Уз „Војводу“ и „Јунак ђевојка“

Uz „Vojvodu“ i „Junak đevojka“

30 juna 2017

U ZEMUNSKOM teatru „Kart blanš“ preksutra se otvara 42. Festival monodrame i pantomime: na sceni će se naći dvanaest predstava iz zemlje i inostranstva, a ove godine između ostalih, predstaviće se i naši glumci iz dijaspore.

Festival će otvoriti glumica Rada Đuričin, potom će se u naredna četiri dana za zlatne kolajne nadmetati ostvarenja iz Honkonga, Švedske, Hrvatske, Turske, Izraela i Srbije. Prvu monodramu u takmičarskom programu izvešće Aleksandar Dunić („Mudri junačina vojvoda Janko Katić“), a zastavu će spustiti gošća iz Republike Srpske Marija Đajić s predstavom „Na dan svođenja računa“.

– Ovogodišnji program obeleželi su mladi ljudi preduzetničkog duha, koji se okupljaju i sami prave predstave. Taj oblik stvaralaštva uslovilo je nekoliko okolnosti: drastično uskraćivanje subvencija, rigidna zakonska regulativa koja ne stimuliše sponzore i donatore da pomažu kulturi, dok su sve otvoreniji kontakti sa umetnicima zapadnih zemalja uzrokovali i prenošenje preduzetničkog delovanja u teatru – ističe selektor Milovan Zdravković.

Između ostalih, zemunska publika gledaće „Junak đevojku“ (švedsku monodramu s guslama) Jelene Mile, mono-operu „Dnevnik jednog ludaka“ poznatog hrvatskog glumca Ozrena Grabarića, turski glumac Kadri Oždan odigraće predstavu „Šinjel“ (inspirisanu istoimenom Gogoljevom pripovetkom), a Tatjana Hazanovski iz Izraela monodramu „Ester“, koja se kombinovanjem elemenata glume i plesa bavi biblijskom pričom o Jestiri.

Predsednik Saveta festivala Predrag Miletić, najavio je prateći program, podsetivši da šahovska šampionka Alisa Marić već dvanaest godina igra simultanku sa gostima festivala, u programu je i predstavljanje knjige Radomira Putnika „Dramaturška analekta 2“, kao i pantomima novosadskih studenata glume „Adam i Eva – sedam smrtnih grehova“.

Direktor festivala je Bora Balać, a o najboljima će odlučivati stručni žiri: glumci Olga Odanović i Nebojša Milovanović, kao i koreograf Krunoslav Simić. Na ovoj pozorišnoj fešti se dodeljuje Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za monodramu, Zlatna kolajna za pantomimu, a publika uručuje Zlatnu kolajnu „Siniša Dašić“. Poslednjih godina je ustanovljena nagrada sa imenom prerano preminulog glumca Miodraga Andrića (Ljube Moljca) za mladog glumca, kao i priznanje za inventivnost.

BEZ PODRŠKE MINISTARSTVA

IAKO je reč o događaju međunarodnog karaktera, jednim od retkih ove vrste kod nas i s tradicijom dužom od četiri decenije – festival najviše može da računa na sopstvenu Opštinu Zemun, koja je izdvojila dva miliona dinara. Uprava za dijasporu namenila je petsto hiljada, Skupština grada 190.000 dinara, dok iz Ministarstva kulture nisu dobili materijalnu podršku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *