УЗНЕМИРУЈУЋЕ ВЕСТИ: У Приштини прете немирима и ратом уколико дође до договора са Београдом

UZNEMIRUJUĆE VESTI: U Prištini prete nemirima i ratom ukoliko dođe do dogovora sa Beogradom

1 septembra 2018

Lider kosovskog opozicionog pokreta “Samoopredeljenje” Aljbin Kurti i premijer samoproglašene države Kosovo Ramuš Haradinaj, udružili su se protiv Hašima Tačija pošto se obojica oštro protive bilo kakvom dogovoru sa Beogradom i prete žestokim nemirima, pa čak i ratom ukoliko dođe do dogovora o razgraničenju.Dvojica najradikalnijih lidera Albanaca sa Kosova juče su poručili da nikada neće pristati na podelu pokrajine ili razmenu teritorija. Kurti i Haradinaj otvoreno su upozorili da će drastičnim merama osujetiti svaki pokušaj da se o ovome razgovora!

Prvi je sa izjavom izašao Kurti, najavivši nasilne demonstracije širom Kosova u slučaju da Tači potpise dogovor o razgraničenju.

– Opozicija na Kosovu spremna je da izađe na ulice ukoliko skupština ne usvoji rezoluciju kojom se Tačiju, glavnom akteru za finale pregovora sa Beogradom, zabranjuje bilo kakav razgovor na temu promene kosovskih granica – najavilo je Kurtijevo “Samoopredeljenje”.

Kako navode prištinski mediji, Kurti računa i na glasove Haradinajeve stranke na sednici kosovskog parlamenta, koja bi trebalo da bude održana u utorak, a na kojoj bi trebalo da “vežu” ruke Tačiju za dogovor sa Beogradom.

Da se nešto opasno zaista kuva u Prištini, potvrđuje i sam Haradinaj, koji upozorava da promena granice znači rat.

– Ako ponovo otvorimo ono što je dogovoreno, to znači ponovno otvaranje prošlosti, a u našem regionu otvaranje prošlosti znači otvaranje ratova. To bi zapretilo ne samo našoj stabilnosti već i stabilnosti suseda. Mislim da je pogrešno da se uopšte dozvoli rasprava i retorika o granicama i teritoriji. Nadam se da će svetski lideri istupiti i da će biti kristalno jasni u zahtevu svim stranama da poštuju ranije sporazume i da prestanu da pričaju o ovome… – podvlači Haradinaj, koji se juče nenajavljeno susreo sa Tačijem i navodno se s njim dogovorio da više nema razgovora o razmeni teritorija.

Komentarišući vesti iz Prištine, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka kaže da će Tači ovaj problem najverovatnije rešiti tako što će pred narod izaći sa svojim predlogom i tako sebe obezbediti od unutrašnjih političkih protivnika.

Međunarodna zajednica dobro zna na koga može da računa i to je presudno. Nije nepoznato da Tači nije omiljen političar na Kosovu, ali svi znaju njegovu ulogu na svetskom planu kada je reč o kosovskom pitanju – objašnjava Surlić.

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiju kaže da albanska opozicija nema jasnu viziju koga bi želela umesto Tačija.

– Uveren sam da je većina, pa i Haradinajeva stranka, spremna da podrži rezoluciju koju zahteva opozicija protiv Tačija. To ipak ne znači da će Tači nestati sa pregovaračke mape, jer je previše dugo u igri. Ova situacija neće biti iskorišćena da se u parlamentu smeni Tači, jer to ne odgovara nikome u albanskom političkom establišmentu – zaključuje Spahiju.

(Informer)

KOMENTARI4 komentara

 1. Jevrem says:

  Budalaština...A ko će da ratuje?Neki baš preteruju sa preterivaem...

 2. Daniel Jackson says:

  To nisu uznemirujuce vesti, to su dobre vesti. Samo neka se siptari pokolju medjusobno.Jedini nacin je napraviti "dogovor" sa jednom stranom, pa kad se oni medjusobno pokrljaju vratiti vojno citavo Kosovo.

 3. Ivan Grozni says:

  Svi pricaju svoje snove. Vucic nas ubedjuje da samo ON moze da resi sve srpske probleme. Ramus igra na kartu nacionalizma. Taci na kartu evro-parlamentaraca. Amerikanci sede sa strane i smeskaju se, znajuci da drze sve karte u svojim rukama. Niko od njih nema namere da stvarno resava problem jer svako vidi neku vajdu od ovog cirkusa. Rezoluciju 1244 niko i ne pominje. Kad se sve "resi" i kad se "dogovore" izaci ce neko sa rezolucijom 1244 i reci"sve je ovo protivno rezoluciji". Pocnimo iz pocetka. Pa ljudi nemamo mi zivot dug 800 godina pa da mozemo beskrajno da "pregovaramo". I zivot Srba i Albanaca prolazi u bedi i siromastvu dok se politicari prepucavaju ko ce vladati i cija je poslednja. Ni Taci ni Vucic nisu ni jednu rec progovorili kako da unaprede privredu. To su ostavili polu legalnim mesetarima.

 4. milorad says:

  to je odlična vest znači narko mafija bi da ratuje, baš me zanima kako će to da izvedu bez nato pakta a ljukava zmija tači im je to veoma lepo rekao.Haradinaj misli d je neki fajter ali kotralja će se njemu glava zajedno sa njegovim fisom u kompletu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *