УВЕК УЗ БРАЋУ: Српска делегација ће подржати Русију у Савету Европе

UVEK UZ BRAĆU: Srpska delegacija će podržati Rusiju u Savetu Evrope

27 januara 2015

srbija-rusija-zastava_660x330Očekuje se burna sednica u Savetu Evrope oko statusa ruskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini. Dok su Britanci protiv overe njihovih mandata a mnoge delegacije bez jedinstvenog stava, delegacija srpskog parlamenta od sedam poslanika glasaće za potvrđivanje mandata ruskim kolegama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu.

U ovoj instituciji vodi se velika polemika da li Rusima, kojima je prošle godine uskraćeno pravo glasa zbog situcije u Ukrajini, treba potvrditi mesta u PS SE, a ishod će se znati sutra kada će se poslanici izjasniti na glasanju.

Šef naše delegacije Aleksandra Đurović kaže da je pitanje ruskih mandata pokrenula delegacija Velike Britanije.

„Stav srpske delegacije je da se predstavnicima Rusije omogući učešće na zasedanjima PS SE. Ne mogu da glasam za isključenje poslanika bilo koje zemlje članice, jer poslanici kao legitimno izabrani predstavnici građana neke zemlje imaju puno pravo da kažu svoje mišljenje“, rekla je Đurović.

Naši poslanici primetili su juče u razgovorima sa kolegama iz drugih zemalja da nema jedinstvenog stava o Rusima. Drugačija su mišljenja u okviru dve najveće grupe poslanika – Socijalističke i Grupe narodnih stranaka Evrope. Za nepotvrđivanje mandata ruskim poslanicima lobiraju Ukrajinci, Moldavci, predstavnici Gruzije…

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *