VACLAV KLAUS: Najbolje bi bilo da cela Evropa istupi iz EU

VACLAV KLAUS: Najbolje bi bilo da cela Evropa istupi iz EU

7 oktobra 2013

vaclav klausBivši češki predsednik Vaclav Klaus izjavio da veruje da će na kraju cela Evropa napustiti Evropsku uniju i da će se stari kontinent razvijati drugačije.

„Mi čak ni ne želimo posebno da Češka napusti EU. Mi strašno želimo da EU napusti cela Evropa. Mislim da će pre ili kasnije zaista cela Evropa napustiti EU i da će ostaviti gospodina Baroza i gospodina Rompeja da sami sede u Briselu, a naš kontinent razvijaće se potpuno drugačije“, kazao je Klaus na promociji svoje knjige „Češka na raskrsnici“ u Pragu.

Knjigu „Češka na raskrsnici. Vreme za odluku“ Klaus je napisao sa još nekoliko saradnika iz svog evroskeptičnog, konzervativnog Instituta Vaclava Klausa. U knjizi Klaus i grupa autora daju analizu sadašnje krize u društvu i privredi i predlažu rešenja.

Klaus je danas takođe kazao da Češka ne bi ni morala da se okrene u nekom novom smeru ako bi istupila iz EU.

„Dovoljno bi bilo da ostanemo to što jesmo. Ne da odmah jurimo kod nekog kao što smo učinili mnogo puta u istoriji. To da ostanemo odjednom sami, ono što jesmo i da nam odjednom ne komanduje neko iz Moskve, Berlina, Beča ili Brisela – ne bi bilo uopšte strašno. To bi bila velika pobeda“, kazao je Klaus.

Najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada EU, dok je bio 10 godina na čelu Češke, podsetio je na bezrazložni strah prilikom raspada Čehoslovačke.

„Dan nakon istupanja Češke iz EU ne bi se desilo ništa strašno. Mislim da bi ne bi stali tramvaji, tekla bi voda i bilo bi struje“, rekao je Klaus.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *