ВУЧИЋ САОПШТИО: РОСУ се повлачи!

VUČIĆ SAOPŠTIO: ROSU se povlači!

30 septembra 2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je postinut dogovor u Briselu, a da će se jedinice Rosu povući sa administrativnih prelaza.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni predlog za deeksalacoiju situacije na severu Kosova i Metohije.

Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, simutano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se ROSU povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

– Došli smo do neke vrste kompromisnog rešenja za deeskalaciju situacije na severu Kosova, kojim sam veoma zadovoljan. Dogovoreno je da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra od 8 sati simultano sa uklanjanjem barikada, najkasnije do 16 sati – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takođe, KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

– Kfor će svoje snage postaviti na Jarinje i Brnjak i ostaće tu oko dve nedelje kako bi sačuvao sigurnost – rekao je Vučić.

Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se „stiker“, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

– 4. oktobra se uspotavlja „stiker režim“ kao privremena mera, pre konačnog rešenja koje je odloženo. To smatram velikim uspehom naše strane – rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

– Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijalogškog formata. To je ono što je postignuto – rekao je Vučić.

Kako kaže, u smislu današnjih pregovora, konstatovana je zabrinutost koju je iskazala beogradska strana zbog ne implementacije briselskog sporazuma.

– EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve prethodno dogovorene potpisane sporazume – rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih opština.

Vučić je rekao da je za nas važan odlazak naoružanih pripadnika ROSU sa severa, dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari za nas.

– Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da u budućnosti takve akcije Albanaca se neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu – rekao je Vučić.

– Mane ovoga što je postignuto su dve. Jedna je ta što će do nekog težeg rešenja morati da dođe u nekom periodu od 6 meseci, u dogovoru i ono što sporazum omogućava upotrebu svih tablica, ali je u praksi potpuno jasno da će one moći da budu korišćene samo na severu Kosova – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smo mi ti koji smo uveli „stiker“ režim za njih, jer ne želimo da priznamo nezavisnost.

Kako je istakao Vučić, ljudi znaju da je ovo najviše što u ovom trenutku može da se postigne.

– Dodaje da je država reagovala na pametan i odgovoran način, pokazali smo da ćemo biti uz svoj narod. Pokazali smo im i da će Srbija, ukoliko drugi ne budu radili svoj posao, biti spremna da sama sačuva i zaštiti svoj narod – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da svako ko je realan i objektivan zna da situacija na Kosovu i Metohiji nikada neće biti dobra.

– Istoriju da vratimo 50 ili 100 godina unazad ne možemo. Danas je tamo 7 posto Srba – rekao je Vučić.

Podsetimo, Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine rekao je da je u Briselu postignut dogovor.

– Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana – rekao je Lajčak.

KOMENTARI11 komentara

 1. Zoran says:

  3:0 za albance

 2. Strsljen says:

  Vucko je obicna ribica iz akvarijuma....lepo nekonreke pre neki dan...stikeri ce biti i kao uspeh nase vlade...bruka...bruka bruka. Povuci se mamlaze iz briselskog sporazuma....i tacka....vrati bar tih 1000 vojnika tj policajaca...brukooooo

 3. Anan Barnabić says:

  Unatoč brojnik komorbiditeta predsednik uspešno zastupao interese vascelog srpskog sveta.

 4. Archelay says:

  Ovo je sistem "povuci-potegni"sto odgovara mesetarima dok ne konstruisu drugi stos.A sa druge strane Rusi i Ameri ovo koriste da bi pokazali ko dobija ovu utakmicu.Zasad,Rusi vode sa 2:0.Prvi gol sa Ukrajinom a drugi,sa Avganistanom.I,ukoliko se poveca na 3:0(a po meni-povecace se)onda,zna se.Rusi su gazde Sveta.

 5. Srbija cveta says:

  Jedina mana ovog dogovora je što će oni i dalje da prepoznaju srbe i srbska vozila preko tablica i onda će i dalje da ih delju i maltretiraju. Ali ko te pita Vuči je sve opravio. Sledeće je verovatno pasoš kosova republjik.

 6. Ivke says:

  Siptari napadnu pa se onda trazi kompromis.... znaci mi smo opet poduvali

  • Beli Orao says:

   Tačno Ivke samo što su mnogi glupi da bi primjetili vučićevu podvalu!

 7. Gardista says:

  Kakvi bre stikeri i slicice, jeste normalni. Terajte govna napolje.

 8. persida says:

  A sta se to tako lepo dogovorili, kad ne smes ni da nam saopstis?

 9. Gagi says:

  U nekom proslom komentaru sam izneo crnu sliku sta cemo dobiti ovim pregovorima. A "postigli" smo jos gore i crnje. Mozda mi neko od komentatora pomogne i objasni sta TO zapravo znaci ako siptari sa KiM mogu da prolaze i voze nasim putevima samo sa nalepnicom " republjik kosova". Evo ovog momenta slusam Kosovcevog Sekija kako nas muti i prica na tv-u kako je najvaznija robna razmena i putarina. Samo su vazne pare, ona nacionalna ideologija vise ne postoji, potrebno je jos muzickih fontana i kojecega...

 10. persida says:

  ROSU se povlaci, Vucic ostaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *