УЗРОК ТЕНЗИЈЕ НА ЦЕТИЊУ: Мило напао Јоаникија да би сакрио шверц дроге

UZROK TENZIJE NA CETINJU: Milo napao Joanikija da bi sakrio šverc droge

2 septembra 2021

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović podigao je celu frku oko ustoličenja mitropolita Joanikija kako bi u drugi plan stavio nedavnu aferu s pronalaskom 1,4 tone kokaina.Prema rečima sociologa politike Srđana Vukadinovića šef DPS osmislio je plan da pozivanjem na proteste zbog ustoličenja skrene pažnju sa poslednjeg događaja u kom je crnogorska policija zaplenila tonu ipo droge skrivenu u paketima banana.

– Apsolutno je nemoguće da Đukanović nije imao saznanja u vezi sa ovim slučajem pronalaska tolike količine kokaina. Ceo posao oko toga je urađen neprofesionalno, ne zna se čija je droga i kome je namenjena. Neko mnogo krupan je naredio da se sklone ti ljudi koji su trebali da preuzmu robu, a sve to ne bi moglo bez saznanja šefa države – ističe Vukadinović.

Strani uticaj

Sagovrnik je uveren da su u celu aferu umešani i visoki zvaničnici stranih zemalja, ali i strane ambasade.

– Jasno je da je cela ova halabuka oko ustoličenja, koju između ostalih zagovara i predsednik Đukanović samo skretanje pažnje i premeštanje ciljeva. Država se meša u crkvena pitanja i time se šalje slika da je ustoličenje mitropolita Joanikija trenutno glavni državi problem. Cilj svega toga je jasan, a to je da se skrene pažnja sa afere kokain. Nije isključeno da su u ceo događaj umešane i strane ambasade, i da su oni zagovornici toga da se podizanjem tenzija oko ustoličenja skrene pažnja sa pronalaska droge na nešto potpuno drugo. Jer zašto bi se američka ambasada mešala u to kako će biti ustoličen mitropolit Srpske pravoslavne crkve – pita se Vukadinović.

Uperen prst

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić uperio je prstom u Đukanovića i DPS jer su se sakrili u mišje rupe posle zaplene kokaina.

– U Crnoj Gori kao i uvek ostaje jedan muk, da niko iz prethodne vlasti nije čestitao ovako veliku akciju. Ovo je prvi put da se jedna ovakva akcija izvede do kraja. Ja kao premijer nisam imao saznanja o tome dok akcija nije završena – rekao je Krivokapić.

Dodao je da je slična situacija bila i 1997. kada je Momir Bulatović javno pitao kako to da Crna Gora uvozi banane za 50 miliona dolara godišnje. Krivokapić je potom upozorio da kreiranje ove atomsfere mogu biti uvod u haos koji DPS i njehovi sledbenici spremaju na dan ustoličenja vladike Joanikija.

– Ako se dese bilo kakavi incidenti, sukobi u danima koji treba da budu radost svih nas, to su grupe koje treba da opstruiraju ono što se ternutno dešava – rekao je Krivokapić.

Šverc kokaina koji je po izjavama članova crnogorske vlade bio namenjen za dalju prodaju nije jedina afera u kojoj se pominje ime Mila Đukanovića. Mutni poslovi sa cigaretama čoveka koji već tri decenije vedri i oblači Crnom Gorom bile su predmet istrage italijansikih tužioca. Đukanovićevo ime pominjano je u brojnim nelegalnim poslovima, pa čak i u slučaju ubistva urednika podgoričkog lista Dan Duška Jovanovića.

Italijani: Ključni igrač u švercu cigaretama

Italijansko tužilaštvo je deset godina istraživalo Đukanovićeve poslove. Utvrdili su da je imao ključnu ulogu u švercu, da je izdavao brojne dozvole za uvoz, ali i za skladištenje cigareta, kao i svu ostalu potrebnu dokumentaciju. Pod pritiskom EU italijanske vlasti su 2009. odustale od gonjenja predsednika Crne Gore. Ovo su činjenice koje su utvrdili Italijani:

* šverc oraganizovan od polovine 1997.godine

* Đukanović osumnjičen za „mafijaško udruživanje u cilju međunarodnog šverca cigareta u periodu izmedu 1990. i 2000. godine

* Đukanović je imao ključnu ulogu u švercu

* izdavao dozvole za uvoz i skladištenje cigareta, kao i potrebnu dokumentaciju

* za ove usluge Đukanović je primao novac

* tokom devedesetih godina velike sume novca isplaćivane zvaničnicima u Crnoj Gori

* Đukanović uvek poricao da ima bilo kakve veze sa organizovanim kriminalom, prema njegovom mišljenju, to je samo deo plana da bude srušen s vlasti

Činjenice

* u policijskoj policijska akcija ,,187″ zapljeno 1,4 tone kokaina

* droga je pronađena u selu Mojanovići, u magacinu u tovaru banana

* uhapšeni Budimir Krstović i njegova ćerka Marina Krstović

* nakon saslušanja nisu zadržani u pritvoru, već su pušteni da se brane sa slobode

Ubistvo Jovanovića

Crnogorska javnost i mediji je predsednika Mila Đukanovića često dovodila u vezu sa ubistvom Duška Jovanovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista ,,Dan“. Više puta su se u javnosti mogle čuti optužbe da je upravo Đukanović naručio to ubistvo. Miodrag Lekić, bivši predsedničk kandidat opozicije tražio je da je Đukanović javno odgovri na pitanje da li zna nešto o probnom vozaču koji je dobio zadatak da ubije direktora dnevnog lista Dan Duška Jovanovića.

Satnica ustoličenja

– 4. septembra po podne patrijarh Porfirije dolazi u Podgoricu

– uveče služi večernju službu u podgoričkom hramu

– nakon službe svečana akademija u Podgorici

– 5. septembra u devet ujutru patrijarh i arhijereji pomesnih crkava služiće liturgiju

– nakon liturgije počinje ustoličenje.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad5 says:

  mene čudi da je milo još prisutan uopšte,ko ga sve juri, on je bre mrtav čovek hoda,mora da ga mnogo dobro čuvaju,zasada.Ali svakako ga neće ostaviti za pelcer.Ako mu se ne osvete bivši "poslovni partneri" i neke obaveštajne službe koje je zavrnuo,srediće ga "prijatelji" jer bi on zaista bio neverovatno opasan svedok za skoro sve ono što se dešavalo u raspadu bivše jugoslavije i vremenu posle toga,pa čak i u vezi djindjića i njegovog ubistva.On je upućen u sva ta dešavanja i to iz prve ruke a da ne pričamo o narko kartelima iz j.amerike i njihiovim vezama sa i bankama i političarima u EU,sve to milo zna jer je bio veza izmedju tih grupa i organizator njihovih medjusobnih akcija.Kako se niko nije nikada zapitao o tome da je crnogorska mafija toliko jaka ili o tzv.pink panterima ili o organizovani, kradjam automobila u EU i vezama cg."države " sa osiguravajućim kartelima i kako je moguće da crnogorski klanovi tako lepo i lako saradjuju sa šiptarskim narko klanovima i ko ih je povezao i po čijem naredjenj u oni saradjuju.SVE je to sad jasno izašlo na videlo i mislim da im se svima jako loše piše u toj banditskoj internacionali.Izgleda da su odrdjeni centri moći zaključili da postaju te sitne vaške previše opasne da bi im se dozvolilo dalje delovanje i to pre svega na zapadu je sazrelo takvo mišljenje.Mafijaški klanovi sa balkana uživaju još jedino neposrednu i potpunu DRŽAVNU zaštitu iz londona,ostali u EU su se isprepadali upravo zbog toga i neće im dozvoliti da i dalje nesmetano deluju.Steže se obruč oko njih polako ali vidljivo,tone narkotika su izgubljene i to sad počinje ozbiljn da drma finansije narko "država" na balkanu.

 2. Gagi says:

  Osnovno nerazumevanje i napadi na SPC su nastali onog momenta kada nasa crkva nije htela da ustupi ruku Sv.Jovana Krstitelja i ikonu Sv.Filarmone katolickim traziocima. Nudili su nam sve i svasta, svakakve ustupke na KiM i druge znacajne pogodnosti. Da podsetim, te svetinje je Kralj Aleksandar dobio na cuvanje od Romanovih kada je divlja katolicka horda koji su se zvali komunisti uspela da porobi Rusiju kao i nas. To im je veliki trn u oku, ih kada bi mogli da poseduju te verske znamenitosti, uspeli bi da podignu svoj nivo hriscanstva. Verovatno bi to izlozili u nekoj svojoj katedrali i zaradili mnogo para na turistima. Naravno pare, za njih je duh samo sporedna stvar i prevara da bi dosli do kapitala. Primer su njihovi kriminalni mafijasi u Americi i svugde po svetu,krste se i redovno idu u crkvu a odmah zatim ubijaju i otimaju, briljantno svedocanstvo o ovome sto pricam je njihov autorski film "Kum".

  • bilje says:

   +Casni krst generacijama cuva jedna Casna Srbska porodica u nasoj Svetoj planini Crnoj Gori...AMIN ps.sjecam se da je moj pokojni did pjevao:Oj Durmitor Durmitore visoka planino na tebi mi ostase kufer i slanina ☺

 3. Čist je ko Suza says:

  Đukanović zaista ništa nije znao o tome, a ovaj nesrećni Joaniky iz srpske crkve je verovatno to pošvercovao nekako pa bi verovatno trebalo odatle krenuti u istrazi. Nipošto ne treba osuđivati časne ljude koji su najviše učinili za Goru crnu i njen narod i narodnosti. A koka? E, pa ona mora negde tu da se vrti i cirkuliše, ona je garant punog budžeta. Gora crna nema crnu metalurgiju zato mora da ima neke od ovih belih i praškastih materijala da se popune rupe, svi to znaju, ali nema drugog načina jer ne žele valjda da žive bedno i pošteno.

 4. Srbija cveta says:

  Tek kada se rasture moral i crkva u narodu onda može da se ustoliči Milo i da se valja koka koja enormno podiže BDP i ekonomiju Gore Crne. Milu je prioritet ekonomija, najpre ona lična pa onda i koska narodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *