Utisak Njujorka

Utisak Njujorka

13 oktobra 2014

sdrcelic1 StojanPiše: Stojan Drčelić

Bio sam sinoć ispred “Devedeset dvojke” čini mi se više da branim, kako Amerikanci vole da kažu “svoj način života”, nego iz uverenja da se, kad je sudbina “Utiska” u pitanju, išta može promeniti. Taj način života je podrazumevao nedeljno veče uz Olju Bećković i njene goste, mislim da sam gledao gotovo svaku emisiju, preskočio sam tek nekoliko kad me tema nije ič zanimala. Nisam gledao ni ona dva u kojima sam sam učestvovao, valjda iz straha da neću biti zadovoljan onim što bih video.

Nije na sinoćnjem skupu podrške Olji Bećković i “Utisku nedelje” bilo mnogo adrenalina, nekako je čini mi se više dominirala rezigniranost, gotovo pomirenost. Kao da su svi bili svesni da prisustvuju oproštaju, kao da su došli sa uverenjem da smo zajedno sa Oljom beznadežno zakasnili, da pravih reči nema, a ako ih i ima – nema ko da ih izgovori.

Ne znam ni sam da li me je više obradovala ili rastužila činjenica da svakog drugog na platou ispred ulaza u nekad ozbiljnu televiziju lično poznajem. Obradovan jer znam – nisu ih još slomili, tužan jer ih je tako malo, što svi deluju umorno, zasićeno. Sve lica iz protesta devedesetih, malo mladih, dominirali su mahom sredovečni, ono preostalih nepotkupljenih novinara, kulturnjaka, par profesora, nekoliko opozicionih političara, Oljina porodica na čelu sa Matijom.

Voleo bih da se desi čudo, da “Utisak” osvane, ali izgleda da neće. Makar ne u ovom filmu. I to je velika šteta. Ko je imao šta da kaže ili da se bespovratno izblamira bio je Oljin gost. Na kraju su oni koji su se izblamirali uzvratili udarac. Mučki, doduše bez materijalnih dokaza i vidljivih tragova ali neće biti potreban neki novi “Insajder” da nam ispriča ko se iza svega krije.

Njegovu će vladavinu pominjati i po ukidanju “Utiska nedelje”, a sa prljavom vodom koju je po glavi prosuo demokratskoj i mislećoj Srbiji, izbacio je i Tasovce i Matiće i brojne druge odlikovane i prvoboračkim lentama okićene miševe. U njenoj su se emisiji za ovih dvadeset i kusur godina obrukali mnogi, ali niko i nikada kao ovi danas kad je više nema.

Ma nije više uopšte važna emisija Olje Bećković. Sinoć su se povodom ukidanja jedne emisije ispred zgrade jedne televizije sakupili novinari, profesori univerziteta, glumci, reditelji, političari, makar i tako rezignirani i umorni, da brane jedno pravo i da pitaju: zašto? Sama ta činjenica miriše na nešto što svi dobro pamtimo a što je zaboravio onaj koji se za to vreme obraćao naciji iz ružičastog studija s montiranim pogledom na panoramu Njujorka. Simbolično, on na Olimpu, mi na sitnom protestu kod Olje Bećković. Nit nas vidi, nit nas čuje. Tako to počne. Počelo je i njemu, bez obzira na kilavu opoziciju.

(dvaujedan.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. sudbina says:

    Stojati uz istinu i pravdu trebalo bi biti cilj i svetinja svakog novinara,,stojati uz neku ideju uvijek na kraju zavrshish u razocarenju,,ali kad je nekom novinaru najgora istina ljepsha od bilo koje lazi taj ne moze nikada izgubiti,Olja je izgubila jer je neka druga ekipa u igri..ona je svoje odigrala..imat ce vremena da razmislja gde je pogrijesila.Vjerovanje u "zapadne vrednosti"nhoge je kostalo ne samo fotelje nego i glave,Olja je morala znati da je americka filozofija ,,,tovari konja dok ne krepe..jer ima uvijek drugi koji ce ga zamijeniti.Na zapadu se ne dize prasina za dobrim konjem nego za magaretom,,u jednu ruku,,drago mi je shto je "uspeshno" zavrshila karijeru.Uzivaj u penziji od 100 Eura.Zaskuzila si svojim predanim radom,

  2. Toma says:

    Ne razumem cemu protest zbog ukidanja jedne televizijske emisije,koja, ruku na srce nije ni zasluzivala da se gleda toliko godina.Od predvidjenih 120 minuta,60 su bile reklame.Ostalo se svodilo na par recenica svakog gosta sa obaveznom zavrsnom recju i misljenjem voditelja.U toj emisiji nikada nismo ni mogli da vidimo neku poznatu licnost koja nije umesana u politiku.Bezbroj puta je bio Zoran Zivkovic, Bosko Jaksic i drugi petooktobarski revolucionari.Dosta vise.Sve ima svoj kraj.U ostalom,ta televizija je privatna,pa je protest trebao biti okrenut prema menadzmentu iste,a ne prema politicarima,za koje takodje nemam reci hvale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *