УВРЕДА KОЈА СЕ НЕ ПРАШТА: Америка „бацила“ нову провокацију, Москва одмах реаговала – „Kрим је свето место“

УВРЕДА KОЈА СЕ НЕ ПРАШТА: Америка „бацила“ нову провокацију, Москва одмах реаговала – „Kрим је свето место“

8 маја 2021

Заменик премијера Kрима, стални представник тог полуострва при председнику Русије Георгиј Мурадов, оценио је као увредљив захтев САД да Kрим буде враћен Украјини.Мурадов је тако прокоментарисао објаву на страници америчке амбасаде на руском језику, у којој је Вашингтон позвао на предавање потпуне контроле над Kримом Kијеву, преноси РИА Новости.

– Захтевом да територија Kрима буде враћена Украјини, амерички Стејт департмент увредио је не само староседеоце, који су самостално одлучили где ће живети, већ и све народе света који су се борили за свој суверенитет и самоопредељење – рекао је Мурадов.

Он је нагласио да Kрим није само територија, већ пре свега народ који, за разлику од, како је навео, „младих америчких каубоја“, има 2.500 година државног искуства.

– Kрим је свето место, корен из кога је пре више од хиљаду година израстао руски свет – језгро источнохришћанске цивилизације – рекао је Мурадов.

Он је жељу Сједињених Држава да грађанима Kрима одузму њихову домовину назвао илузијом.

Kрим се ујединио са Русијом у марту 2014. године, након референдума на којем се 96,77 одсто бирача на Kриму и 95,6 одсто становника Севастопоља изјаснило за поновно уједињење са Русијом.

Kрим је 50-их година прошлог века одлуком тадашњег комунистичког лидера Совјетског Савеза једнострано издвојен из састава Руске Федерације и припојен Украјини.

KOMENTARI6 коментара

 1. rajna says:

  Aljasku da vrate Rusiji, Novi Mexico, Texas i Kaliforniju Meksiku, Luizijanu Francuskoj, Masacusets i Main V.Britaniji, a ostatak neka vrate Indijancima..

  • Риста says:

   Када је Француска наишла на прву своју кризу и више није имала пара да једри до Лујзијане, продала је Лујзијану Америци за тепсију рибе. Наравно, добила је само стару, отрцану тепсију јер се риба или усмрдила или је појели мерички банкари док стигла до Француске. Уосталом, лако је туђе продати. Према томе, Лујзијана припада независном Тексасу.

 2. šiško says:

  Moskva je trebalo da zahteva od sad da hitno vrate Aljasku Rusiji, a Teksasu da obezbede miran izlazak iz sad i ponovno formiranje nezavisne države.

 3. Pravda says:

  cemerika da vrati oteto od indijanaca.

 4. Риста says:

  Не бих да вас обесхрабрим, али бити глупо храбар већ не ваља. Да би Тексас изашао из Америчке федерације, прво мора вратити огромне паре којима су Северњаци финансирали Тексашко- Мексикански рат. Господин Хјустон је зато и прикључио Тексас Америци, јер Тексас није био у стању да врати те паре. А оне су данас са каматом, достигле фантастичну цифру коју би ми видели у случају да Тексас затражи развод брака. Иначе, обично мушкарац кад се разведе у Америци, остане брез гаћа а Тексас се на свој захтев оженио са Америком. Замислите тај развод на Амерички начин? Не верујем у такве ствари данас. То може да се догоди под неким условима од којих је Америка јако далеко за сада.

  • padre says:

   Zašto bi pa to morali vratiti?Kome živome je Amerika nešto vratila?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u