УВЕРАВАЈУ НАС: СРБИ, НЕ БРИНИТЕ, ИМАЋЕТЕ ОДЛИЧНУ САРАДЊУ С БАЈДЕНОМ!

УВЕРАВАЈУ НАС: СРБИ, НЕ БРИНИТЕ, ИМАЋЕТЕ ОДЛИЧНУ САРАДЊУ С БАЈДЕНОМ!

16 новембра 2020

Бивши званичник Стејт департмента Бертрам Браун оценио је да ће Србија имати одличну сарадњу са администрацијом новог председника САД Џоа Бајдена.

Он је додао да ће се то десити ако администрација задржи позитиван став који је администрација Доналда Трампа имала према Балкану.На самиту „НАТО недеља“ у Београду Браун је такође похвалио Србију и њеног председника Александра Вучића због односа према БиХ, али и сарадње с Приштином.

Додао је да је Србија „зарадила поене у Америци“ самом чињеницом што је стабилна и што се понашала као стабилизујући фактор на Балкану, поготову у односу на БиХ.

– Србија дефинитивно чини велику услугу Босни одржавајући стабилан однос с Републиком Српском. Председник Вучић на разуман начин сарађује с Kосовом и Албанијом. У том смислу, Вучићева администрација ће сигурно имати добре односе с Бајденовом администрацијом – рекао је Браун.

Он је додао да би САД требало да наставе да подржавају дијалог и користе своју моћ да се даље омогући и олакша дијалог.

– Америка је кључна кад је реч о Kосову, она може да обезбеди сарадњу косовске владе. У том смислу, ако желимо да дође до споразума, Америка је од кључног значаја и може заиста да помогне – рекао је Браун.

Он је оценио да је Трамп био катастрофа за Америку и њену позиицију у свету, али да није био катастрофа за Балкан. Kако је навео, америчка политика на Балкану је током Трампове администрације одржала континуитет.

Међутим, сматра да је разлог за то то што званичници Трампове администрације, како тврди, нису знали ништа о Балкану, па су све препустили стручњацима, попут Метјуа Палмера.

– Тај недостатак интересовања високих функционера и политичара је заправо био добар за Западни Балкан. С друге стране, људи који су дошли из Америке нису са собом донели негативне ставове према Србији из 1990-их. Пре тога, Србија је била под притисцима, критикама, а сада је Трампова администрација третирала Србију као нормалну земљу, углавном из незнања, и то је било добро – рекао је Браун.

Сматра и да је потписивање споразума у Вашингтону и Преспанског споразума, као и чланство Северне Македоније и Црне Горе у НАТО од изузетене важности.– Чули смо критике да је то урађено само да се има нешто на папиру, али показало се да постоји заинтересованост за ситуацију у региону – рекао је Браун и додао да се нада да ће Бајден то погурати.

– Мислим да ће то помоћи и у економском смислу региону, поготову Србији и Kосову. Вашингтонски споразум је у складу са нагласком Европе на регионалној сарадњи. Било да то зовете заједничко европско тржиште или мини шенген, све то иде у истом правцу и то се идеално уклапа у ширу европску политику регионалне сарадње – додао је Браун.

Он је оценио да је највећи пропуст Трампове администрације била лоша сарадња са Европом и подвукао да се увек постиже већи успех када Европа и Америка сарађују, имају исти приступ и заједнички користе своје полуиге моћи.

Он сматра да је Бајден „довољно софистицаран“ да схвати да су се времена променила и да су се све земље промениле, укључујући Србију која се, како је навео, можда и највише променила.

– Очекујем да ће Бајденова администрација наставити тај континуитет Трампове и Обамине администрације и да ће продужити сада већ зацртани правац. Мислим да је Амерички допринос изузетно важан – рекао је Браун.

Подсетио је да Бајден подржава евроатланске интеграције и познаје све лидере света, а познавао је и бившег премијера Србије Зоран Ђинђића.

Браун сматра да, међутим, Балкан неће бити у врху приоритета нове администрације, али то види као нешто позитивно јер је постигнут напредак у региону.

– Наша стратегија овде на Балкану била је евроаталнске интеграције, евроинтеграције и интеграције у европске структуре. Ако је то и даље циљ треба уложити сву енергију, а не да се делимо на разне иницијативе – рекао је Браун.

Истакао је да Европљани треба да подрже и убрзају евроинтеграције, а Америка да помогне да се процес убрза.

Изразио је и подрсксу регионалној сарадњи, наводећи да се тиме убрзава шира европску интеграцију.

Браун је рекао и да треба наставити с давањем подршке регионалним механизмима Међунардоног суда за ратне слочине, као и да се не сме дозволити да дође до насиља у региону, „без обзира на то који се проблем појави на сцени“.

KOMENTARI5 коментара

  1. Beli Orao says:

    Одбиј кретену један , остани на свом острву преко баре и не појављуј се овамо , непожељан си ни жив ни мртав!!!

  2. persida says:

    Da, kad vam uvalimo vakcinu, volece vas cak i crvi, a kamoli Amerikanci.

  3. Lazar says:

    Đavo nas opkoljava sa svih strana. Najagilnije saradnike ima u Vladi i Skupštini Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u