RS, pripremi tekst Ustava RS kojim će se vratiti sve nadležnosti Srpske, izuzimajući one koje po Ustavu BiH pripadaju Bosni i Hercegovini.

Prenos nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja

Narodna skupština Republike Srpske povukla je saglasnost od 30. oktobra 2003. godine kojom je nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike preneta na Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se omogućilo razmatranje i usvajanje Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovom odlukom na teritoriji Srpske zakoni o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, o uplatama na jedinstveni račun i raspodeli prihoda, o Upravi za indirektno oporezivanje, o postupku indirektnog oporezivanja, o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, o porezu na dodatu vrednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrednost u Republici Srpskoj i Zakona o akcizama Republike Srpske.

Nadležnosti u pravosudnim institucijama

Narodna skupština Republike Srpske povukla je saglasnost iz 2004. godine o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH.

Narodna skupština RS zadužila je Vladu Srpske da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike

Srpske, dok se taj zakon BiH neće primenjivat od dana kada bude usvojen zakon RS.

Nadležnosti u oblasti odbrane i bezbednosti

Narodna skupština Republike Srpske povukla je odluku iz 2005. godine o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH.

Vlada RS u roku od šest meseci treba da predloži Skupštini zakone o odbrani i bezbednosti, a kada oni budu usvojeni, prestaće da se primenjuju Zakon o odbrani

BiH , Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Zakon o Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH i Zakon o Agenciji za istrage i zaštitu BiH, prenosi RTRS.

KOMENTARI3 komentara

    • Dražen Jovan Petrović says:

      Ukinuti sve balijsko.

  1. Portopranco says:

    Uvlakača i ulizica kao što su balije nema na svijetu. Oni sami ne mogu ništa. Potpuno je legitimno da se Republika Srpska zalaže za svoja prava i suverenitet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *