Uvod u raspad Bosne i Hercegovine

Uvod u raspad Bosne i Hercegovine

25 januara 2014

Bosna-i-Hercegovina 01Današnja sednica Doma naroda Parlamenta BiH mogla bi da označi početak nove političke krize velikih razmera, praćene blokadom zajedničkih institucija, a neki čak prognoziraju da bi to mogao da bude i uvod u definitivni raspad BiH! Ako se obistine najave iz SDA da će bojkotovati današnju sednicu zbog uvođenja u proceduru zakona o boravištu i prebivalištu, rad Doma naroda Parlamenta BiH do daljeg će biti blokiran. S druge strane, predstavnici srpskih partija u rukovodstvu Parlamenta već najavljuju da neće dozvoliti da se održi nijedna nova sednica Doma ako se ovaj zakon ne pojavi u proceduri.

Bez sumnje, to će dovesti do potpune blokade usvajanja novih zakona na nivou BiH i paralize Doma naroda. Neki od poslanika čak tvrde da bi takav scenario mogao da predstavlja uvod u definitivni raspad BiH, a direktni krivci za to, što bi bio vrhunac ironije, bili bi oni koji se u nju najviše zaklinju!

Prema saznanjima Pressa RS, predsednik bošnjačkog kluba Halid Genjac iz SDA juče je pismeno obavestio rukovodstvo Doma naroda da je troje delegata ove stranke navodno bolesno i da neće moći prisustvovati sednici. Kako saznajemo, ovo je zapravo alibi za bojkot sednice, pošto je to poslednja preostala mogućnost da se bar privremeno zadrži na snazi aktuelni zakon koji je omogućavao lažno prijavljivanje bošnjačkih birača na teritoriji Srpske uoči lokalnih izbora 2010. godine.

Suljagić kolo vodi

Dan ranije, visoki zvaničnik SDA Sadik Ahmetović se izgleda nije na vreme ugrizao za jezik pa je „izleteo“ sa izjavom da je stranački vrh dao instrukciju delegatima iz svoje partije da bojkotuju sednicu, pa je cela ova ujdurma u njhovoj režiji postala sasvim prozirna. Međutim, jasno je da oni od ove svoje igranke pripremljene za danas neće odustati. Štaviše, juče su u zgradi Parlamenta BiH primećeni i Nermina Kapetanović, i Sulejman Tihić, i Hasan Bećirović, dakle sva tri delegata SDA koja će se danas naprasno toliko „razboleti“ da „neće biti u stanju“ da dođu na sednicu Doma naroda. Ipak, oni su juče bez ikavih problema i lekarskih intervencija prisustvovali sastanku sa predstavnicima bošnjačke koalicije nevladinih organizacija „1. mart“, koja već mesecima lobira protiv usvajanja novog zakona o boravištu i prebivalištu.

Po svemu sudeći, za ovakav tragikomičan razvoj situacije pobrinuo se upravo kolovođa „1. marta“ Emir Suljagić. On je još pre nekoliko dana bošnjačkim delegatima u Klubu naroda zapretio da će ih proglasiti „nacionalnim izdajnicima“ ako ne bojkotuju sednicu i na taj način spreče usvajanje pomenutog zakona. Trik je u tome što su i Suljagić i SDA svesni da bi usvajanjem novog zakona uveliko bila onemogućena, ako ne i sprečena, najavljena kampanja lažnog prijavljivanja bošnjačkih birača na adrese na teritoriji RS, što im aktuelni zakon omogućava. Suština svih napora „1. marta“ je njihov cilj da dobiju što veći broj bošnjačkih poslanika sa teritorije RS i time eliminišu mogućnost Srba da spreče usvajanje zakona koji nisu u njihovom interesu.

Staša Košarac, predsedavajući Doma naroda, kaže za Press RS da mu ne pada na pamet da nasedne na providnu igru SDA i da otkaže sednicu. On upozorava da će zvaničnici SDA biti odgovorni za veliku političku krizu ako ne dođu na sednicu i na taj način spreče usvajanje zakona o boravištu i prebivalištu.

Dramatične posledice

– Svestan sam da Tihić i Bećirović odranije imaju zdravstvenih problema, ali šta se odjednom desilo sa gospođom Kapetanović? Umesto tvrdnji o navodnoj bolesti, bolje bi im bilo da objasne izjavu svog zvaničnika Sadika Ahmetovića, koji je rekao da delegati ove stranke zapravo imaju nalog iz stranačke centrale da bojkotuju sednicu. Ako ništa drugo, neka se bar dogovore i usklade izjave! Što se mene tiče, nemam nameru da otkazujem sednicu, bez obzira na nagovešteni bojkot. Međutim, oni moraju biti svesni šta nas čeka ako tako postupe, jer ćemo zbog njih doći u situaciju da ne možemo da usvojimo ne samo ovaj, nego ni bilo koji drugi zakon. Za to će biti odgovorna upravo stranka koja se u javnosti predstavlja kao najveći zaštitnik BiH. Bojim se da od danas ulazimo u situaciju sličnu onoj koja nas je zadesila prošle godine zbog zakona o jedinstvenom matičnom broju, s tim da bi posledice sada mogle biti mnogo dramatičnije – upozorava Košarac.

On podseća da SDA na ovaj način pokazuje da ne poštuje odluke čak ni Ustavnog suda BiH, koji je još u novembru prošle godine ocenio da sporni zakon ne ugrožava nacionalni interes bošnjačkog naroda i da samim tim može da bude usvojen.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danilo Vasic says:

    Takozvani Bosnjaci od zavrsetka rata igraju igru da, ili oni budu gazde svima ili unistenje svih drugih i svega po svaku cenu. Podela Bosne i Hercegovine je jedino realno resenje pa neka svako pametuje u svom kavezu posto su i ovako svi u jednom nepodnosljivom kavezu a nikako se to ne moze nazvati drzavom ravnopravnih naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *