УТЕРУЈУ ЗАПАДУ СТРАХ У КОСТИ: Русија до 2016. године добија застрашујуће ракете!

УТЕРУЈУ ЗАПАДУ СТРАХ У КОСТИ: Русија до 2016. године добија застрашујуће ракете!

13 новембра 2015

1418724702_1Према плану развоја Ракетних стратешких снага Русије – удео модерних модела наоружања у њима ће до 2020. године износити 100 одсто.

Председник РФ Владимир Путин, ове недеље свакодневно одржава састанке с представницима руског Министарства одбране и главним конструкторима војних предузећа.

Циљ састанака је разматрање стања у војној индустрији, реализација државних војних набавки, као и усклађивање планова са стварним могућностима, с војним вежбама које су спроведене у последње време, оцењивање рада на јачању безбедности земље.

Претходна серија таквих састанака одржана је средином маја ове године. На основу њих је израђен цео низ докумената, између осталог, донета је одлука о формирању Ваздушно-космичких снага, а такође су кориговани планови опремања војске модерним оружјем, стабилизован је рад војних предузећа.

Путин је рекао да ће Русија развијати ударне системе способне да пробијају било које и било чије штитове противракетне одбране. Притом је подсетио да САД и њихови савезници настављају изградњу глобалног система ПРО.

„Не узимају се у обзир ни наша забринутост, ни наши предлози о сарадњи“ – констатовао је он. Путин је нагласио да је прави циљ ПРО САД да се неутралише нуклеарни потенцијал РФ.

Шеф руске државе је констатовао да су руска војна предузећа у последње три године успешно тестирала више напредних система наоружања који су способни да успешно решавају борбене задатке у условима ешелонирне ПРО.

Од система које развија руска војна индустрија као одговор на изградњу америчког система ПРО у Европи може се навести оперативно-тактички ракетни систем „Искандер“ (NATO назив SS-26 Stone).

Он је предвиђен за уништавање како циљева малих димензија, тако и циљева на великим површинама у позадини евентуалног противника. Систем се састоји од неколико врста возила, укључујући самоходни лансирни систем МЗКТ-7930, возило за транспорт и постављање ракета, командно-штапско возило и друга. Од муниције се користи једностепена ракета на чврсто гориво 9М723 домета до 500 километара. Ракета може бити опремљена обичном или касетном бојевом главом.

Руска армија ће до краја 2015. године добити још два бригадна комплета система „Искандер“. Исти број система војска ће добити и 2016. године.

Оружане снаге РФ би до краја 2015. године требало да имају укупно седам таквих јединица.

Осим тога, 2016. године ће почети испитивања интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“, која треба да замени интерконтиненталну балистичку ракету Р-36М2 „Војвода“.

Карактеристике нове напредне ракете превазилазе претходну генерацију, између осталог, корисни терет интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“ може да достигне 10 тона (код „Војводе“ тај показатељ износи око 8,75 тона). Ракета ће моћи да уништава циљеве летећи како преко Северног, тако и Јужног пола.

Ради се и на борбеном железничком ракетном систему „Баргузин“.

Конструкторска документација за њега биће израђена до средине 2016. године. Очекује се да ће један борбени железнички ракетни систем моћи да носи шест интерконтиненталних балистичких ракета РС-24 „Јарс“ и биће јачине пука, а дивизионски комплет „Баргузина“ бројаће пет „пукова“.

Министарство одбране је истакло да производња борбеног железничког ракетног система није у супротности са обавезама Русије према споразуму између Русије и САД о ограничавању стратешког нуклеарног наоружања.

Министарство одбране Русије добило је у трећем кварталу 2015. године осам интерконтиненталних балистичких ракета. Такође, добијено је 12 мобилних лансирних система, 22 возила за подршку јединицама Ракетних стратешких снага на борбеном дежурству, 3 возила за инжењеријску подршку и маскирање.

Удео модерне технике у Ракетним стратешким снагама у овом тренутку износи 48 одсто.

Према предлогу федералног буџета за 2016. годину, расходи у одељку „Национална одбрана“ на нуклеарно наоружање у 2016. години биће повећани безмало за четири милијарде рубаља. У 2015. години финансирање те ставке износиће више од 44, милијарди рубаља, док је у 2016. планирано да се потроши 48,3 милијарде.

Представници руске војне индустрије су више пута изјављивали да Русија не заостаје за светским лидерима у производњи авиона и у области истраживања хиперсоничног оружја.

Корпорација „Тактичко ракетно наоружање“ ради на хиперсоничном наоружању и прешла је са научно-истраживачке на експериментално-конструкторску фазу радова. Очекује се да ће радови бити завршени до 2019-2020. године.

Русија већ има рецепт за гориво које ће омогућити летелицама да постижу потребну и предвиђену брзину.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u