Uvođenje viza Rusiji je antiruski potez Kosova

Uvođenje viza Rusiji je antiruski potez Kosova

2 jula 2013

RusijaMIP RF je odgovorio na uvođenje viznog režima za građane Rusije od strane kosovskih vlasti. Naš principijalni stav se nije promenio – mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, izjavio je predstavnik MIP RF za ljudska prava Konstantin Dolgov. On je podsetio: Rusija i dalje polazi od toga da je Kosovo deo Srbije, i strogo se rukovodi rezolucijom SB UN 1244.

Vizni režim sa Kosovom za građane 87 zemalja, između ostalog Rusije, Kine i Indije, važi od 1. jula. Pri tome oni koji poseduju šengenske vize mogu da se nalaze na teritoriji samoproglašene države do 15 dana bez obraćanja kosovskom konzulatu.

Direktor Centra za geopolitička istraživanja Leonid Ivašov smatra inicijativu Prištine antiruskom.

Ovo je vizni režim protiv onih zemalja koje ne priznaju Kosovo i pritisak da ga što brže priznamo. Ali mislim da ni Rusiju, ni ruske građane ove odluke neće pogoditi. Naših građana je tamo malo, oni nemaju interesa da putuju na Kosovo. Uvođenje viza je nastavak politike Prištine na zbližavanje sa EU: Kosovo izjavljuje da je spremno da postane član EU, i Brisel mu izgleda ne otkazuje. A Srbija sa svoje strane može da uđe u EU samo priznavši i uspostavivši diplomatske odnose sa Kosovom.

Ipak, kako smatra ekspert, neko rešenje rusko MIP će naći. Leonid Ivašov ne isključuje da će interese Kosova predstavljati jedna od ambasada zapadnih zemalja. Tako, ne priznajući nezavisnost Kosova, za pojedine građane moći će da se organizuje dobijanje viza preko njih, smatra direktor Centra za geopolitička istraživanja – Ako se to ne desi, tada se putovanja ukidaju.

Komentar ruskog konzulata u Prištini u utorak nismo uspeli da dobijemo.

(Glas Rusije)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *