UZBUNA U NARKO-MAFIJI: Lazarević zna mnogo!

UZBUNA U NARKO-MAFIJI: Lazarević zna mnogo!

29 januara 2014

hro-lazarevcic_310x186Bivši šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branko Lazarević, koji sada faktički radi poslove ambasadora naše zemlje u Atini, u petak bi trebalo da odgovara na pitanja policije i tužilaštva o svojim vezama sa narko-mafijom! Pojedini ljudi iz vlasti, međutim, na sve načine pokušavaju da spreče njegovo ispitivanje i traže da se saslušanje odloži za mart.

Lazarević, koji je bio visoki funkcioner MUP Srbije sve do novembra 2010. godine, kada je smenjen upravo zbog sumnji da je tesno povezan sa narko-bosom Darkom Šarićem, već je jednom zatražio odlaganje ispitivanja. To je učinio sredinom ovog meseca, preko advokata, jer je trebalo da se pojavi u policiji 22. januara. Po dogovoru sa inspektorima, odlučio je da 31. januara dođe i ispriča šta zna.

– On je pozvan u svojstvu osumnjičenog i prema onome što je poručio, nema problem da ispriča sve što zna – navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. – A zna mnogo. Ne samo o Šariću i njegovim kontaktima već i o Rodoljubu Raduloviću, zvanom Miša Banana, koji je bio veza za pranje para zarađenih trgovinom narkoticima i veza pljevaljskog narko-bosa sa pojedinim srpskim političarima.

Ukoliko bi hteo, a poručio je da je spreman, Lazarević bi mogao da ispriča i ko su bili Šarićeve „krtice“ u MUP, već i kako je Radulović imao svoje ljude u policiji, koje je čak postavljao i na rukovodeća mesta – od načelnika policijskih stanica do visokorangiranih čelnika policijskih uprava i službi.

– Policija ima puno saznanja, zna se tačno ko je za koga radio i vreme je da se sve to počisti – objašnjava naš sagovornik. – Mnogi su uživali političku ili drugu vrstu zaštite, ali i njihovo vreme je prošlo. Svih 130 diskova o presretnutim razgovorima sa visokorangiranim članovima Šarićevog i Radulovićevog narko-klana su preslušani i više je nego zanimljivo koja se sve imena tu pominju.

Da su se Lazarević, ali i drugi službenici MUP, uhvatili u kolo sa jednim od najkrupnijih dilera kokaina u Evropi, potvrdio je i jedan od svedoka, biznismen Mile Jerković. On nije usamljen. I prva presuda Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, izrečena Nikoli Dimitrijeviću, Lazarevićevom šuraku, svedoči o tome kako se radilo i kako je opran prljavi novac od kokaina.

Dimitrijević, fiktivni vlasnik firme „DTM rilejšn“, nagodio se sa sudom 2011, priznao da je oprao Šarićev novac, u zamenu za godinu dana kućnog pritvora. On je pokušao da pobegne iz zemlje gotovo istog dana kada je Lazarević smenjen sa mesta šefa kabineta ministra, ali su ga pripadnici UKP zaustavili na nekoliko stotina metara od granice sa Mađarskom i – uhapsili.

Tužilaštvo je teretilo Dimitrijevića da je preko svoje firme omogućio Šariću da preuzme većinsko vlasništvo nad preduzećem „Mitrosrem“. Reč je o pranju, kako se sumnjalo, najmanje dva miliona evra. Na ovoj transakciji, navodno, Dimitrijević je zaradio 400.000 evra.

TEŠKE OPTUŽBE

Najkonkretnije optužbe protiv Branka Lazarevića izrekao je svedok koji se čuva danonoćno – Mile Jerković. Njegovo svedočenje najpreciznije opisuje vreme pranja para pljevaljskog narko-bosa kroz srpske privatizacije, posebno u Vojvodini, ali i kako je Darko Šarić sve vreme bio obaveštavan o toku policijske istrage koja se protiv njega vodi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *