УВРЕЂЕНА АМЕРИКА ПОРУЧУЈЕ НЕМАЧКОЈ: „Зар смо ми као Кина“

UVREĐENA AMERIKA PORUČUJE NEMAČKOJ: „Zar smo mi kao Kina“

25 novembra 2019

Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel kritikovao je danas nemačku vladu da je u debati oko mogućeg učešća kineskog Huaveja u izgradnji 5G mobilne mreže u Nemačkoj uvredila Sjedinjene Američke Države.

Grenel je oštro reagovao na izjavu ministra privrede Petera Altmajera koji je juče u jednoj emisiji napravio paralelu između Kine i SAD.Altmajer je rekao da nemačka vlada, posle skandala sa prisluškivanjem u kojem je američka tajna služba NSA špijunirala nemačke političare, nije razmatrala bojkot američkih tehnoloških firmi.

„Najnovije izjave visokih predstavnika nemačke vlade, da se SAD mogu uporediti sa Komunističkom partijom Kine, uvreda su za hiljade američkih vojnika koji su doprineli tome da se garantuje bezbednost Nemačke, kao i miliona Amerikanaca koji se zalažu za snažan zapadni savez“, rekao je Grenel danas.

Osim toga, smatra on, ove izjave vređaju i milione Kineza „kojima se uskraćuju osnovne slobode i koje Komunistička partija Kine nepravedno hapsi“.

SAD već duže vreme vrše pritisak na Nemačku i druge evropske zemlje kako bi sprečile da kineski tehnološki koncern Huavej učestvuje u izgradnji nove generacije digitalne komunikacione tehnike, navodi Frankfurter Algemajne Cajtung.

Jedna od pretnji je i da bi se u ovom slučaju ograničila saradnja tajnih službi i razmena informacija, između ostalog i o mogućim terorističkim aktivnostima, prenosi Tanjug.

U međuvremenu se ponovo oglasio Altmajer, koji je na pitanje sajta „Politiko“ na marginama tehnološke konferencije u Berlinu, rekao da je „veoma uznemiren“ zbog, kako kaže, pogrešnog tumačenja njegove izjave.

„Ni na koji način nisam zemlje koje ne poštuju vladavinu prava stavio na isti nivo kao demokratije koje poštuju vladavinu prava kao što su SAD. Naprotiv“, rekao je Altmajer.

KOMENTARIJedan komentar

  1. petrovgrad says:

    Koliko je meni poznato na svakoj kasarni gde su smešteni vojnici SAD u Nemačkoj piše Okupacione snage. Valjda su Ameri okupirali Nemačku, kako oslobodili, od koga od samih Nemaca. JA SAM ZA TO DA OSTANU JOŠ sto i više godina, ali stvari treba nazvati pravim imenom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *