УЗНЕМИРУЈУЋА АМЕРИЧКА СТУДИЈА: Кина је толико војно јака да би у рату брзо поразила САД и савезнике

UZNEMIRUJUĆA AMERIČKA STUDIJA: Kina je toliko vojno jaka da bi u ratu brzo porazila SAD i saveznike

16 septembra 2019

Sjedinjene Države treba da počnu da gledaju na Kinu s velikim strahom. Prema studiji prestižnog američkog Studijskog centra Univerziteta u Sidneju, Peking je dostigao toliko visok vojni nivo da bi u slučaju rata mogao brzo da uništi Amerikance i njihove saveznike u indo-pacifičkoj regiji.

Kao što s pravom ističe Kristofer Šilc u članku za Die Njelt, kineska pretnja Vašingtonu na Dalekom istoku takođe utiče na NATO, koji bi u slučaju potrebe trebao da pomogne Amerikancima na azijskoj teritoriji.Zapadne vlade su shvatile da imaju pogrešan pristup Kini, spavale su mirno i nadale su se da će tržišna ekonomija podstaći kineske čelnike da prihvate demokratiju. Ali nije, a „azijski zmaj“ je postao toliko moćan da Zapad sada mora da se bori da obuzda njegove prohteve.

Kineski projektili su već narušili ravnotežu

Niko ne može da napravi dugoročnu strategiju suočavajući se s novim kineskim vojnim i ekonomskim potencijalom, a Sjedinjene Države će biti među onima koji će trpeti najgore posledice. Uspon Kine, direktno ili indirektno, utiče na američku i evropsku bezbednost.

“Peking postoji svuda. Zmaj se približava našim teritorijama. Nalazi se u Africi, na Arktiku i u Evropi. Svedoci smo bespomoćnih ulaganja u kritične infrastrukture i ne radimo ništa“, rekao je glavni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg.

Kineska vlada s jedne strane sprovodi komercijalne projekte, ali s druge kontinuirano jača vojni aparat koji danas može imati više od 2.000 projektila srednjeg, kratkog i dugog dometa, uključujući strašnu protivbrodsku DF-21D.

Posebno je važno usmeriti našu pažnju na projektile dugog dometa. Ova vrsta projektila predstavlja ozbiljnu pretnju američkim bazama u Aziji, kao i lukama i avionskim pistama. Studija Univerziteta u Sidneju objašnjava da Kina ove i druge vojne infrastrukture, planiranjem tačnih raketnih napada u hipotetičkom sukobu, može učiniti neupotrebljivim.

Kineski resursi su ograničeni, ali ako Peking uspe efikasno da ih iskoristi, biće im dovoljni da paralizuju Vašington u čitavom Tihom okeanu. Amerikanci imaju nekoliko čvorišta razbacanih širom Tihog okeana, uključujući Tajvan, Havaje, Gvam, Južnu Koreju, Australiju i druge.Američki “strateški bankrot” na Tihom okeanu

Budući da Kina igra bitku kod kuće, Sjedinjene Države su pod dva velika pritiska. Očigledno je da postoji vojni pritisak, ali oružje Pekinga traži dodatni finansijski pritisak na američki budžet. Da bi održao svoje trupe, baze i arsenale u inostranstvu, Vašington troši ogromne svote novca, ali to čini bez ulaganja u modernizaciju zastarele ratne mašinerije. Stručnjaci su počeli da opisuju ovu situaciju “strateškim neuspehom”.

Tokom najveće ekspanzije, pre nešto više od jedne decenije, Amerikanci nisu izgradili dugoročne strategije. Sada Trampova administracija plaća račun zaduženja svojih prethodnika.

Australijska studija je došla i u ruke Komunističke partije Kine. Peking je brzo odgovorio kroz Ministarstvo spoljnih poslova. Potparol Geng Šuang je rekao da je Kina “na putu miroljubivog razvoja” i da je “kineska nacionalna odbrambena politika inherentno odbrambena”.

Miran ili ne, kineski vojni napredak bi uskoro mogao da pošalje Sjedinjene Države u “strateški bankrot”.

(logicno.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Dobro jutro Kolumbo, upravo ste otkrili Ameriku.

  2. milorad2 says:

    ovo su prterivanja kina će BITI vojna SUPERSILA ali tek za najmanje TRIDESET godina.Ali kina je uspela jednu stvar da uradi i zato galama u americi.Uspeli su da stvore dovoljno jaku i modrnu armiju koja je u stanju da blokira amerričke agresivne apetitem drugi mrečimaamerikanci više ne mogu nekažnjeno i jeftino da vode napadačke ratove na dalekom istokumm sa će morati stvarno da se potrude ako misle nekome da prete ili ga napadnu kao na primer vijetnam što su napali.Zahvaljujući velikom kineskom vojnom potencijalu i postale manje države su sada oslobodjene donekle od amerričkih ucena i pritisaka sam veličina kineske armije i potencijal njene industrije daje svakoj manjij državi ZAŠTITU i sigurnu LUKU u slučaju obesnih američkih ispada i ekonomskih ucena.Mijamar je dobar primer pokušaja izazivanaj krize koji je prestao onog momenta kaea jedelegacija armije mijamara posetila peking:)OD;A su zaćutale priče o izmišljenom narodu rohindža itd.To je dobra vest za ceo region, a kineska taktika TAO filozofije im garantuje dolazak novih saveznika i prijatelja. male nacije u suštini priznaju velike nacije i žele sve da budu u dobrim odnosima sa nekom velikom nacijom pogotovo ako im je sused i ako je DOVOLJNO JAKA da očuva mir.Samo slabe imperije su bile izvor nestabilnosti kod sebe i oko sebe jer bi onda navalile suparničke imperije ma nih i njiuhovu okolinu.To je priroda ratova u svetu svako ima svoju kategoriju bre kao i bokseri u ringu:)TO je ono što su kinezi izgleda prepoznali i prihvatili a to je i milenijumska praksa kineskih imperatora bila, kina je CENTAR i STIB mira u AZIJI oko toga se sve okreće , slaba kina i SVI su slabi , jaka kina, i SVI prave pare:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *