УЗБУНА У ЕВРОПИ: Терористи се инфилтрирали у белгијске нуклеарке!

UZBUNA U EVROPI: Teroristi se infiltrirali u belgijske nuklearke!

28 marta 2016

Tihange-nuclear-reactorBombaši samoubice koji su se razneli u četvrtak u stvari su planirali napad na jedno od belgijskih nuklearnih postrojenja, ali su zbog niza hapšenja ubrzali svoje planove i odlučili da napadnu glavni grad Belgije i EU.

Osim što se nalaze pod žestokim kritikama jer nisu uspele da spreče najnoviji napad, belgijske vlasti i tajne službe se pribojavaju da je belgijska džihadistička ćelija planirala da izradi nuklearnu „prljavu bombu“ kao i da je primarni cilj napada bila zapravo jedna od dve belgijske nuklearne elektrane, nakon što se ispostavilo da su se dvojica službenika nuklearke Doel pridružila snagama Islamske države.

Pretpostavlja se da je jedan od dvojice muškaraca, Ilijas Boughalab, ubijen u Siriji dok je drugi kratko služio zatvorsku kaznu u Belgiji zbog navodne povezanosti s terorističkim ćelijama 2014. S obzirom da je bio upućen u sastav funkcionsanja nuklearne elektrane, ta kratka zatvorska kazna zabrinula je belgijske tajne službe, jer je u tom periodu mogao da oda tajne terorističkim grupama.

Podsetimo, dva dana nakon bombaških napada na aerodrom i metro u Briselu u kojima je ubijena 31 osoba te ranjeno preko 250 ljudi, ubijen je radnik obezbeđenja koji je radio za belgijsko nuklearno postrojenje, dok je njegova propusnica ukradena.

Didije Prospero upucan je nekoliko puta iz vatrenog oružja u kupatilu u svojoj kući. Prema pisanju dnevnika Dernier Hure (DH), čim je otkriveno da je ukradena propusnica ubijenog bezbednjaka u nuklearki u delu Belgije Šarleroi, ona je poništena. Kasnije su belgijske vlasti objavile da to ubistvo nije povezano s terorističkim napadima, ali nisu objavile detalje o slučaju. DH je u četvrtak izvestio i da su bombaši samoubice koji su se razneli u četvrtak u stvari planirali napad na jedno od belgijskih nuklearnih postrojenja, ali su zbog niza hapšenja ubrzali svoje planove i odlučili da napadnu glavni grad Belgije i EU.

 

Ali, još uvek nije sasvim jasno da li je belgijska džihadistička ćelija planirala da izradi nuklearnu „prljavu bombu“ ili su im nuklearne elektrane bile primarni cilj napada. Nakon nekoliko pretresa, u jednom od pretraženih stanova pronađen je zabrinjavajući videomaterijal – deset sati snimaka čelnog čoveka belgijskog nuklearnog programa, direktora u Centru za istraživanje nuklearne energije u Molu u severnoj Belgiji, koji ima pristup radioaktivnim izotopima u državnom centru za nuklearno istraživanje.

Džihadisti su, naime, postavili skrivenu kameru nasuprot njegove kuće i motrili svaki njegov korak. Instalirali su je, navodi se, upravo braća samoubice Ibrahim i Halid el-Bakraoui, koji su se razneli u utorak. Ibrahim – na kojeg su turske vlasti navodno prethodno upozoravale belgijske sigurnosne službe, tvrdeći da je on „strani džihadistički borac“ svojevremeno uhvaćen na sirijskoj granici – svoj je samoubilački prsluk aktivirao na aerodromu Zaventem. Njegov brat Halid  se razneo u metrou, na stanici Maelbek.

(jutarnji.hr)

KOMENTARI3 komentara

  1. Z A V E T N I C I says:

    HILJADE PROTIV NATO – ALIJANSE: DANAS ODRŽAN ANTI – NATO SKUP U BEOGRADU! (VIDEO) 27 MART 2016 https://www.youtube.com/watch?v=GI-LMaxnupk

  2. UROS says:

    ŠTA VUČIĆ i SNS PLANIRAJU SA VOJVODINOM POGLEDAJTE KAKVI SU PLANOVI ALEKSANDRA VUČIĆA I SNS PO PITANJU OTCEPLJENJA VOJVODINE OD SRBIJE - (VIDEO) https://www.facebook.com/srpskedveri/videos/981732895236673/

  3. SRBIN says:

    Najbolje i najefikasnije se pokazala taktika Đinđića,Pešićke i Vuka sa noćnim šetnjama kada se po mraku i nije mogla videti masovnost i kada se u mraku bukom stvarao utisak da je mnogo više bundžija nego što je zaista bilo i još sve to pojačano utiskom nemoći vlasti jer se uvek išlo iz nekoliko pravaca. I to je u strahu primoravalo vlasti da upotrebe i silu što je još više stvaralo otpor i u javnosti podizalo bunt a u vlasti povećavalo strah. Kada vi u sred dana izađete sa 20 hiljada ljudi dokaz da vlast VUČIĆA ne mora se uzrujavati, a treba zamisliti kako bi sve to ostavilo potpuno drugačiji utisak u mraku i uz buku. Da još dodama da su tada na protestima učestvovali i mnogi iz tzv društvene i književničke elite koje sadašnje ne smeju ni da se približe skupovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *