UZ PSOVKE I NA SILU: Srpski šoferi prešli blokadu Ukrajinki

UZ PSOVKE I NA SILU: Srpski šoferi prešli blokadu Ukrajinki

31 jula 2014
ukrajinaPosle puna dva dana čekanja kod mesta Ratne u Ukrajini, srpske kamiondžije izgubile strpljenje. Ukrajinke koje su preprečile put, udarale u stakla, retrovizore, lupale šoferšajbne, ali, na kraju, ipak, ustuknule i propustile naše vozače.

Posle gotovo dva dana blokade puta kod mesta Ratne na granici Ukrajine i Belorusije, srpske kamiondžije su prošle noći konačno probile barikadu. Oko 300 Ukrajinki zatvorilo je magistralu protestujući zbog mobilizacije muževa i sinova.

Ali, posle gotovo 48 sati čekanja, nemoći ukrajinske policije i vojske da im pomognu, prevoznici su izgubili strpljenje i nasilno krenuli dalje. Žene su udarale u stakla, retrovizore, lupale šoferšajbne, ali su, ipak, ustuknule. Srećom, niko nije povređen, a i šleperi su neznatno oštećeni.

Putovanje naših vozača, koji prevoze robu iz Srbije do Rusije, inače je naporno i uobičajeno traje četiri-pet dana. Blokada od pre dva dana im je dodatno zakomplikovala put.

Ivan Rošković, prevoznik firme „NiM šped“, u Sankt Peterburg vozio je hladnjaču sa 20 tona svežeg voća iz Topole. Zato je postojala opasnost da roba propadne. Na povratku iz Rusije, za jednu beogradsku firmu, dovoze tone papira.

– Ove relacije Srbija- Rusija, vozi samo jedan vozač – kaže Rošković.

– Obično vozimo po devet sati i isto toliko se odmaramo i spavamo, uglavnom u kamionima na velikim benzinskim pumpama koje imaju video-nadzor.

Na putu od Srbije do Rusije spavamo tri puta, obično posle granice sa Ukrajinom, Belorusijom i u Rusiji.

Navikli smo na takve relacije i višesatnu vožnju. Trasu kojom smo krenuli kroz Ukrajinu, dugu oko 700 kilometara, prešao sam bezbroj puta i poznajem je kao svoj džep.

Iz Srbije, priča Rošković, ide se preko rumunskih gradova Temišvara, Arada, Oradeje i Satu Marea. U Ukrajinu se ulazi kod Đakova.

Put odatle do Mokačeva, prvog većeg mesta, dug je oko 50 kilometara, ali je vrlo loš, pa ta deonica „košta“ naše vozače tri i po sata.

– Dalje idemo prema Lavovu, gde su mnoge kolege ranije okretale za Kijev, pa dalje u Rusiju – objašnjava naš sagovornik.

– I oni, međutim, sada, idu isključivo od Lavova preko Lucka, putem, kojim sam i ja krenuo pre tri dana. Posle Ratne, prelazimo u Belorusiju, pa prema različitim delovima Rusije.

Inače, čim se uđe u Ukrajinu, put je dalje prohodan i bezbedan.

Problem je, međutim, što su Ukrajinci revoltirani i više se ne zna kada i gde mogu da blokiraju put.

Kako su nam juče rekli nadležni u čačanskoj firmi „NiM šped“, blokada na ukrajinskoj granici ih je zatekla i primorani su da razmišljaju o alternativnim pravcima do Rusije.

– Ova situacija nam je veoma zakomlikovala posao, jer zasad imamo dozvole za tranzit kroz Ukrajinu – kažu u sektoru za transport i logistiku „NiM špeda“.

– Ako budemo rešili da promenimo putanju, biće nam potrebne dozvole za prolaz kroz Mađarsku, Slovačku, Poljsku. Osim što je taj put mnogo duži, više bi nas koštao.

Ipak, bilo bi korektno da Ukrajinci zvanično potvrde da li su njihove granice, zbog situacije u zemlji prohodne ili ne.

AMBASADA (NE) POMAŽE

Prevoznici očekuju da se naša ambasada u Kijevu uključi u rešavanje problema, bez obzira na izjavu ambasadora Radeta Bulatovića našem listu da „nije posao ambasade da se bave time“.

– Trebalo bi da se naš ambasador kao i Ministarstvo spoljnih poslova više angažuju kako bi zaštitili naše interese – poručuju prevozničke firme.

– Ovako, utisak je da smo prepušteni sami sebi i da problem moramo da rešavamo sami, kako znamo i umemo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *