UZNEMIRENA MOSKVA: Stigli američki tenkovi na rusku granicu

UZNEMIRENA MOSKVA: Stigli američki tenkovi na rusku granicu

18 октобра 2014

americki-tenkovi-i-letoniji-u_8361_1796Američki tenkovi stigli su u Letoniju, teška mašinerija raspoređuje se duž te i ostalih baltičkih zemalja koje graniče sa Rusijom, a koristiće ih se u sklopu vežbi NATO saveza.

Ruska strana taj potez vidi kao pripreme za ostvarivanje vojnih scenarija nakon što je američki ministar spoljnih poslova, Chuck Hagel, izjavio kako SAD moraju biti spremne da se postave prema ruskoj revizionističkoj politici i njenoj modernoj vojsci koja se nalazi na vratima NATO saveza.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Šojgu, izrazio je veliku zabrinutost i iznenađenje govorom svojeg američkog kolege na godišnjoj skupštini Udruženja američke vojske u kojem je rekao kako “SAD moraju biti spremne da se nosi sa pretnjom moderne i opasne Ruske vojske”.

“Ta rečenica svedoči o činjenici da Pentagon priprema vojne scenarije uz našu granicu”, rekao je Šojgu i dodao “Poznajem  Hagela lično i zato moram reći kako nas je njegov govor u kojemu spominje Rusiju kao glavnog neprijatelja sve iznenadio.”

U pogledu novih pretnji s kojima se NATO savez suočava Šojgu je rekao “Moram istaći kako je upravo NATO alijansa ta koja se uporno želi približiti našim vratima. Predložio bi nepristrasan i objektivan dijalog umesto eskalacije napetosti iza naših leđa.”

“U Hagelovom govoru nije bilo pretećih poruka niti prema jednoj zemlji”, izjavio je Pentagonov predstavnik za medije admiral Džon Kirbi, ali je dodao kako bi bilo “nerazumno od SAD-a da ne razmotri sa kakvim se opasnostima naši saveznici u Evropi mogu suočavati u budućnosti jer smo prema njima vezani obavezama koje proizlaze iz NATO saveza. “

Napetosti su u crvenoj liniji između Rusije i NATO saveza od pripajanja Krima Rusiji. SAD i Evropa ne štede na optužbama da Rusija stoji iza eskalacije nasilja u toj zemlji, što Rusija konstantno opovrgava.

NATO savez, s druge strane, iskorišćava svaku mogućnost da postavi naoružanje što bliže ruskoj granici, posebno u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Istovremeno zamenik komandnog generala američke vojske u Evropi, general Walter Piatt, rekao je kako je došlo do poteškoća u ispunjavanju zahteva za ratove u Iraku i Avganistanu zbog potrebe za “delatnom spremnosti” u Evropi koja se ostvaruje kroz zajedničke vežbe i rotacionim razvrstavanjem vojnog kadra. Američki cilj jest dovesti teško naoružanje u Istočnu Evropu koje bi tamo i ostalo nakon vežbi za buduće vojne potrebe.

U sledeća dve nedelje teška mašinerija američke vojske biti će raspoređena širom baltičkih zemalja i Poljske, a koristiće se u sklopu vojnih vežbi.

Prva konjička divizija američke kopnene vojske već je raspoređena u Adazi, nedaleko od letonskeg prestonice Rige. U sklopu vojne vežbe došlo je 150 američkih vojnika koji će se koristiti tenkovima tipa M1A2 Abrams, kao i oklopno borbenim vozilima tipa Bradley.

“Ovo je više od međunarodne vojne vežbe, ovo je više od puta preko Atlantika, ovo je način na koji prikazujemo spremnost i posvećenost naše zemlje za osiguranjem naših vojnih saveznika”, rekao je komandant prve brigade prve konjičke divizije, John Di Giambattista.

Poljska, podjednako kao i baltičke zemlje, pozdravile su najveću isporuku američke vojne mašinerije u bivšim sovjetskim republikama te ju smatraju vojnom silom kojom bi se moglo odupreti Rusiji u slučaju napada.

Tenkovi tipa Abrams naoružani su sa 120 milimetarskim topom i 7,62 milimetarskim mitraljezom, a celokupna vojna sila uključena u vežbu sastoji se od 700 vojnika i 20 tenkova.

“Svrha je da na vidljiv način prikažemo predanost prema našim saveznicima. Možda nam je potrebno malo duže da stignemo na cilj nego što je to potrebno lako oklopljenim snagama, ali ako ste odlučni u postizanju efekta, zaista za to nema ničeg boljeg od tenka”, rekao je još početkom oktobra službenik za odnose s javnošću prve konjičke divizije američke vojske, kapetan Džon Farmer.

Prva konjička divizija zameniće lako naoružane padobrance američke vojske koji su raspoređeni nakon krimskog referenduma.

Nisu to ni prvi američki tenkovi raspoređeni na evropskom tlu nakon završetka Hladnog rata, tenkovi tipa Abrams, njih 29, poslani su u Nemačku kako bi zamenili starije verzije istih tenkova.

Raspoređivanje teške mašinerije u Letoniji rezultat je sporazuma za stvaranje NATO snaga za brzi odgovor u Istočnoj Evropi do kojeg je došlo za vreme NATO samita krajem septembar.

Iako su baltičke zemlje najglasniji zagovornici raspoređivanja veće i konstantne vojne prisutnosti na njihovoj teritoriji, NATO savez ograničen je sporazumom s Rusijom potpisanim 1997. godine kojim se brani postavljanje stalnih baza u Litvaniji, Letoniji i Estoniji, to se zaobilazi mestom konstantnih rotacionih vežbi koje u praksi postižu istu stvar.

Na izborima u Letoniji (5.oktobra.2014.g.) pobedila ruskojezična stranka „Saglasnost“

Na parlamentarnim izborima u Letoniji je pobedila socijal-demokratska stranka „Saglasnost“ koju predvodi gradonačelnik Rige Nil Ušakov, izjavio je šef centralne izborne komisije Arnis Cimdars.
On kaže da su se izbori održali.

Prebrojeni su glasovi na 1.047 od 1.054 biračkih mesta. „Saglasnost“ je dobila 23,13 odsto glasova. Na drugom mestu je vladajuća stranka „Jedinstvo“ – 21,76%, na trećem Savez zelenih i seljačke partije – 19,62%.

Letonskim radio stanicama zabranili emitovanje na ruskom

Letonski parlament je doneo zakon koji obavezuje sve radio stanice da od 2016. godine emituju samo na letonskom jeziku, javlja Russia Today. To znači da će biti obespravljeno više od 400 hiljada slušalaca radija na ruskom jeziku, odnosno skoro trećina svih slušalaca radio programa u zemlji.

(Advance, Glas Rusije; video: RT)

KOMENTARI2 коментара

  1. ognjen says:

    ma jel oni nekoga zavitlavaju?! " celokupna vojna sila uključena u vežbu sastoji se od 700 vojnika i 20 tenkova." 20 tenkova?!? :) Pa šta žele pokazati time?! I kome?!? Rusiji?! Zemlji koja na svom zapadnom frontu ima ravno 100 tenkovskih divizija?! Amerika svakim danom postaje sve smješnija zajedno sa svojim porazima. . .

  2. Крле says:

    ФАШИСТИ ОСТАЈУ ФАШИСТИ.То су летонци већ доста пута доказали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u