Усвојено више амандмана на извештај ЕП – САДА ЈЕ ЈОШ ГОРИ ПО СРБИЈУ

Usvojeno više amandmana na izveštaj EP – SADA JE JOŠ GORI PO SRBIJU

8 maja 2023

Poslanici Evropskog parlamenta iz grupa „Zeleni-slobodna Evropa“, „Grupe evropskih partija“, „Grupe obnove“, i „Leve grupe“, podneli su više amandmana na izveštaj EP o Srbiji od 104 tačke koji je usvojen na odboru za spoljne poslove, a u kojima su izrazili niz zabrinutosti na različite teme.

U ime koalicije Zeleni-Slobodna Evropa, poslanica Ursula fon der Lajen podnela je amandman na tačku koja govori o „pozitivnim signalima o deeskalaciji tenzija“ između Beograda i Prištine, i tražila da se u tekst izveštaja doda da su „primećeni pojedini pozitivni signali o deeskalaciji tenzija“, što je, kako se navodi u tekstu amandmana, „dobra baza za dalju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“.Pored toga, ona je amandmanom zatražila da se u tekst izveštaja doda da EU „izražava duboko žaljenje zbog glasa Srbije u Savetu evropskih ministara da se Kosovu ne dozvoli članstvo, što je, smatra ona, kršenje dogovora iz Ohrida od 18. marta 2023, kao i zbog bojkota lokalnih izbora na Kosovu 23. aprila koji je orkestrirao Beograd, i zbog zastrašivanja srpskih opozicionih političara u ovom konekstu“.

Autor izveštaja Vladimir Bilčik, je u ime „Grupe evropskih narodnih partija“ (PPE) uložio amandman na tačku koja se odnosi na važnost regionalne saradnje o ratnim zločinima i nestalim licima, tražeći da se u tekst tačke unese da se „pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim osobama na sastanku 2. maja, u kontesktu dijaloga između Beograda i Prištine, i poziva na njenu implementaciju. Poziva se na transparentnost i inkluzivnost u izveštajima o implementaciji“.

On je pored toga zatražio da se u izveštaj doda da je napravljen „imajući u vidu dogovor postignut u Briselu 27. februara i Ohridski sporazum iz 18. marta, kao i aneks za iplementaciju sporazuma“.

U jednom od amandmana traži se da doda „izraz zabrinutosti o slučaju Elektroprivrede Srbije, u kome su tužiteljke premeštene sa slučaja, nakon što su započele istragu o slučaju korupcije“.

Pored toga, jedan od amandmana traži da se iz izveštaja ukloni rečenica: „Pozdravlja se uspostavljanje radne grupe za zaštitu novinara unutar kabineta premijerke“.

Jedan od amandmana traži da se u izveštaj doda „izraz žaljenja o činjenici da visoko rangirani članovi srpske vlade nastavljaju da trivijalizuju i ismevaju slučaj ‘Savamala’ u javnosti, uprkos ozbiljnosti kršenja vladavine prava“.

Ursula fon der Lajen je takođe uložila amandman da se u tekst izveštaja doda da su mediji „bliski vlasti“ glavni izvor „anti-EU i pro-ruskih narativa u Srbiji“, i da su „doprineli opadanju podrške pristupanju EU javnosti u Srbiji“.

Poslanik Emanuel Morel je u ime „Leve grupe“ zatražio da se u tekstu izveštaja „naglasi istorijska povezanost i prijateljstvo koji ujedinjuju narode Evropske unije i srpski narod“.

On je takođe zatražio da se doda rečenica: „Primećuje se, uz zadovoljstvo, eksplicitan zahtev srpskih vlasti da bosanski Srbi reintegrišu svoje predstavnike u institucije BiH; poziva se Srbija da nastavi sa radom na snižavanju tenzija između vlasti Republike Srpske i federalnih vlasti Bosne i Hercegovine“, preneo je Tanjug.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Miroslav says:

  Evropa ima alternativu ali domaći političari ispraše ljudima mozak da nema.

 2. Snežana says:

  MRŠ SMRADOVI DEMOKRATIJE ZAPADA,LOPURDE I DEBILI

 3. Gagi says:

  Ovo je stvarno mentalno sludjivanje. Kao sto vidimo, neki dogovor u Ohridu je usaglasen. To znaci samo jedno, zahtevi EU se prihvataju ali se ne postuju. Zatim slede cinicni zahtevi EU poslanika, ticu se kontrole unutrasnjih pitanja "suverene" drzave Srbije. Vec smo postali njihova pridruzena prcija gde mogu da se izivljavaju do mile volje i sprovode svoje planove, to inace rade svih prethodnih godina. Mi ih nesto kao ignorisemo i nadmudrujemo da bi posle nekog vremena prihvatili njihove sugestije i izasli u susret njihovim planovima. I tako to ide, mic po mic, ignorisemo "male" i nevazne gubitke koji se vremenom oblikuju u ozbiljne i konkretne drzavne gubitke. Dokle ce ovakva igranka da traje - videcemo. Doduse, vec vidimo. Imamo EU upravnike koji nas povremeno posecuju da bi nam podelili sledece obaveze i zadatke. To se drugim recima zove "pregovaracki proces" ili gubljenje teritorije Srbije.

 4. Žarko says:

  Ma velika stvar! Trulež je odlučio da strune! Pa ne moramo mi da budemo mirođija u svakoj čorbi. Pustite ih da strunu bez nas. NIKAD EU! NIKADA ZAPAD! ŽIVELA SRBIJA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *