Уз селен здравија простата

Uz selen zdravija prostata

17 jula 2018

OD svih dodataka ishrani koji se širom sveta koriste za predupređivanje degenerativnih oboljenja, preparati selena se smatraju najdelotvornijim. Selen je sastavni deo mnogih enzima, prvenstveno onih koji deluju u imunom sistemu pomažući u sprečavanju pojave karcinoma.

Selen aktivira apoptozu, odnosno programiranu smrt ćelija raka, a učestvuje i u stvaranju ćelija „čistača“ koje brane organizam od štetnih spoljnih uticaja.

Naučnici Centra za istraživanje raka „Fred Hačinson“ u Sijetlu tvrde da preparati koji u sebi imaju kombinaciju vitamina E i minerala selena najviše pomažu u sprečavanju nastanka karcinoma prostate. Osim toga, selen delimično neutrališe i štetno dejstvo kancerogenih materija iz duvana, što je posebno važno za muškarce pušače. U stvari, bilo bi najbolje da se muškarci u potpunosti odreknu ove loše navike, poručuju naučnici Centra u Sijetlu. Ukoliko to nije moguće, trebalo bi kombinovane preparate vitamina E i selena uključiti u ishranu. Posebno je važno da se u organizam unose zajedno, jer odvojeno ne pokazuju zavidnu efikasnost, pokazala su istraživanja.

Sprovedena istraživanja pokazala su i da su ispitanici koji su dobijali selen u određenom vremenskom periodu imali duplo manju smrtnost od karcinoma u odnosu na grupu koja ovaj mineral nije uzimala. Potencijalni rizik od karcinoma prostate je, primera radi, umanjen za čak 65 odsto. Međutim, sa njegovom upotrebom treba biti oprezan. Ukoliko se pretera sa dozom može doći do poremećaja u nervnom sistemu i rastu noktiju i pojave kožnog osipa, čak i nastanka malignih bolesti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *