Уз „Дрину“ нам стижу свежи уметнички токови

Uz „Drinu“ nam stižu sveži umetnički tokovi

10 maja 2017

KAO dugogodišnji kolekcionari uočili smo da u Srbiji nema ozbiljne umetničke scene, da se sve svodi na lične kontakte i promociju preko društvenih mreža i poželeli smo da tu sliku popravimo. Ovako biznismen Erik Košuta i advokat Radivoje Petrikić, zaljubljenici u umetnost, objašnjavaju motiv zbog kojeg su pre nekoliko meseci na Andrićevom vencu otvorili galeriju „Drina“.

– Krenuli smo sa idejom da „Drina“ bude naš umetnički inkubator, scena na kojoj će se predstavljati mladi talentovani umetnici – kaže Košuta.

– Namera nam je, dok ne polete, da ih promovišemo i pred stranom publikom.

Iako je na Andrićevom vencu, nova galerija ime nije dobila po romanu „Na Drini ćuprija“ našeg nobelovca.

– Volim prirodu, a Drina je jedina reka koja ide u kontrasmeru i spaja ovaj po svemu specifičan prostor – objašnjava Erik.

– „Drina“ nije galerija samo za srpske umetnike. Želimo da svi slikari iz regiona budu naši. Zapadni Balkan je pun mladih talentovanih ljudi i svi delimo istu sudbinu.

Za početak ovi galeristi su finansijski pomogli nastup naših umetnika Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, na Bijenalu u Veneciji.

– Biće im to vetar u leđa da se što bolje predstave – kaže Košuta.

– Sarađujemo sa Ministarstvom kulture, čini mi se da su otvoreniji za međunarodnu saradnju.

Duže od dve decenije Košuta pravi svoju kolekciju slika sarađujući sa galeristima širom sveta.

– Kada su čuli da otvoramo galeriju u Beogradu, bili su oduševljeni, jer je za njih, sa umetničke strane, kako ne znaju šta se ovde dešava, zapadni Balkan crna rupa – govori naš sagovornik.

U „Drinu“ je tek pristigla Aleksandra Lazar, nova umetnička direktorka. Direktno iz londonske galerije „Tejt“.

– Kujemo fantastične planove – kaže ona.

– Pravimo strategiju koja će biti vidljiva u narednih nekoliko meseci. Zasad je tajna šta će se ovde dešavati. Zanimljivi su nam mladi umetnici, koji su se školovali u inostranstvu i vratili se ovde. Oni sa sobom donose dinamičniju priču, poznavanje drugog sveta i imaju karakteristične rukopise.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *