УЗБУНА У УКРАЈИНИ: Подигли војску због Руса, Срба и Белоруса

UZBUNA U UKRAJINI: Podigli vojsku zbog Rusa, Srba i Belorusa

6 juna 2017

Ukrajina je podigla borbenu gotovost zbog „Slovenskog bratstva”, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane te zemlje Andrej Lisenko, prenosi „Ukrajinska pravda”. „Kakva fantazija, kakvo ludilo, ovo nisu antiukrajinske, već antiterorističke vežbe”, objašnjava za Sputnjik Vojni analitičar iz Minska Aleksandar Špakovski.

„Pažljivo posmatramo premeštanje vojske, kontrolišemo vazdušni prostor i granice. Sve vojne snage koje se nalaze u blizini državnih granica Ukrajine stavljene su u nivo povišene borbene gotovosti“, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Lisenko.

Prema njegovim rečima „svaka vojna vežba smatra se potencijalnom pretnjom“.

Paranoja je počela prošlog meseca kada je sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksandar Turčinov rekao je da zajedničke rusko-beloruske vežbe „Zapad 2017”, najavljene za septembar, mogu biti priprema za vojnu operaciju.

Vojni analitičar iz Minska Aleksandar Špakovski smatra da su ove tvrdnje na rubu razuma.

„Veoma je teško komentarisati ono što ukrajinska vrhuška preduzima posle 2014. godine. U svakom slučaju, za njih je već karakteristično širenje panike, alarmizam i antiruska propaganda. Nije jasno na koji način vežbe ’Slovensko bratstvo‘ mogu da ugroze bezbednost Ukrajine. Na kraju krajeva, to nisu antiukrajinske, već antiterorističke vežbe. Ili oni stvarno smatraju da će sada ruski, srpski i beloruski vojnici preći državnu granicu i krenuti na Kijev?! Kakva fantazija i kakvo ludilo“, ocenjuje Špakovski.

On dodaje da su vežbe „Slovensko bratstvo“ izuzetno važne jer je u Evropi sve manje neutralnih zemalja, a NATO neprekidno pokušava da uključi Srbiju u orbitu svog uticaja. Bitno je da Rusija, Belorusija i Srbija imaju ne samo dobru političku i ekonomsku, već i vojnu saradnju, objašnjava beloruski analitičar.

Zamenik načelnika štaba ustanika Donjecke Narodne Republike (DNR) „Takva vrsta saradnje postaje sve aktuelnija, imajući u vidu nestabilnu situaciju u Makedoniji, širenje velikoalbanskog nacionalizma, kao i stupanje Crne Gore u NATO. Pritom, trebalo bi naglasiti da ovo prijateljstvo Beograda, Minska i Moskve nije usmereno protiv ikoga, nego je to prijateljstvo zarad globalne bezbednosti. Teroristička pretnja je aktuelna za sve tri zemlje. Balkan je odavno u žiži pažnje islamskih ekstremista, tu mislim na bošnjački faktor, kao i na albanski. Osim toga, Balkan je tranzitno područje za migrante i izbeglice“, podseća Špakovski.

On dodaje da ne treba zaboraviti da Rusija vodi globalni rat protiv terorizma u Siriji, a da je prošle godine na teritoriji Belorusije uhapšeno 18 ljudi povezanih sa terorističkim grupama.

„Ne treba zaboraviti da imamo hiljadu kilometara granice sa Ukrajinom, lično sumnjam da je aktuelna ukrajinska vlada u stanju da spreči naoružane nacionalističke grupe, ako one odluče da krenu da ’oslobode‘ određene beloruske regione, koje oni smatraju ukrajinskim. Osim toga, činjenica je da Ukrajina odavno privlači pažnju ekstremista iz Belorusije, koji odlaze u ovu zemlju kako bi stekli neophodno ’vojno iskustvo‘“, pojašnjava sagovornik Sputnjika iz Minska.

Zajedničke antiterorističke vojne vežbe Srbije, Rusije i Belorusije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2017“, počele su danas u blizini beloruskog grada Bresta, a trajaće do 15. juna.

Prvi put otkada vojske tri zemlje zajedno vežbaju formirana je multinacionalna bataljonska grupa sačinjena od ruskih, beloruskih i srpskih vojnika koji će izvoditi antiterorističke vežbe kao deo operacije održavanja mira.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *