УВРЕДА KОЈА СЕ НЕ ПРАШТА: Америка „бацила“ нову провокацију, Москва одмах реаговала – „Kрим је свето место“

UVREDA KOJA SE NE PRAŠTA: Amerika „bacila“ novu provokaciju, Moskva odmah reagovala – „Krim je sveto mesto“

8 maja 2021

Zamenik premijera Krima, stalni predstavnik tog poluostrva pri predsedniku Rusije Georgij Muradov, ocenio je kao uvredljiv zahtev SAD da Krim bude vraćen Ukrajini.Muradov je tako prokomentarisao objavu na stranici američke ambasade na ruskom jeziku, u kojoj je Vašington pozvao na predavanje potpune kontrole nad Krimom Kijevu, prenosi RIA Novosti.

– Zahtevom da teritorija Krima bude vraćena Ukrajini, američki Stejt department uvredio je ne samo starosedeoce, koji su samostalno odlučili gde će živeti, već i sve narode sveta koji su se borili za svoj suverenitet i samoopredeljenje – rekao je Muradov.

On je naglasio da Krim nije samo teritorija, već pre svega narod koji, za razliku od, kako je naveo, „mladih američkih kauboja“, ima 2.500 godina državnog iskustva.

– Krim je sveto mesto, koren iz koga je pre više od hiljadu godina izrastao ruski svet – jezgro istočnohrišćanske civilizacije – rekao je Muradov.

On je želju Sjedinjenih Država da građanima Krima oduzmu njihovu domovinu nazvao iluzijom.

Krim se ujedinio sa Rusijom u martu 2014. godine, nakon referenduma na kojem se 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja izjasnilo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom.

Krim je 50-ih godina prošlog veka odlukom tadašnjeg komunističkog lidera Sovjetskog Saveza jednostrano izdvojen iz sastava Ruske Federacije i pripojen Ukrajini.

KOMENTARI6 komentara

 1. rajna says:

  Aljasku da vrate Rusiji, Novi Mexico, Texas i Kaliforniju Meksiku, Luizijanu Francuskoj, Masacusets i Main V.Britaniji, a ostatak neka vrate Indijancima..

  • Rista says:

   Kada je Francuska naišla na prvu svoju krizu i više nije imala para da jedri do Lujzijane, prodala je Lujzijanu Americi za tepsiju ribe. Naravno, dobila je samo staru, otrcanu tepsiju jer se riba ili usmrdila ili je pojeli merički bankari dok stigla do Francuske. Uostalom, lako je tuđe prodati. Prema tome, Lujzijana pripada nezavisnom Teksasu.

 2. šiško says:

  Moskva je trebalo da zahteva od sad da hitno vrate Aljasku Rusiji, a Teksasu da obezbede miran izlazak iz sad i ponovno formiranje nezavisne države.

 3. Pravda says:

  cemerika da vrati oteto od indijanaca.

 4. Rista says:

  Ne bih da vas obeshrabrim, ali biti glupo hrabar već ne valja. Da bi Teksas izašao iz Američke federacije, prvo mora vratiti ogromne pare kojima su Severnjaci finansirali Teksaško- Meksikanski rat. Gospodin Hjuston je zato i priključio Teksas Americi, jer Teksas nije bio u stanju da vrati te pare. A one su danas sa kamatom, dostigle fantastičnu cifru koju bi mi videli u slučaju da Teksas zatraži razvod braka. Inače, obično muškarac kad se razvede u Americi, ostane brez gaća a Teksas se na svoj zahtev oženio sa Amerikom. Zamislite taj razvod na Američki način? Ne verujem u takve stvari danas. To može da se dogodi pod nekim uslovima od kojih je Amerika jako daleko za sada.

  • padre says:

   Zašto bi pa to morali vratiti?Kome živome je Amerika nešto vratila?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *