Uz velike želje, velike i cene

Uz velike želje, velike i cene

4 januara 2014
HlebPočetak Nove godine već prazni džepove potrošača. Pored promene donje stope PDV-a i poskupljenja osnovnih namirnica u manjim trgovinskim lancima, januar je u Srbiji obeležilo poskupljenje cigareta i alkoholnih pića, zbog promene akciza i usklađivanja sa Evropskom unijom. Ovog meseca skočile su i cene gorivu, kao i IT opremi i računarima.
Prvog radnog dana ove godine cigarete vodećih proizvođača poskupele su od 10 do 20 dinara po paklici, za osam do 10 odsto, dok cigarete kompanije “Japan tabako internešenel” JTI menjaju cenovnike od 15. januara. Kutija “marlbora” umesto 240 sada košta 260, “LM” je sa 190 poskupeo na 210, a “davidof” sada košta 270 dinara.
Zbog povećanja niže stope PDV-a sa osam na deset odsto, od Nove godine u pojedinim manjim radnjama za dva do tri dinara plaća se skuplje mleko, brašno, meso, pirinač, ulje, dok je rečna riba poskupela za oko osam dinara po kilogramu… Meko brašno “danubius” T 400 umesto 59 sada košta 61 dinar, mleko “dukat” poskupelo je za dva i sada košta oko 101, a ulje “vital” 124 dinara. Kristal šećer “te-to” sada košta 84 dinara. Kilogram šarana sa 399 poskupeo je na 407 dinara.
Daleko veći rast cena trenutno koči smanjena potražnja, koja prema prognozama iznosi za 7,5 odsto na godišnjem nivou. Vodeći prehrambeni lanci, poput “Maksija”, “Tempa”, “Rode” i DIS-a zasada nisu menjali cenovnike.
„Tokom januara “Delez” neće povećavati cene u svojim prodajnim objektima“, kaže Jelena Knežević Vlahović, potpredsednica “Deleza” za menadžment.
„Konačna odluka biće doneta nakon tog perioda.“
Stručnjaci očekuju da će dalje slabiti kupovna moć, a potrošačka korpa u ovoj godini će biti još siromašnija.
„Nabavke će se smanjivati, manje će se kupovati, bilo da je reč o mesu ili ulju, trgovci neće imati bilo kakvog prostora za povećanje cena“, smatra ekonomista Saša Đogović.
„Prometnici će morati da razmišljaju o svojim maržama kako bi zadržali i postojeći nivo prometa, koji već ima oštru tendenciju pada.“
Poreska stopa na uvoz i promet personalnih računara, kao i njihovih komponenti, povećana je od 1. januara sa osam na 20 odsto.
„Za isti postotak, odnosno za razliku između donje i gornje stope PDV bili smo prinuđeni automatski da podignemo cene računara i IT opreme“, kaže za “Novosti” Slobodan Šijan, generalni direktor “Tehnomanije” i naglašava da se u ovoj branši već radi sa maržama ispod 10 odsto.
„Računar koji je, na primer, koštao 54.000 sada staje 60.000 dinara, dakle odmah smo podigli cene za 12 odsto. To se odnosi i na “tablete”, laptope, monitore, štampače…“
Ljajić: Mali korigovali cenovnike
Anketirali smo većinu velikih trgovinskih lanaca u Srbiji, i oni tvrde da u ovom trenutku ne nameravaju da povećavaju cene zbog više stope PDV-a, imajući u vidu malu kupovnu moć, standard građana i pad prometa u maloprodaji, izjavio je Rasim Ljajić, ministar trgovine Srbije.
„Ministarstvo ne može da utiče na formiranje cena na tržištu, niti da utiče na rad i odluke trgovaca, ali će pratiti stanje na tržištu“, naglasio je Ljajić.
„Mali trgovci su iskoristili ovo povećanje PDV-a i za poskupljenje u
maloprodaji.“
Uredba o hlebu
Uredba o ograničenju cene hleba “sava” od brašna T-500, težine 500 grama, na 46 dinara ističe krajem januara, a Ministarstvo trgovine će pratiti stanje na tržištu i u skladu sa tim doneti konačnu oduku.
„Ukoliko bude indicija da će hleb da poskupi, onda će ta uredba ostati na snazi još najmanje šest meseci, jer je potrebno voditi računa o zaštiti najugroženije kategorije stanovništva“, tvrde u resornom ministarstvu.
(Vaseljenska.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *