Uticajni Rusi na slavlju SNS

Uticajni Rusi na slavlju SNS

17 marta 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Protekli parlamentarni izbori u Srbiji, na kojima je Srpska napredna stranka odnela najubedljiviju pobedu još od uvođenja višestranačja u zemlji, nesumnjivo svedoče u prilog činjenici da su više nego ikad ranije ekonomija i sa njom povezani životni standard postale dominantne teme koje interesuju domaće birače, s obzirom da su upravo to bili glavni aduti sa kojima je lider najjače stranke Aleksandar Vučić zadobio poverenje čak polovine svih izašlih na biračka mesta.

Još jedan od najvažnijih rezultata tog izjašnjavanja građana o tome ko će ih predstavljati u sledeće četiri godine u skupštinskim klupama, sastoji se u evidentnom smanjenju broja stranaka koje su prešle cenzus jer su poslaničke mandate dobile samo četiri partije, uz nekoliko stranaka nacionalnih manjina, a to znači da su, pojednostavljeno rečeno, na srpskoj političkoj sceni ostala samo četiri igrača – Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka i Nova demokratska stranka.

Ali da se vratimo ponovo na ekonomiju, na koju će očigledno u narednim godinama biti najviše fokusirana pažnja buduće vlade. Naime, iz izjave budućeg premijera Aleksandra Vučića jasno se vidi da će prioritet njenog rada predstavljati privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta još u toku ove godine, a glavni problem će po njegovim sopstvenim rečima predstavljati fiskalna konsolidacija.

vucicslavlje2014Inače, nakon proglašenja izbornih rezultata u stranačkim prostorijama naprednjaka su se pojavili i razni diplomatski predstavnici, a među njima je bio i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, koji je u izbornoj noći rekao agenciji Tanjug da očekuje da nova srpska vlada realizuje ono što je potrebno Srbiji a to pre svega podrazumeva ekonomski razvoj. On je još kazao i ovo: „Srbija je veoma bliska Rusiji. Na putu smo na kojem nam je potreban brzi ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, napredak, poboljšanje standarda običnih ljudi, ali i dobri odnosi Srbije i Rusije“. Na kraju je izrazio nadu da će na vlast doći snage i partije prijateljski raspoložene prema Rusiji, što je zaključio rečima: „Ono što je dobro za Srbiju dobro je i za Rusiju. Nadamo se da će vlada delovati u interesu Srbije, a Rusija će nastojati da pomogne tamo gde za to postoji interes obe strane i da se očuva prijateljstvo“.

Takođe, u stranačkoj centrali naprednjaka na Novom Beogradu, gde su se u slavljeničkoj atmosferi sumirali rezultati i utisci sa proteklih izbora, pojavio se i Aleksandar Babakov, specijalni izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je u sedište Srpske napredne stranke stigao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i njegovom suprugom.

Naposletku, kao rezime upravo održanog narodnog izjašnjavanja, moglo bi se samo konstatovati da je na izborima za novi saziv parlamenta Srbije zapravo pobedila priča o ekonomiji, a približno 50 procenata svih izašlih glasača su procenili da je Vučić sa svojim timom bio najuverljiviji kada je reč o putevima razvoja srpske privrede. Međutim, veliko poverenje koje je dobio, svakako predstavlja i veliku odgovornost u predstojećim godinama, kada će biti vidljivo u kojoj meri će se nova srpska vlada uspešno izboriti sa jednim od osnovnih problema kog je budući premijer definisao kao „rešavanje broja nezaposlenih“.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *