УЗБУНА У ХРВАТСКОЈ! После Италије и Мађари траже део Хрватске!

UZBUNA U HRVATSKOJ! Posle Italije i Mađari traže deo Hrvatske!

10 juna 2019

Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom istorijskom kontekstu, navelo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih pitanja.

Ministarstvo je, povodom karte „istorijske“ Mađarske, naglasilo da je neprihvatljivo promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspešnim.Reč je o slici karte „istorijske“ Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i delove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi „Hina“.

Mađarska je pre nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomen-dan uveden 2010, kako bi se obeležilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

Po tom mirovnom ugovoru, Mađarska je izgubila dve trećine teritorije, koje su podeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije, karikature iz 1921. godine, na Tviteru About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom delova hrvatskih teritorija, za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske, koje su oduzete Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje istorijskih činjenica“, navelo je hrvatsko Ministarstvo.

KOMENTARI32 komentara

 1. Petronije Arbitar says:

  Gospodo, Mađarska u Trianonu nije izgubila dve trećine svojih teritorija, jer NIJE NI POSTOJALA DO TADA, dajte urazumite se već jednom!Postojala je do tada AUSTROUGARSKA a prethodno, pre turskih osvajanja, UGARSKA, a to nije Mađarska. Dakle, posle Turaka, Ugarska se pojavljuje kao TERITORIJALNI DEO Austrije, odnosno Austrijskog carstva, najpre, a zatim, od 1867. kao deo dvojne monarhije AUSTROUGARSKE, sve od odlaska turaka pod krunom i vladavinom Austrije i austrijskog cara. Prema tome, nemojte tako da pišete, da je MAĐARSKA izgubila neke teritorije, koje su bile deo Austrougarske monarhije u njenom ugarskom delu. Mađarska je stvorena posle Prvog svetskog rata i posle propasti Austrougarske, jer takvim pozivanjem bi i Italija mogla da traži ovu teritoriju (Panoniju) pošto je bila deo Rimskog carstva!Voleo bih da to ispravite.

  • mrzim sve hrvacko says:

   Sve to danas u svetu postistine nije bitno; ameri bombarduju države mimo Međ.prava, prave pučeve legalnih vlasti pa šta, treba da nas dira ovo što Italija i Mađarska polažu pravo na "među.priznatu" KROmanjoniju, sezonsku državu kako je nemci zovu? Mađari su za hrvate daleko, daleko bitniji i istorijski pravovaljaniji narod za Evropu; i jeste, Mađari i Austrijanci su bili 2 državotvorna naroda A-U monarhije, a hrvati su bili malo PLEME-popis A-U monarhije pred njen raspad pokazuje da je tada hrvata bilo samo 880.000 ! Znam da to ne znate. Mađara je i tada bilo nekoliko miliona, i to jasno pokazuje da su hrvati nebitni bili i tada a uskoro nakon bankrota, demografskog bankrota i propasti KROmanjonije, jasno je da okolne države najavljuju da žele da sudeluju u disoluciji teritorije hrvackog "mrtvaca"

   • Ivke says:

    Nema veze neka samo kurvati duvaju .. jer to sto imaju placeno je nasom krvlju

    • Za Srbiju says:

     Teritorija o kojoj je reč, nije dobila hrvacka, već Kraljevina SHS. Jer u Velikom ratu, "hrvacka" je bila gubitnik u okviru AU. Voleo bi da vidim, koje su to teritorije bile hrvacke u AU.

   • Miraš says:

    Rvatska je u sendviču: od gore Madjarska, a od dole Italija. Pritom Austrija sa krajnje zapadnog boka može da ima svoje apetite bar prema Sloveniji, a samostalan je igrač tj. nije NATO članica mada zbog snage te alijanse morala bi da igra veoma pažljivo. Nadam se da neće izbiti novi austrijsko-italijanski rat za teritorije kao nekad austrijsko-sardinijski rat. Prvi rat za ujedinjenje Italije 1848-1849 za Italiju završio se neuspešno, presudno je bilo da su ih Austrijanci pobedili u bici kod Novare. Drugi rat za ujedinjenje Italije (poznat i kao Austrijsko-sardinijski rat ili Francusko-Austrijski rat) iz 1859 godine bio je uspešniji, a presudana je bila vojna pomoć Francuske. Do ujedinjenja Italije dolazi 1861 godine, a za vojnu pomoć koju je tada Francuska pružila Pijemont-Sardinijskom kraljevstvu Francuska je zauzvrat dobila Nicu i Savoju. Takva nagrada je bila i ugovorena ranijim tajnim dogovorom. ... POSTOJE LI TAJNI DOGOVORI I DANAS? Ako u prvoj fazi najpre rasture Jugoslaviju, u sledećoj fazi lakše će otimati teritorije od manjih država, u ovom slučaju od Slovenije i Hrvatske. Za današnju Francusku manje je verovatno da će kao nekad pružati vojnu pomoć Italiji zbog svog značaja u NATO-u, zbog svog položaja u EU, a i zbog svojih veza sa Nemačkom. Ali Italija je odavno ujedinjena i 60-to milionska je pa joj takva pomoć nije ni potrebna. Dok današnja Italija i Madjarska nisu u tako bliskim odnosima sa Berlinom i važno je da današnja Nemačka nema značajnu vojnu silu kao nekad. Jedino kako bi reagovao NATO, a u njemu je najvažnija sila SAD? Ako će zbog novih sukoba u Evropi više prodavati oružje, Amerikancima to odgovara, ali zbog jedinstva alijanse a sve države su NATO članice izuzev Austrije, novi sukobi pa još medju članicama alijanse ipak im ne odgovaraju. Ipak postoji rešenje. Nakon izlaska Turske iz NATO-a iz njega može da izadje i Madjarska (uz rusku pomoć) i zatim može da radi šta hoće. Italija će teže izaći iz NATO alijanse zbog značaja njenih baza u Napulju i u Avianu, ali ona je daleko značajnija za alijansu nego Hrvatska te apetitima Italije bi morali da gledaju kroz prste. Osim toga Istra i Dalmacija odnosno severno jadransko priobalje, da su direktno u sastavu stare članice Italije, to je za NATO alijansu veoma dobra kombinacija.

  • Pravda says:

   Nego sta ima I Srbinovo da vrate pravom vlasniku.

  • Miraš says:

   "Ugarska nije Madjarska" ? Kako možeš da napišeš ovako nešto??? Medju Ugrima, u toj porodici naroda, najmnogobrojniji i sa državnim kontinuitetom, dakle najznačajniji narod su Madjari. Otuda potiće da Madjari (madjarski "Magyarok" u istorijskom smislu nazivani su i Ugari ili Ugri). Na srpskom naziv države je bio Austrougarska, na nemačkom "Österreich-Ungarn", a na madjarskom "Osztrák-Magyar Monarchia". Pun naziv države Austrougarske bio je: na srpskom "Kraljevstva i zemlje predstavljene u Carskom veću i Zemlje Mađarske (!) svete krune Sv. Stefana", na nemačkom "Die im Reichsrat vertretenen Königreiche und Länder und die Länder der Heiligen Ungarischen Stephanskrone", a na madjarskom "A Birodalmi Tanácsban képviselt királyságok és országok és a Magyar (!) Szent Korona országai". ... Kraljevina Ugarska postojala je od 1000 godine do 1918 godine. Nastala je oko 1000 godine u Ostrogonu kao hrišćanska kraljevina krunisanjem prvog madjarskog kralja Stefana I. On će početi dinastiju Arpad koja će oko 300 godina vladati Kraljevinom Madjarskom (Ugarskom). Naziv te države na latinskom bio je "Regnum Hungariae", na madjarskom "Magyar Királyság",a na nemačkom "Königreich Ungarn". Bila je to moćna i velika država u srednjoj Evropi. Mohačka bitka iz 1526 godine za Madjare ima sličnu težinu kao za nas Kosovska bitka. Tada je poginuo (smatraju da se udavio u potoku) njihov kralj Lajoš (Ludvig) II Jagelon, a on je za života bio kralj Ugarske, Češke i Hrvatske. Ubrzo posle toga dolazi do podele Ugarske na habzburšku Kraljevinu Ugarsku (severozapadni deo ugarskog kraljevstva), polunezavisnu Kneževinu Transilvaniju (istočni deo) i na osmansku Ugarsku (centralni i južni deo) pod direktnom upravom osmanlija koji je ušao u sastav velikog Budimskog pašaluka. Bez obzira na tadašnje potpadanje tog severozapadnog dela madjarske teritorije pod vlast Habzburga i na značajnu promenu državno-političkog statusa ne može se osporavati kontinuitet madjarske države, tako i tada umanjeno kraljevstvo je ušlo u sastav susednog Austrijskog carstva.

  • Nemanja Vlahović says:

   Najzad je tu neko ko sve ovo zna. Bravo. Samo da dodam, radi preciznosti, da u mađarskom jeziku ne postoji reč za Ugarsku, tj. za zemlju pre prvog svetskog rata. Zbog toga oni, kad žele razlikovati Ugarsku od Mađarske, za Ugarsku koriste izraz "istorijska Mađarska", nemaju boljeg termina, dakle to uobičajeno nije neka šovinistička kovanica nego, da tako kažem, stručni izraz.

 2. Karital says:

  Prikazali su mađari to opširno.Po njihovom, sve susjedne zemlje ukrale su ponešto teritorija koji pripada mađarskoj.

  • mrzim sve hrvacko says:

   Znaju mađari da je hrvacka sezonska država, kako to nemci vole da nazivaju kratkotrajne države, projekt-državice. Uskoro će bankrotirati KROmanjonija i tada kreće disolucija Istre,Dalmacije,Slavonije, i Mađarska i Italija rezervišu ovim najavama svoj deo.

   • Velika Metla says:

    A ovo im je najjače......Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja.........,ZEMALJA hrvatskih????? Hahahahahahahahahahahahhaa.........! Kao da ih imaju najmanje 5 ,a ne i ovu jednu šta imaju je nastala na genocidu.

    • Miraš says:

     Verovatno misle na nekadašnju "Hrvatsku i Slavoniju" pod upravom Pešte i na pokrajinu Dalmaciju pod upravom Beča, a moguće je i na Hrvatsko-slavonsku vojnu krajinu koju su hteli da pripoje banovini, ali ona je ostala pod direktnom upravom Beča do 1881 godine.

     • ralemce says:

      Nikad nije postojala Hrvatska-Slavonska vojna Krajina. Zbog stalnog upada Osmanlija vojnih trupa na južnu teritoriju Austrougarske pod upravom Bečkog Dvora stvorena je Vojna Krajina na Severnoj granici sa Bosnom tj.Osmanlijskim carstvom. Prostirala se od Severne Dalmacije,Like,Banije,dobar deo Južne Slavonije i Srema sve do Zemuna. Krajišnici koji su većinom bili Pravoslavci dobili su od Beča povelju kojom im je dana sloboda da upravljaju sami sobom,da grade Pravoslavne Crkve i jedina im je bila dužnost da brane Monarhiju od Osmanlija.Jedino njima je bilo dozvoljeno da nose oružje.Srbi od Beča su dobili veliku Autonomiju tom Carskom Poveljom dok se Hrvati koji su bili Kmetovi kod Nemačkih i Ugarskih grofova i radili im zemlju uopšte ne pominju jer nisu bili slobodni građani.

  • Velika Metla says:

   Srbija je dobila mađarske teritorije jer je Srbija bila na strani saveznika u Drugom svetskom ratu,za razliku od "rvacke"koja je bila na strani nacista,kao i naravno Mađarska! Ali su nacistički "partneri" komunjare dale "rvackoj" nezasluženih teritorija mnogo! Ni po kojem zakonu "rvackoj" nisu smeli dati Istru i Dalmaciju,jer NIKADA nisu pripadale toj genocidnoj nacističkoj tvorevini koju nazivate "rvacka"!

 3. Beli Orao says:

  Zaratite već jedom da i mi možemo da gledamo a možda i navijamo !!!

 4. petrovgrad says:

  Za Mađarsku neznam, za Italiju jesmo im oteli i to kao kompezaciju za ratnu oštetu prema Srbima. Poštono bi bilo da im se vrati. Dalmacija je Italija, nikada Hrvatska, osim u komunističkoj SFRJ

  • Velika Metla says:

   A šta misliš zašto se Vatikan bori da stavi pod svoju kontrolu celo jadransko primorje,pa sve do Turske? Iz prostog razloga što taj "odbrambeni pojas" treba formirati u slučaju da neko i napadne katoličke države,pa prvo neka ginu ovi pokatoličeni vatikanoidi,dok se pravi katolici ne pripreme! Zna Vatikan šta radi.

 5. Miraš says:

  Slovenija i Hrvatska 1991 godine odrekle su se od svake Jugoslavije pa i od prve - "versajske". Saglasno tome odrekle su se i Trijanonskog sporazuma iz 1920 godine. Hrvatska je u prvom svetskom ratu učestvovala najpre na strani Centralnih sila (Austrougarska, Nemačka, Turska, Bugarska", da bi se pred sam kraj tog rata prekvalifikovala i prešla na stranu pobednika. Za blagovremeno prekvalifikovanje Hrvatska je dobila i nagradu u vidu teritorija preko Drave, a i Slovenija. Ovakvu snalažljivost Hrvatska je ponovila još jednom tokom drugog svetskog rata, da bi posle tog rata za teritorije u Istri i Dalmaciji bila oštećena Italija. Kad se počnu raspadati ove današnje "centralne" tj. NATO-EU sile, pitam se da li će hRVATI biti blagovremeno snalažljivi i PO treći put, a i s kim će da se opet snalaze.

  • milos says:

   Hrvatska nije postojala u prvom svetskom ratu

   • Pravda says:

    Ali jesu takozvani kurbati.

   • Miraš says:

    U prvom svetskom ratu nije postojala samostalna država Hrvatska, ali postojala je tada "Hrvatska i Slavonija" praktično banovina i to pod upravom Pešti odgovornog i odanog bana, a pod simboličnim imenom kraljevina. Kurbati su sa velikom ostrašćenošću ratovali su protiv Srbije u prvom svetskom ratu. Dakle od 1868 godine nastala je "Hrvatska i Slavonija" u sastavu drugog dela monarhije, u ugarskoj monarhiji. Centralni i severni delovi današnje Hrvatske od 1868 godine dobili su naziv "Kraljevina Hrvatska i Slavonija" (madjarski "Horvát-Szlavónia Királyság," nemački "Königreich Kroatien und Slawonien"), ali bila je to prilično nesamostalna oblast pod upravom bana kog je imenovala vlada u Budimpešti, pripadala je Zemljama krune Svetog Stefana - madjarskom delu Monarhije. Medjimurje, Baranja i nešto kasnije Rijeka pripale su direktno Madjarskoj. Dalmacija je tada bila pod vlašću Austrijskog dela monarhije kao pokrajina. Upravnici (guverneri) odgovarali su Beču. Kralja nije bilo i zato jeste žalosno i smešno kad Hrvati govore da je to bila njihova Kraljevina Dalmacija.

    • ralence says:

     Preko Luka Trst i Rjeka Austrougarska je izvozila u svet svoju robu i Beč je direktno upravljao tim lukama.Hrvatska oko Sljemena teritorijalno je bila mala i pod direktnom upravom Mađarske Vlade. Ban je samo bio administrator te teritorije za račun Mađarske države. Slavonija i Srem su bile posebne jedinice u toj državi pod krunom Sv.Stefana dok je Dalmacija sa Istrom i Srpska Vojna Krajina bile pod upravom Bečke Vlade. Za vreme 2Svetskog rata Dalmatinci su se borili protiv Fašizma i imali su svoje Proleterske brigade. Kao posebna Etnička grupa tražili su posle rata autonomiju ali su glatko odbijeni od Komunističkog vrha sa Titom na čelu već su priključeni Velikoj Hrvatskoj .

 6. Dragi says:

  Šta su Hrvati tražili, to su ili će dobiti. Hrvatska u tim granicama kakve bi hteli Hrvati, mogla je da postoji samo u Jugoslaviji. Kada se odvojila neka računa da će joj odvojiti i teritorije, Mađari svoje, a Italijani svoje. Još će Hrvati plakati za Jugoslavijom!

 7. Varjaška Rus says:

  Račun bez krčmara se ne isplati. Jedini državotvorni narod na teritoriji Helma(tzv Balkana) su bili Srbi, makar ih zvali i Iliri, Kelti,TRašani, Dačani, Dardanci,Pelazgi, Vlasi. Morlaci, Iliri, Kelti EtRašani-Etrurci(?) Dalmati... Mnogo imena za jedno isto, da se od drveća ne vidi šuma. U starim helenskin knjigama piše da su svi navedeni a i mnogi drugi narodi govorili i s t i m jezikom. Da se Srbi ne dosete. Kompaktnu srbsku zemlju su zaposeli Germani uz hiljadugodišnji monitoring Vatikana a to što se nacije i narodi koji nisu ni postojali u vreme na koje se pozivaju, krve oko Srbskih zemalja, to je deja vu.

 8. Karital says:

  Dokle god je Hrvatska saveznik ČIKA SAMA, mađarska i italija neće ništa učiniti po pitanju tuđeg teritorija.Na nama se lome koplja, to susjedi treba da znadu.

  • Miraš says:

   Čika Sam zbog Vas neće ući u sukob sa Italijom, a ni zbog madjarskih apetita neće ući u sukob sa Rusijom. Zatim čika Sam slabi, a po svoj prilici oslabiće još više. Vide to i Italijani i Madjari, istoriju dobro pamte, čekaju svoju istorijsku priliku i već zagrevaju svoj domaći teren sa ovakvim izjavama.

   • Karital says:

    Zaboravljaš ili ne znaš da bi slavenski narodi bili u jednoj cjelini od Jadrana do Baltika, od Baltika do Urala i dalje, da se mađari nisu naselili na današnji teritorij koji im nije pripadao a slovenske narode su mađarizirali.Namjerno su naseljeni od strane germana da presječu slavene na dva dijela.Čekaju madjri svoju istorijsku pruiliku da ugrabe još nečiji teritorij?

  • Slobodanka says:

   Krvatska se poprilično ogrešila o Srbe. Konačno ste 1995 godine etnički očistili Srbe iz Hrvatske na talasu podrške onog vrhunskog zla koji se danas zove duboka država SAD, a zatim ste požurili i da priznate nezavisnost Kosova 2008 godine. Kud ćeš bolji dokaz koliko ste glupi od one vaše stručne pomoći Ukrajini za sprovodjenje Oluje nad ruskim i proruskim stanovništvom, baš ste istrčali gde ne treba. Na često trusnom balkanskom tlu vratiće vam se bumerang kadtad.

   • Karital says:

    Bumerang se vraća u nedogled na balkanskim prostorima, pa tako možemo reći da se vratio od devedesetih nadalje.

    • Miraš says:

     Devedesetih ste samo uz pomoć SAD i NATO uspeli da ostvarite svoje stare bolesne i zločinačke ciljeve, ali njima Vi niste toliko bitni koliko umišljate. Krčmljenje ide dalje, ali sada na štetu kurbatije.

 9. Istina says:

  Uskoro repriza osvajanje Berlina, kad Rusi dodju u Nemačku, bez izpaljenog metka, ovoga puta Rus pravi mišju zamku sa prirodnim plinom, pa će samo gas polako da zatvori, a švabe da smrznu od Sovjetskog Harpa... Polako ima da čiste sve one koji su bili poslati na granicu sa rusijom... Sa rusijom nema šale, treći put neće džabe rule da dolazi u Evropu... Amer će da se ubija u gradjanskom ratu a Rus i Kinez ima da naprave red u Evropi za sva vremena, pa će Beograd da bude kao Brisel sada ... Živi bili pa videli...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *