УСВОЈЕНА ЗАВРШНА ДЕКЛАРАЦИЈА У АСТАНИ: Ово су кључне тачке

USVOJENA ZAVRŠNA DEKLARACIJA U ASTANI: Ovo su ključne tačke

4 jula 2024

RUSKI predsednik Vladimir Putin i drugi lideri zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) na kraju sednice Saveta šefova država u Astani potpisali su završnu deklaraciju Saveta šefova država-članica organizacije.

Države-članice su u deklaraciji konstatovale sve veću upotrebu sile u svetu i sistematsko kršenje međunarodnog prava, rastu geopolitičke konfrontacije i sukobi, a rizici po stabilnost u svetu i regionu ŠOS se množe.U deklaraciji se primećuju „tektonske promene“ u svetskoj politici, ekonomiji i drugim oblastima. U svetu nastaje pravedniji i višepolarni svetski poredak, šire se mogućnosti za razvoj država i sprovođenje uzajamno korisne i ravnopravne međunarodne saradnje, napominje se u dokumentu.

Ostale odluke usvojene ovom deklaracijom su:

– Mora se čuvati režim nuklearne neproliferacije uspostavljen sporazumom iz 1968. godine. Zemlje ŠOS koje su potpisale Ugovor o neširenju zalažu se za „sveobuhvatnu, uravnoteženu promociju svih ciljeva i principa postavljenih u sporazumu, jačanje globalnog režima nuklearne neproliferacije i nastavak procesa nuklearnog razoružanja.
– Države-članice su se dogovorile da 2025. godinu proglase Godinom održivog razvoja.
– Članice se zalažu za strogo poštovanje konvencije o zabrani razvoja i proizvodnje biološkog i toksičnog oružja.
– Članice ŠOS se zalažu za slobodu svemira od oružja i zahtevaju usvajanje obavezujućeg dokumenta.
– Zemlje ŠOS smatraju da je neprihvatljivo i opasno za međunarodnu bezbednost stvaranje protivraketnih sistema od strane pojedinih zemalja.
– Zemlje ŠOS smatraju borbu protiv transnacionalnog kriminala jednom od ključnih oblasti saradnje.
– Države ŠOS se zalažu za sveobuhvatnu reformu UN u cilju jačanja njenog autoriteta.
– ŠOS poziva sve zemlje sveta da se pridruže inicijativi Udruženja o svetskom jedinstvu za pravedan mir, harmoniju i razvoj.
– Zemlje ŠOS spremne su da sarađuju na sprečavanju rizika i unapređenju bezbednosti u oblasti veštačke inteligencije.
– Države članice ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka koje imaju za cilj mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja i suprotno međunarodnom pravu.
– Zemlje-članice najoštrije osuđuju dejstva koja su dovela do brojnih civilnih žrtava u palestinskom Pojasu Gaze.
Sastanku su prisustvovali šefovi država i članovi vlada Rusije, Kazahstana, Indije, Irana, Kine, Kirgizije, Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Belorusije, Mongolije, Azerbejdžana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Turkmenistana, kao i generalni sekretar ŠOS.

Samit je počeo ceremonijom potpisivanja dokumenata o prijemu Belorusije u asocijaciju.
Putin je 3. jula doleteo u Astanu radi učešća u ŠOS.
Ruski predsednik je danas učestvovao u sednici Saveta šefova država-članica ŠOS. Nakon ceremonije potpisivanja završnih dokumenata, Putin ima planiran razgovor sa v. d. predsednika Irana Mohamedom Mohberom, kao i učešće na sastanku u formatu ŠOS plus.

Na kraju posete Kazahstanu, ruski lider će razgovarati sa ruskim medijima.
Pored završne deklaracije, biće potpisan i paket od 24 zajednička dokumenta.
Prethodno, Putin je na sastanku istakao da su lideri uvereni da je Šangajska organizacija za saradnju, zajedno sa BRIKS-om, glavni stub novog svetskog poretka u nastajanju. Upravo ta udruženja deluju kao moćan pokretač za procese globalnog razvoja i uspostavljanja istinske multipolarnosti.
(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Protokoli hrvackih ludaka says:

  A brate,od njih tu kolko ih ima, ni jedan nije preko metar osamdeset, ajde možda Lukašenko je, al samo možda...ne, tu stvarno fali neki Srbin, da su bar došli Dodik ili Vučić sa svojih 2 metra, da se prosek tu malo poboljša, ovako, situacija nije blistava ni obećavajuća 😁

  • lekovito bilje says:

   astana=satana

 2. lekovito bilje says:

  Ima ih 12,tajna vecera:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *