УВОДИ СЕ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У БЕОГРАДУ: Затварају се вртићи, нема школске године, клубови…!?

UVODI SE VANREDNA SITUACIJA U BEOGRADU: Zatvaraju se vrtići, nema školske godine, klubovi…!?

28 juna 2020

Krizni štab za borbu protiv korona virusa održaće sutra sednicu, čini se, odlučujuću u trenutku kada COVID 19 već nekoliko dana piše trocifrene brojke novih obolelih u Srbiji.

Kako Telegraf.rs saznaje, na sutrašnjem zasedanju naći će se nekoliko ključnih mera koje će važiti za Beograd, u kojem je danima dve trećine novih obolelih, i druge gradove u kojima raste broj zaraženih. Ono što je sigurno jeste da će se ograničiti rad klubova, splavova, kafića i restorana, razmatraće se ponovo zatvaranje ili ograničavanje rada vrtića, mature i rekreativne će najverovatnije biti zabranjene a upitan je i početak školske godine u septembru.Ono što je sigurno jeste da vanredno stanje i karantin sigurno neće biti uvedeni, a biće razmatrano uvođenje vanredne situacije u Beogradu.

Kako su mediji preneli, očekuje se da se sutra u vezi sa novim merama obrati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bez karantina i vanrednog stanja

Kako navodi izvor Telegrafa.rs, inače član Kriznog štaba, koji nam je svaku od ovih stavki objasnio pojedinačno, dodatne mere se moraju preduzimati jer je korona virus sada više širi u odnosu na mart i april.

– Odnosno, ako je tada jedna pozitivna osoba prenosila zarazu na dve do četiri, sada jedna osoba zarazi 10. Inače, nije smrtonosniji ili agresivniji u odnosu na taj period. Ali, pošto su prenosioci sada, uglavnom, mladi, zato na neki način moramo da utičemo na njihovo kretanje a to ćemo pokušati da učinimo tako što ćemo da ograničimo rad klubova i splavova, oni neće raditi posle 23 sata, kao i kafića i restorana, koji će morati da zatvore svoja vrata u 19 ili 20 sati – navodi naš izvor.

Naš sagovornik dodaje da će upravo zbog ovakve prirode širenja virusa, članovi razmatrati i zatvaranje vrtića.

– Nije isključeno da decu vratimo kući, eventualno da u vrtiće ostanu samo ona koju roditelji zbog poslovnih obaveza ne mogu da čuvaju. Deca bolest odlično podnose, i ona uglavnom nemaju simptome, ali su veliki prenosioci zaraze – objašnjava naš izvor.

Dodaje da ima članova Štaba, koji su za zabranu matura i rekreativnih nastava, koje samo što su počele da se održavaju. Takođe, napominje, i da je početak nove školske godine pod znakom pitanja:

– Sva je prilika da će i se i od septembra držati online nastava.

Podele u taboru

Svi ovi predlozi naći će se sutra pred epidemiolozima, infektolozima, virusolozima, pulmolozima i drugim stručnjacima i predstavnicima Vlade koji su u Kriznom štabu za borbu protiv COVID-a 19.

Oko pojedinih predloga već su se pojavila neslaganja. Kako saznajemo, ima članova koji neće podržati predlog dr Predraga Kona, epidemiologa, da se stariji od 65 godina ovog puta zatvaraju odnosno da im se ograniči kretanje.

On je, da podsetimo, kazao da će podneti ostavku ukoliko se ovog puta starijima od 65 godina ograniči kretanje. Prema našim saznanjima, prof. dr Darija Kisić Tepavčević koja je prethodna dva dana provela na Zlatiboru, gde je bio i prof. dr Branislav Nestorović, smatra da ne treba u vezi sa ovim stati Konu u stranu, a pokušavala je da privoli i Nestorovića u vezi sa tim.Razbuktavanje pika u julu, korona će nestati u novembru

– Ovako će nam biti sve do novembra. Možda se posle jula i do druge polovine septembra korona malo smiri, ali i tada su moguće pojave novih žarišta i manji pikovi – kaže naš izvor.

Korona virus prvi put je registrovana u Srbiji 6. marta. Od tada do danas potvrđena je kod 14.046 osoba a odneo je 270 života.

Srbija je, inače, u petak izašla iz 16. a ušla u 17. nedelju borbe sa COVID-om 19.

KOMENTARI7 komentara

 1. VRSK says:

  Sačekajte jedno mesec dana da kinezi naštampaju vakcine i onda će nam brat Si spasiti živote. Smorili ste skroz!

 2. Srbija cveta says:

  No problem, deca milenijumalci ionako vole samo nastavu od kuće sa ajfona iz kreveta.

 3. Ivan Grozni says:

  Dali pod rasturace zaraze podrazumevate i clanove uzeg rukovodstva SNSa. Aka je "ZEVS" Zarazio Putina i sve one sa kojima se je sastajao zadnjih dana, bice "veselo" za srpsku diplomatiju. Nece ih niko hteti primiti bar narednu godinu dana.

 4. Rista says:

  Sledeći govor Dr Kona - "Zabranjujemo da se prave deca u ovoj tragičnoj situaciji koja će potrajati nekoliko decenija i sve dok treba, kako rekoše moje uzorne kolege umiljati SZO germani. Jeste razumeli? Ko nije biće oma proglašen antikoronistom i streljan. Ovo je vreme kada svi treba zajedno da...Već šta nas čeka, ali prvo vi jer neko mora da vas sahrani. Porodilišta se zatvaraju od Dana Borca. Titovog. Izvorišta zaraze kao što su klanice bolnice mesnice zamrznute kompanije pijace frižideri dućani kafići pozorišta stadioni ulice vašari škole gradovi klozeti i zamrzivači će se spaliti u korona rupama a ostaci će biti prerađeni za izvoz u Ambis državu, kao i ranije što smo radili. Zato nam danas i jeste lepo i lako rešavamo sve probleme zahvaljujući pomoći Ambisa. Ko pre uskoči bolje za njega. Nećemo morati da ga guramo i trošimo milicijske resurse bez veze. Aj sad uskačite. Nemo da ja ponavljam jer u tom slučaju ću pozvati NJE Vučića da vam bolje objasni a on će izvesti tenkove na ulice!" A onda se čoek okrene i šapne asisstentu na nemačkom "E, saće im se osvetim za ono pšto su me kenjali uporno mesecima pa sam već polulud!" Onaj prolupani popularni dr što je preležao koronu sam od sebe reći će "Pa nije da treba oma da uskačete, ali braćo i sestre požurite...Hitno nam je!" Vučićev nastup posle toga će biti finalan ali istorijski "Braćo Srbi i Sestre Srpkinje.(pauza i upiranje očiju punih suza po okolini zamrloj u tišini korone) Došlo je vreme da mlado žito ugine od neke buđi. ALI...mi to...NEĆEMO...nećemo dozvoliti. Nećemo ga ni sejati. Znamo mi šta nam je činiti. Naši junaci prošlosti... Uvatila nas buđ korone i ima da uradimo šta se mora a JA sam vam to govorio mnogo puta do sada. Dakle, ovo je jedini način da opstanemo! Hvala vam što me razumete!" A Opozicija će izjaviti"Obzirom na tragičnu situaciju iz koje nema izlaza, pridružujemo se NJEPrecedniku kao i obično. Opstanak našeg naroda nema cene, pa makar je platili i smrću!" I...zbogom đaci! Završili ste školu i pre školovanja. Narod??? Šta narod? Srbi su potrošili svoj narod. A za to se ne dobija kredit od MMFa...

  • uddu says:

   Idemo u boj,za narod svoj !Ako gosn.Rista poziva na ono na šta ja mislim da poziva,onda ja prihvatam taj poziv.Lično sam čuo u jednoj emisiji kako je neki izdajnički Dr.rekao da srbi ,dok traje tzv.korona,ne bi trebali da prave decu,to jest,srpkinje ne bi trebale da rađaju.To je gore od bilo kakve izdaje,to je poziv na samouništenje ! Sama činjenica da takve izjave ostaju nekažnjene govori o tome u kakvom bolesnom vremenu živimo.Svevišnji naš Bog i duhovi naših predaka biće uz nas na svetom zadatku koji je pred nama.Braćo i sestre,širite ovo dalje,šapućite vašim najbližim na uvo,spremite se !

 5. Epidemiolog says:

  Korona će trajati do novembra kada su izbori u Americi. Kada Tramp pobedi SZO više neće moći da vrši nasilje nad celim svetom! Zamislite, sezonskom respiratornom prehladom možete da maltretirate ceo svet i da namičete kapital! Veoma dobro smišljeno...

  • PLANdemija says:

   Svi smo već preležali bar nas 90%. Evo tvrde da su i kijavica i bol u grlu simptomi korone tako da svi smo to već preležali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *