ВАЦЛАВ КЛАУС: Русија уопште није крива

VACLAV KLAUS: Rusija uopšte nije kriva

26 marta 2015

160010-top_foto1-s2rx3 Vaclav KlausBivši češki predsednik Vaclav Klaus je naveo da je sukob u Ukrajini najveća destabilizacija spoljne politke od pada gvozdene zavese.

Osim toga, prema njegovim rečima, za njega nije kriva Rusija, nego sama Ukrajina.

„Za mene debata o situaciji istočno od nas nije debata o Rusiji već debata o Ukrajini. Situacija u Ukrajini me veoma deprimira, radi se o najvećoj destabilizaciji spoljne politike u poslednjih četvrt veka“, rekao je Klaus na predavanju na Panevropskoj visokoj školi u Bratislavi.

Krivac za sadašnju krizu i sukob u Ukrajini je, po mišljenju bivšeg češkog predsednika, sama Ukrajina, odnosno to što, za razliku od ostalih postkomunističkih zemalja, nije bila uspešna u tranziciji.

„Među postkomunističkim zemljama valjda je najmanje savladala onaj nužan, ogromni korak – političku, ekonomsku i društvenu transformaciju. Tamo nije postignuto ništa uspešno“, rekao je Klaus.

Po Klausovom mišljenju, Ukrajina je potpuno podeljena zemlja.

„Tamo žive dve etničke zajednice koje se mnogo ne druže. Zemlja je krhka i ne funkcioniše. Kada gurnete malo tako krhku zemlju sa severa ili sa juga, celina će se raspasti“, kazao je Klaus.

Bivši češki predsednik kritikovao je u Bratislavi i Evropsku uniju koja je preuzimajući nadležnosti nacionalnih država, prenoseći ih u Brisel i u procesu birokratizacije došla, kako je kazao, u ćorsokak iz koga vodi jedini put – natrag ka tradicionalnim vrednostima.

„Nisam očekivao takav pad značaja danas već polusuverenih država kao što su Češka ili Slovačka i nisam očekivao takvu dominaciju pozicije Nemačke, što su Nemci bez uspeha pokušavali da osvoje u dva svetska rata“, rekao je Vaclav Klaus.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *