Vaclav-KlausBivši predsednik Češke Vaclav Klaus pozvao je svoju zemlju da izađe iz Evropske unije i ocenio da „EU doprinosi svemu lošem što se događa u češkom društvu, politici i ekonomiji“.

U knjizi pod naslovom „Češka Republika na raskršću – vreme odluke“, koja uskoro izlazi iz štampe, Klaus je otvoreno pozvao Češku da napusti EU.

U intervjuu novinama „Mlada fronta dnes“, objavljenom danas, Klaus je izjavio je EU doprinosi svemu lošem što se događa u češkom društvu, politici i ekonomiji. EU je kriva za „prekomerno regulaciju, gubitak suverenosti nacionalnih vlada i rasipanje odgovornosti“, a političke stranke izgubile su sposobnost uticaja na temeljne odluke, smatra Klaus.

Klaus je poznat kao kritičar EU, ali ovo je prvi put da predlaže izlazak Češke iz Unije.

Ključne odluke u EU u Češkoj donesene su u vreme njegovg mandata. Kad je bio predsednik vlade, Češka se 1996. kandididovala za članstvo u EU. Kao predsednik države, Klaus je na sastanku na vrhu Unije 2003. potpisao pristupni ugovor.

U intervjuu je Klaus napao i svoju bivšu stranku. Izjavio je da očekuje „fatalni poraz“ desnice kao i Demokratske građanske stranke (ODS).

„Imajući u vidu razvoj stranke, nikom ne bih preporučio da glasuje za nju“, rekao je in.

Klaus je bio jedan od osnivača ODS i njen počasni predsednik, ali je 2008. napustio stranku.

U Češkoj su u toku pripreme za vanredne izbore, nakon što je predsednik vlade Petr Nečas, član ODS, podneo ostavku zbog korupcijske i špijunske afere.