УЗБУНА У ХРВАТСКОЈ: Војска Србије је војно јача! ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ ПОМОЋ АМЕРИКЕ

UZBUNA U HRVATSKOJ: Vojska Srbije je vojno jača! POTREBNA NAM JE POMOĆ AMERIKE

3 novembra 2019

Dolazak raketnih sistema S-400 i „Pancir S-1“ na vojnu vežbu „Slovensko bratstvo 2019“ u Srbiji uznemirio je hrvatsku javnost i medije, a najdalje u kritici otišao je „Večernji list“, koji tvrdi da SAD pažljivo mere kakvo oružje Hrvatska treba da nabavi.

Pre nekoliko dana američka vladina agencija DSCA predložila je Kongresu SAD da Hrvatskoj odobri nabavku novih transportnih helikoptera UH-60M „crni jastreb“, uz obrazloženje da to neće izmeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu, a list je zaključio da se ta ocena odnosi na Srbiju.„S obzirom na to da Hrvatska nema problema s ’vojnom ravnotežom‘ s Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Slovenijom, kao članicama NATO-a, ili BiH, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, očito je da se to merenje vojne ravnoteže odnosi na merenje sa Srbijom“, piše Davor Ivanković u kolumni lista i dodaje da država nema takvih problema kada se radi o drugim vrstama naoružanja.

Kako se navodi, sada je jasnije zašto je pre četiri godine zaustavljena priča o isporuci američkih višecevnih raketnih lansera M 270 MLRS, što je dogovarao tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović.

„Čim je spomenuto da će nekoliko lansera od njih 16 moći poneti i rakete dometa do 300 kilometara, javio se Aleksandar Vučić i poslao poruku ’ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati pronaći odgovor na to‘. Ta poruka i vešta diplomatija Srbije očito su uspeli da blokiraju vojnu isporuku jačeg oružja Hrvatskoj“, navodi Ivanković.

On dodaje da je nekoliko godina kasnije Hrvatska sa Izraelom već uspela da dogovori isporuku F-16 Baraka, ali da su u poslednji čas SAD to zaustavile.

„I bio je u pravu tada ministar obrane Damir Krstičević kada je, nažalost, preuranjeno govorio o tome da će s Baracima HRZ biti nadmoćniji u vazduhu od bilo kojeg borbenog aviona u u susedstvu. Ali u međuvremenu je Srbija iskoristila taj za nas čudni tajm aut i dobila, kupila ili razvila oružja kojim može da parira najavljenim hrvatskim vojnim nabavkama, a koje se nisu ni dogodile“, piše Ivanković.Kako je ocenio, u poslednje tri godine se ravnoteža između Hrvatske i Srbije poljuljala, pa tako sada Srbija poseduje i dalekometne raketne projektile, razvila je i vlastitu „balističku raketu“ dometa 300 kilometara, od ruskog i beloruskog partnera dobila je jednu i po operativnu eskadrilu MiG-ova 29, a sada i najmoderniji protivavionski sistem Pancir S1 za male i srednje visine.

„Nakon instaliranja ruskog Pancira S1, Hrvatska može da zaboravi na upotrebu i Kiova i Crnih jastrebova i svega što imamo od avionske potpore“, piše Ivanković i dodaje da je opšte poznato da Hrvatskoj nedostaje kompletan sistem odbrane vazdušnog prostora.

„I kako u svetlu tih činjenica shvatiti da nas naš ključni vojni partner, SAD, koči u nabavci operativnih vojnih sistema koji bi nam omogućili samostalnost u odbrani vazdušnog prostora i teritorije?“, upitao se Ivanković.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. Gardista says:

  Prpa! Jureeee pomagaj! Sve zavisi o tebi. Hrvatska je u opstoj panici.

  • dijagnoza hrvat says:

   KROmanjonci su imali vojnu nadmoć tačno 21 sekundu i 32 stotinke nad srpskom vojskom i sad su to izgubili ! ;-)))))))))))))))))))))))))

 2. dijagnoza hrvat says:

  Hahahahahaha...to bi trebalo da znači da je nekada davno, u junačka vremena, u nedokučivim povjesnim zbiljnostima i slične njihove mitske tlapnje, KROmanjonska vojska bila jačija :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 3. Istina says:

  Kromanjonci odose iz kromanjonije, ko ce da rukuje sa tim sto vam ameri daju.

  • Beli Orao says:

   Neće im ni dati pošto ta Kromonjonska vojska je brža , sposobnija i hitrija u BJEŽANJU kad dođu Srbski Gardisti :-).

 4. petkovicnenad67@yahoo.com says:

  Ma pustite klošare i zapadne sluge navikli da prose pa to ti je. Junak umire jednom a kukavica svakodnevno pa tako i oni umiru svakog dana od straha od Srbije i Srpskog oružja bez obzira što s-400 i pancir s1 služe za odbranu a ne za napad. Ali u strahu su velike oči. Šta reći o stvorovima koji su dva puta u istoriji imali državu, prvu im je poklonio njihov otac nacije Adolf i tajala je svega četri godine, ova koju im je poklonio tata Genšer traje malo duže ali će završiti isto kao ona predhodna a i gore, živi bili pa videli. Finale igramo u gostima i dobijamo ih istorijskim rezultatom...

  • Veliki brat says:

   Tri puta.

 5. M says:

  Runda za koju se Srbija sprema,neće biti zadnja!Tko se zadnji smije,najslađe se smije!

 6. Srbin says:

  Šta će nam naoružanje, kad je Srba i Hrvata sve manje.Samo se budale igraju rata

  • Ja pametan, A ti? says:

   Upravo tako i jeste, ali im je do te mere povređen ego da se oni hoće igrati sa nama. Makar i sami sebe proglasili da su više od pola srbi i međusobno se poklali. Oni su uvek bili kreativni, a nešto se i mora napraviti, ne?

 7. Ja pametan, A ti? says:

  A sad braćo Croati: Ispod vojničkih hlača oblačite i podhlače, jer dolazi ruska zima. Kada vam pukne Srpsko-Ruska Kaćuša spadaće vam hlače do članaka. Sav taj vojni otpad koji su vam dali ameri sada je bespomoćno staro gvožđe koje možete reciklirati preko Kineza u našoj srpskoj čeličani Hbis BG. d.o.o. Bit će ića, bit će pića koje Ani bit će srića.

 8. Mitar says:

  Hrvatska je drzava stipaljka i mi cemo je probosti na kraju balade. U ime jasenovackih mucenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *