„УВРТАЊЕ РУКУ ВУЧИЋУ ЗБОГ РУСИЈЕ“: Откривено о чему су разговарали Хојт Ји и Вучић и каква ће бити политика Трампове Америке према Србији

„UVRTANJE RUKU VUČIĆU ZBOG RUSIJE“: Otkriveno o čemu su razgovarali Hojt Ji i Vučić i kakva će biti politika Trampove Amerike prema Srbiji

26 maja 2017

Visokog funkcionera Stejt departmenta zaduženog za Balkan Hojta Brajana Jia najviše je tokom dvodnevnog boravka u Beogradu zanimalo koliko je snažan uticaj Rusije na Srbiju.

Ji je juče završio posetu Srbiji, a kako otkriva naš sagovornik, tokom razgovora sa srpskim zvaničnicima dotakao se raznih tema, od ekonomije do Kosova, ali je najviše vremena posvetio odnosu Moskve i Beograda.

– Poznato je da se Amerika, baš kao i Rusija, trudi da zadrži uticaj na Zapadnom Balkanu, te nije slučajno što je Ji akcenat stavio baš na naš odnos sa Moskvom. Srpski zvaničnici su mu odgovorili ono što i javno pričaju, da Beograd planira da neguje dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom – navodi izvor.

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić i Hojt Ji istakli su posle sastanka da su se složili da je najvažniji politički cilj u regionu Zapadnog Balkana očuvanje mira i stabilnosti jer bez toga nema ekonomskog napretka.

Hojt Ji je srpskom premijeru Vučiću preneo poziv američkog potpredsednika Majka Pensa da poseti SAD.

Odgovarajući na pitanje o ruskom uticaju na Balkanu, Ji je poručio da su SAD spremne na saradnju sa Moskvom, ali da će uvek štititi svoje i interese svojih saveznika.

– Mi se nadamo da će Rusi igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, ali SAD moraju da prate sve što Rusija radi u regionu. Tu su događaji iz oktobra prošle godine u Crnoj Gori, ruska politika u energetici i njena umešanost u nekim drugim regionima. Postoji jedan element nestabilnosti u svemu tome – rekao je Ji.

Američki zvaničnik je istakao da se dolaskom novog predsednika Donalda Trampa politika SAD prema Zapadnom Balkanu nije značajno promenila.

Premijer Vučić je američkom zvaničniku naglasio važnost dijaloga s Prištinom pod okriljem EU, ali i zabrinutost ukoliko budući kosovski premijer bude Ramuš Haradinaj.

– Nemamo iste poglede po pitanju KiM, ali Srbija će biti posvećena dijalogu i razgovoru s Albancima – poručio je premijer.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo reči o tome gde i od koga Srbija kupuje oružje, Vučić je rekao da se te teme nisu dotakli.

– Pravo Srbije je da kupuje oružje i da o tome odlučuje sama, kao suverena država. Hoj Ji me dobro poznaje i zna da ga ne bih slušao i da je hteo da priča o tome – rekao je Vučić.

Vučić: Ako Srbi vole bajke, da glasamo za braću Grim

Premijer Vučić se osvrnuo na spekulacije u javnosti da Hojt Li ne predstavlja aktuelnu američku administraciju i istakao da je reč o „besmislicama srpskih tabloida i pojedinih analitičara“.

– Važno je da imamo dijalog sa SAD. Ali, ako Srbi vole bajke, ako misle da on ne predstavlja nikoga i da smo mi svi budale što s njim razgovaramo, onda da glasamo za Hansa Kristijana Andersena ili braću Grim. Suviše sam racionalan da bih u tome učestvovao. Izabran sam da vodim zemaljsku Srbiju na odgovoran način, a ne da pričam bajke za tabloide – istakao je Vučić.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. QQ-LELE says:

    Li je kazao " da će uvek štititi svoje i interese svojih saveznika ". A posto su njegovi saveznici [ siptari }, Onda znaci da su nam amerikanci neprijatelji. Sta vise reci

  2. Svetlana says:

    Nama svi zavrću ruke, usred Beograda

  3. bane says:

    Srpski Nevil stabilizuje Srbiju u nestabilnom položaju. Neke istorija ne uči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *