Usvojene nove sankcije Rusiji, ali iznenadićete se koja je zemlja EU bila najviše protiv

Usvojene nove sankcije Rusiji, ali iznenadićete se koja je zemlja EU bila najviše protiv

8 septembra 2014

van-rompej 445tČlanice Evropske unije dogovorile su se večeras da formalno usvoje novi paket sankcija Rusiji, ali će one stupiti na snagu tek za nekoliko dana, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

“Savet je večeras kroz pisanu proceduru usvojio paket restriktivnih mera protiv Rusije”, saopštio je Van Rompej u izjavi za medije, ali je dodao da će sankcije stupiti na snagu “za nekoliko dana”.

“EU je spremna da delimično ili u celini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu” stoji u Van Rompejevom saopštenju.

Ambasadori zemalja članica su na večerašnjem vanrednom sastanku posle žustre debate doneli odluku o “ciljanim merama” kojima se postojeće sankcije proširuju na delove ruske naftne industrije, uz zabranu izvoza oružja i nekih tehnologija.

Diplomatski izvori navode da novi paket obuhvata ruske naftne kompanije u državnom vlašništvu, uključujući i “Gazpromnjeft”, većinskog vlasnika Naftne idustrije Srbije.

Ovim firmama će biti uskraćen pristup evropskom finansijskom tržištu ako nove mere stupe na snagu.

Sem toga, biće zabranjeno izvoziti oružje u Rusiju, kao i takozvanu robu dvostruke namene, koja se može koristiti kako u vojne, tako i u civilne svrhe.

Nove sankcije obuhvataju i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će Rusiji otežati pristup naftnim poljima u arktičkom pojasu.

Večerašnja odluka predstavlja kompromis između zemalja koje su tražile da sankcije stupe na snagu odmah, i onih koje su smatrale da ih ne treba uvoditi, a među protivnicima sankcija prednjačila je Finska, saznaje Tanjug.

Na kraju, Finci su glasali za sankcije nakon što je usvojen i mehanizam za njihovo ukidanje ako se primirje u Ukrajini održi i počnu pregovori o trajnom miru.

NEMAČKA TAKOĐE BILA PROTIV SANKCIJA

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas i Moskvi i Vašingtonu: „Rusija u svakom trenutku može opet postati naš dobar partner. Vrata za pregovore su ostavljena otvorenim“.

Istovremeno je naglasila: „Evropska unija i Rusija treba da obavezno nastave dijalog bez obzira na ukrajinsku krizu“.

Merkelova je precizirala da će nastaviti da održava kontakte sa Vladimirom Putinom. Pri tom nije krila: „Mi svoj dijalog moramo obavezno sačuvati!“

Večeras je nezvanično saopšteno da je Nemačka među zemljama koje su osujetile uvođenje novih sankcija protiv Rusije.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Miloš says:

    Nevjerovatno kakvi kreteni su na vodećim pozicijama u EU...., nezamislivo !!

  2. Robert Lucas says:

    Budućnost Evrope je u jedinstvu Rusije i Njemcke. Amerikance treba izbaciti jednom za svagda sa starog kontinenta. Američki smradovi su (nepobitno tačno) najviše zla ucinili drugima. Genocid Njemaca nad Jevrejima izgleda kao video igrica u odnosu sta su Amerikanci uradili Sjeverno-americkim Indijancima.

  3. Radoslav says:

    Nemacka je glavni pokretac sankcija ovo neko spusta loptu na zemlju i skrece paznju sa pravog krivca.pravi krivac se zna ko huskao rat u Yu,da bi napao Srbiju isti taj sto je slomijo Ukrajinsku vladu i doveo fasiste i Naciste na vlast u ukrajinu pogledajte ko ratuje u Ukrajini na strani Fasista Poljaci nemci Cehoslovaci madjari rumuni Amerika ih predvodi ovo je indirktni napad na Rusiju ako i dalje nateruju Ruse da upotrebe ono sto jos niko nije upotrebijo kako izgleda sve zemlje koje su ustale protiv Rusije bice prvi put nagradjene da imaju cast da vise postoje i da se jednom zauvek smiri ta mrznja i bogacenje sa tudjih ledja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *