УЗЕО СТВАР У СВОЈЕ РУKЕ: Отац сам направио лабораторију и ЛЕK за сина – тестирао га на себи и доживео ШОK (ВИДЕО)

UZEO STVAR U SVOJE RUKE: Otac sam napravio laboratoriju i LEK za sina – testirao ga na sebi i doživeo ŠOK (VIDEO)

27 novembra 2021

Ksu Vej (30) iz Kine sam je napravio laboratoriju i lek za bolesnog sina(2), pošto medikament koji je očajnički bio potreban njegovom detetu nije mogao da nađe ni u Kini, niti da ga uveze iz inostranstva.

Njegov sin Haojang (2) pati od Menkesove bolesti, veom retkog genetskog poremećaja koji utiče na resorpciju i obradu bakra u organizmu. Mališan ne može da se kreće, niti da govori, a stručnjaci su tvrdili da mu je ostalo samo nekoliko meseci života. Otac, međutim, nije želeo da se preda.Nakon što je čuo da postoji lek koji može da uspori sinovljevu bolest, a zbog korone nije mogao da ga uveze iz inostranstva, Ksu je renovirao očevu staru laboratoriju, na internetu proučio studije i podatake o sindromu, da bi na kraju sam naučio da proizvodi bakarni histidin.

– Moji prijatelji i porodica su bili protiv toga. Rekli su da je to nemoguće. Nisam imao vremena da razmišljam da li to da uradim ili ne. Morao sam. Iako ne može da se kreće ili govori, ima dušu i sve oseća – rekao je Vej.

Posle 6 meseci mukotrpnog rada Ksu Vej je napravio prvu bočicu histidina. Najpre ga je testirao na zečevima, a zatim ubrizgao i u svoje telo. Delovalo je da zečevi, a ni on nisu imali nikakve posledice, pa ga je na kraju dao svom sinu.

Usledilo je iznenađenje. Dečakova krvna slika se popravila posle samo dve nedelje! Otac priznaje da njegova terapija može samo da uspori napredovanje bolesti, ali je odlučan da se dalje bori za dete.

U međuvremenu, njegova priča fascinirala je međunarodnu biotehnološku laboratoriju VektorBilder, koja sada pokreće istraživanje genske terapije za Menkesovu bolest, klinička ispitivanja i testove na životinjama sprovešće u narednih nekoliko meseci.

Otkako je njegov podvig postao viralan, Ksuu su počele da se obraćaju i druge porodice, moleći ga da pomogne i njihovim najmilijima, međutim, odbio ih je jer mu zakon dozvoljava da leči samo sopstvenog sina. Dok lek ne počne da koristi za druge, neće imati problema sa vlastima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *