„УВРТАЊЕ РУКУ ВУЧИЋУ ЗБОГ РУСИЈЕ“: Откривено о чему су разговарали Хојт Ји и Вучић и каква ће бити политика Трампове Америке према Србији

„УВРТАЊЕ РУКУ ВУЧИЋУ ЗБОГ РУСИЈЕ“: Откривено о чему су разговарали Хојт Ји и Вучић и каква ће бити политика Трампове Америке према Србији

26 маја 2017

Високог функционера Стејт департмента задуженог за Балкан Хојта Брајана Јиа највише је током дводневног боравка у Београду занимало колико је снажан утицај Русије на Србију.

Ји је јуче завршио посету Србији, а како открива наш саговорник, током разговора са српским званичницима дотакао се разних тема, од економије до Косова, али је највише времена посветио односу Москве и Београда.

– Познато је да се Америка, баш као и Русија, труди да задржи утицај на Западном Балкану, те није случајно што је Ји акценат ставио баш на наш однос са Москвом. Српски званичници су му одговорили оно што и јавно причају, да Београд планира да негује добре односе и са Русијом и са Западом – наводи извор.

Премијер и изабрани председник Александар Вучић и Хојт Ји истакли су после састанка да су се сложили да је најважнији политички циљ у региону Западног Балкана очување мира и стабилности јер без тога нема економског напретка.

Хојт Ји је српском премијеру Вучићу пренео позив америчког потпредседника Мајка Пенса да посети САД.

Одговарајући на питање о руском утицају на Балкану, Ји је поручио да су САД спремне на сарадњу са Москвом, али да ће увек штитити своје и интересе својих савезника.

– Ми се надамо да ће Руси играти конструктивну улогу на Балкану, али САД морају да прате све што Русија ради у региону. Ту су догађаји из октобра прошле године у Црној Гори, руска политика у енергетици и њена умешаност у неким другим регионима. Постоји један елемент нестабилности у свему томе – рекао је Ји.

Амерички званичник је истакао да се доласком новог председника Доналда Трампа политика САД према Западном Балкану није значајно променила.

Премијер Вучић је америчком званичнику нагласио важност дијалога с Приштином под окриљем ЕУ, али и забринутост уколико будући косовски премијер буде Рамуш Харадинај.

– Немамо исте погледе по питању КиМ, али Србија ће бити посвећена дијалогу и разговору с Албанцима – поручио је премијер.

Одговарајући на питање да ли је било речи о томе где и од кога Србија купује оружје, Вучић је рекао да се те теме нису дотакли.

– Право Србије је да купује оружје и да о томе одлучује сама, као суверена држава. Хој Ји ме добро познаје и зна да га не бих слушао и да је хтео да прича о томе – рекао је Вучић.

Вучић: Ако Срби воле бајке, да гласамо за браћу Грим

Премијер Вучић се осврнуо на спекулације у јавности да Хојт Ли не представља актуелну америчку администрацију и истакао да је реч о „бесмислицама српских таблоида и појединих аналитичара“.

– Важно је да имамо дијалог са САД. Али, ако Срби воле бајке, ако мисле да он не представља никога и да смо ми сви будале што с њим разговарамо, онда да гласамо за Ханса Кристијана Андерсена или браћу Грим. Сувише сам рационалан да бих у томе учествовао. Изабран сам да водим земаљску Србију на одговоран начин, а не да причам бајке за таблоиде – истакао је Вучић.

(Блиц)

KOMENTARI3 коментара

  1. QQ-LELE says:

    Li je kazao " da će uvek štititi svoje i interese svojih saveznika ". A posto su njegovi saveznici [ siptari }, Onda znaci da su nam amerikanci neprijatelji. Sta vise reci

  2. Svetlana says:

    Nama svi zavrću ruke, usred Beograda

  3. bane says:

    Srpski Nevil stabilizuje Srbiju u nestabilnom položaju. Neke istorija ne uči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u