ВАЦЛАВ КЛАУС: Крим никад није био украјински

ВАЦЛАВ КЛАУС: Крим никад није био украјински

21 јануара 2015

160010-top_foto1-s2rx3 Vaclav KlausБивши председник Чешке Вацлав Клаус истиче да Крим није припадао Украјини и поручује да је решење кризе могуће само постићи преговорима.

Међутим, Клаус каже да украјинско руководство за то није способно.

„Стање у Украјини је већ предуго трагично и потребно је што брже нешто учинити. Међутим то не значи никакву интервенцију споља, већ решење може бити пронађемо само преговорима, кроз компромис. Штета што политичко руководство у Украјини за то није способно“, нагласио је он у интервјуу бечком дневнику Пресе.

Клаус је подсетио да има добро искуство јер је био сведок поделе Чешко-Словачке.

Читав живот сам тамо живео и идеја о подели земље је била за мене глупост и био сам против. Међутим видео сам да Словаци желе стварно да буду самостални и онда сам разумео да је једино решење компромис, подела. Слично мора уследити и у Украјини, поручио је чешки политичар.

Клаус је уједно истакао да се у Украјини не ради о украјинско-руском конфликту, што се у западној Европи тврди.

За мене је овај конфликт Европа и САД против Русије, а Украјина је само пасивни инструмент у том спору, сматра некадашњи чешки председник.

Према његовим речима Украјина је земља у којој посткомунистичка трансформација готово не постоји и која је, у поређењу са другим средње и источноевропским земљама је неуспех, што је, како је подвукао, узрок конфликта.

Он каже да је Украјина подељена земља, која је вештачки направљена и која нема аутентичну територију нити хомогено становништво, а због чега је трансформација била тежа него негде друго.

Актуелна криза, како додаје, је резултат тежњи да се Украјина натера на одлуку да ли ће се приклонити западу или истоку, а пред такву одлуку ставити земљу значи уништити је.

Нисам адвокат Владимира Путина или Русије, и наша историја за време комунизма је увек била усмерена против Русије. Ја тражим само истину и према мом мишљењу је Русија била натерана на реакцију на Криму, а не акцију, објаснио је Клаус додајући да је то била реакција на Мајдан, догађаје у Кијеву, на нападе на руско становништво.

Потпуно је јасно да Крим не припада Украјини, већ је увек био део Русије. Унутрашња криза у Украјини је за мене главни узрок. Без Мајдана не би било анексије Крим, уверен је он.

Упитан да ли би као председник прихватио када би једна суседна земља анектирала део државне територије, Клаус је истакао да то питање не може тако прихватити.

У сваком случају не бих прихватио такав развој као у Украјини у мојој земљи. Ја бих раније почео да разговарам са опозицијом, али то политичари у Украјини, нажалост, нису учинили. То је за мене узрок, а све друго су последице, каже Клаус.

Он се осврнуо и на терористичке нападе у Француској додајући да су узроци у погрешној политици због омогућавање инвазије миграната.

Према његовим речима богати Европљани не желе више да обављају поједине делатности и позвали су радну снагу из Турске и других земаља, што је била грешка.

Он сматра да је главни проблем лажна идеологија мултикултурализма, која се мора што пре заборавити јер уништава друштво.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. FORum LIvii says:

    Postoji cudna praksa da Zapad PRIZNAJE nove granice i nove drzave koje je iznedrio Komunizam sa svojim odlukama za koje tvrdi da su nedemokratske. U isto vreme NE PRIZNAJE medjunarodno priznate granice ili drzave ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u