UŽICE: Ponovo zagađena voda

UŽICE: Ponovo zagađena voda

20 jula 2014

voda11_620x0Zbog pojave algi i nematoda u većem broju sanitarna inspekcija zabranila vodu sa užičkog vodovoda za piće i kuvanje.

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić potvrdila je Tanjugu da je danas u 15 časova donela rešenje o zabrani korišćenja vode za piće i kuvanje u Užicu.

U Užičkom Vodovodu ne znaju šta je razlog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće, sada sa izvorišta Sušička vrela, izjavio je večeras za Tanjug direktor Vodovoda Užice Dragan Simić.

„Ne znamo da li su se alge pojavile i na Sušičkim vrelima ili je došlo, usled tehničkog kvara, do toga da je voda sa Vrutaka prodrla u cevovod sa Sušičkih vrela i tako pomešana došla do Fabrike vode. Uzeće se uzorci vode sa Sušičkih vrela kako bi se uradile analize i utvrdilo da li su prisutne alge i u toj vodi.Tek tada ćemo znati o čemu se radi”“, kaže Simić.

On ističe da je u Fabrici vode do sada zamenjen pesak u 6 od 8 filtera, ali to očigledno rešenje ni za alge ni za nemetode.

“Mora se i dalje raditi na osavremenjavanju tehnologija prerade vode.Ukoliko se to ne uradi očigledno je da ćemo ovaj problem imati stalno”, naglašava Simić.

“Grad Užice raspolaže trenutno sa preko 20 tona flaširane pijaće vode koja će biti distribuirana bolnici, Domu zdravlja i dečjim vrtićima. Jedna cisterna sa pijaćom vodom je već na putu ka Užicu iz Višegrada i biće upućena pekarskom preduzeću Sreten Gudurić, kako bi se omogućilo normalno snabdevanje Užičana hlebom”, izjavio je Tanjugu zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević posle zasedanja Štaba za vanredne situacije.

Užičani su u anketi za Tanjug izjavili da su ogorčeni što ponovo ne mogu da piju vodu sa gradskog vodovoda.

Čim je objavljeno da je zbog pojave algi i nematoda republički sanitarni inspektor zabranio vodu za piće i kuvanje u Užicu, u prodavnicama je došlo do nestašice flaširane vode.

Cisterne sa pijaćom vodom biće na ulicama Užica tek sutra, posle hlorisanja i pripreme za korišćenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *