УЖАСНИ ЗЛОЧИНИ НА КОСМЕТУ: Под Тачијем убијено 660 Срба!

UŽASNI ZLOČINI NA KOSMETU: Pod Tačijem ubijeno 660 Srba!

22 maja 2017

Odluka kosovskog pravosuđa da obustavi istragu protiv počinilaca stravičnog ubistva 14 srpskih civila u selu Staro Gracko 1999. na Kosovu samo je još jedan dokaz da međunarodna zajednica i Evropa dozvoljavaju Albancima da zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni, ocenjuju sagovornici.

Danica Marinković, koja je sve do povlačenja srpskih snaga za Kosovo radila kao sudija Okružnog suda u Prištini, otkriva šokantne podatke o stradanju Srba od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

Stravično

– Činjenica je da je više zločina nad Srbima počinjeno upravo posle povlačenja naših snaga, a po dolasku međunarodnih, koje su bile nadležne da sprovode Rezoluciju 1244. Pošto je prištinski sud bio izmešten u Niš posle njihovog dolaska, lično sam kao sudija sprovodila istragu za krivično delo genocid protiv Hašima Tačija, Agima Čekua, ali i predstavnika međunarodne zajednice Bernara Kušnera. Od 26. juna 1999. ubijen je 661 Srbin, 18 nealbanaca, više od 500 je povređeno, a oteto je 345 Srba. Niko do danas za to nije odgovarao, a veliku odgovornost mora da snosi i međunarodna zajednica, odnosno Evropa – kaže Marinkovićeva.

Saučesnici

Lider SDP Oliver Ivanović smatra da je međunarodna zajednica, samim tim što od dolaska njenih predstavnika na Kosovo nije rešila nijedan slučaj zločina nad Srbima, saučesnik u tome.

– Međunarodna zajednica nikako ne može i ne sme da bude oslobođena odgovornosti jer ni u jednoj istrazi koju su vodili nisu došli do kraja. Što je najstrašnije, to su bili vrlo monstruozni zločini, posebno nad nedužnom decom. Bilo je tu i tamo nekih hapšenja tokom istrage, ali glavne ribe i nalogodavci ne samo da nikada nisu procesuirani nego nisu ni otkriveni. Ne mogu i neću da prihvatim njihove izgovore da nisu imali kapaciteta kada su upravo oni došli 1999. da kao uspostave red i pravdu. A evo šta se danas dešava pod njihovom odgovornošću, Srbi se i dalje ubijaju kao glineni golubovi! – komentariše Ivanović.

Slavica Popović o ubistvu u Grackom

„Ponovo smo ih danas sahranili, za ceo svet ovo je bruka i sramota“, rekla je Slavica Janićijević Popović nakon što je Specijalno tužilaštvo u Prištini odlučilo da obustavi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine

– Sada sam doživela još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Još majci nisam javila šta se dešava – rekla je Popovićeva, kojoj su ubijeni brat, otac i stričevi. – Ne znam kako su mogli da donesu takvu odluku bez porodice – kaže Slavica.

I ovo su zločini bez kazne

16. februar 2001.

Aktiviranjem mine na magistralnom putu u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojim su raseljeni Srbi u pratnji Kfora išli u Gračanicu na Zadušnice. Poginulo je 12 Srba, a ranjeno ih je 43.

Avgust 2003.

Dok su se kupali u reci Bistrici, ubijeno je dvoje srpske dece – Pantelija Dakić (13) i Ivan Jovović (19), i ranjeni Bogdan Bukumirić, koji je tada imao 14 godina, Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i tada dvadesetogodišnji Đorđe Ugrenović, svi iz Goraždevca

Mart 2004.

U pogromu je ubijeno 12, a povređeno 150 Srba. Uništeno je 36 pravoslavnih objekata i oko 800 srpskih kuća.

(Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *