VACLAV KLAUS: Amerikanci i EU od Ukrajine prave novu Jugoslaviju

VACLAV KLAUS: Amerikanci i EU od Ukrajine prave novu Jugoslaviju

7 marta 2014

vaclav klausBivši predsednik Češke Vaclav Klaus optužio je SAD i Evropsku uniju da su isprovocirale krizu u Ukrajini koja sada „liči na Jugoslaviju od pre 20 godina“.

„Ljudi u Ukrajini nisu zaslužili da se ovako poigravaju sa njihovom zemljom. Sve mi ovo liči na Jugoslaviju u kojoj je izvana bio isprovociran krvavi konflikt. Bojim se da nešto slično sada počinje u Ukrajini“ – rekao je Klaus u Brnu.

Vrativši se ponovo na krivicu SAD i EU, Klaus je posebno apostrofirao njihovu podršku demonstracijama u Ukrajini.

Kritički je o američkom držanju povodom Ukrajine progovorio i bivši francuski premijer Fransoa Fijon. Ponašanje SAD je nazvao histeričnim i pozvao Vašington da od Rusije ne pravi „neprijatelja broj jedan“.

„U našem je zajedničkom interesu da doprinesemo da se Rusija još više otvori evropskom kontinentu i da postepeno postane još demokratskija. Ne sme se od Rusije praviti neprijatelj broj jedan jer će ona – ako bude atakovana – imati razlog za uzvratni napad“ – rekao je Fijon, nastupivši pred studentima u Institutu za političke studije u Bordou.

Fijon je ocenio da bi Rusija trebalo da bude „prioritet francuske diplomatije“, a da se zvanični pariz prema njoj odnosi „kao prema kakvoj banana-republici“.

„Amerikanci su histerični i ono što čine – upozorio je Fijon – pre vodi pogoršanju situacije nego li njenom razrešenju. Želim da pohvalim sadašnje držanje nemačke kancelarke. Ko sada istinski služi interesima Evrope? Madam Merkel!“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *