UZBUNA U ŠVEDSKOJ: Ruska podmornica u vodama Švedske (VIDEO)

UZBUNA U ŠVEDSKOJ: Ruska podmornica u vodama Švedske (VIDEO)

20 oktobra 2014

hms_gotland_with_uss_ronald_reaganŠvedske vlasti već dva dana ispituju strane podvodne aktivnosti u Stokholmskom arhipelagu, što je podstaklo spekulacije da je reč o ruskoj podmornici. Rusko ministarstvo odbrane to demantuje.

Tenzije između Rusije i nordijskih i baltičkih država zbog ukrajinske krize su u porastu. Situacija u Švedskoj sve više podseća na novi hladni rat. Avioni, brodovi i oko 200 vojnika uključeni su u protivobaveštajnu operaciju zbog navodnih inostranih podvodnih pretnji, prenosi „RTS“.

„Ministarstvo odbrane sprovodi istragu i smatramo da su informacije koje smo prikupili pouzdane. Zato sam kao vođa operacije odlučio da ona bude intenzivnija, sa više brodova opremljenih specijalnim sonarima. Reč je o području stokholmskog arhipelaga. Ovo je kontrolna operacija, a cilj je da se utvrdi da li je bilo inostranih podvodnih aktivnosti“, rekao je kapetan švedske mornarice Jonas Vikstrom.

Mediji u Švedskoj su spekulisali da se traga za ruskom podmornicom na kojoj se, navodno, dogodila nesreća i da je radio-signalima upućen poziv u pomoć. U vreme Hladnog rata, švedska vojska je redovno organizovala potrage za sovjetskim podmornicama u svojim vodama, a 1981. je 11 dana trajao diplomatski spor zbog jedne sovjetske podmornice s nuklearnim oružjem.

Stanovnici Stoholma kažu da nisu zabrinuti zbog većeg prisustva vojnih brodova.

„Treba da pokažemo snagu ako tu ima nečeg čega ne bi trebalo da bude“, smatra jedan od stanovnika Stokholma.

Iz Moskve negiraju bilo kakvu umešanost. Rusko ministarstvo odbrane saopštava da ruske podmornice i brodovi sprovode svoje zadatke u svetskim okeanima po planu i da nema nikakvih vanrednih situacija niti incidenata. Prošlog meseca, Švedska je tvrdila da su dva ruska vojna aviona ušla u njen vazdušni prostor, zbog čega je ambasadoru Rusije u Stokholmu upućen protest.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *