ВАГНЕРОВЦИ ИДУ У АФРИКУ? Председник земље тражио њихову помоћ

VAGNEROVCI IDU U AFRIKU? Predsednik zemlje tražio njihovu pomoć

23 septembra 2021

Potpredsednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Nguema Obiang Mange odleteo je u Rusiju pre nekog vremena kako bi pokušao da poboljša odnose i pregovara o pomoći privatne vojne kompanije Vagner, piše EU Reporter.Prema pisanju lista, predsednik te afričke zemlje Teodoro Obiang Nguema Mbasogo traži saveznike za prevazilaženje poteškoća usred uvođenja sankcija zapadnih zemalja. Vlasti su planirale da uključe ruske plaćenike u osiguranje bezbednosti, ali je rukovodstvo Vagnera odbilo ponudu. Tvrdi se da su uslovi saradnje koje su predložili Gvinejci neprihvatljivi za rusku stranu.

Ranije u septembru je objavljeno da je vladajuća hunta u Maliju postigla dogovor sa ruskim plaćenicima o obuci lokalne vojske i obezbeđivanju visokih zvaničnika. Prema preliminarnim podacima, u Mali je planirano slanje do hiljadu Rusa. Za ovaj posao Vagner će primati oko 11 miliona dolara mesečno. Ova informacija nije zvanično potvrđena.

Privatna vojna kompanija Vagner je nezvanična oružana formacija povezana sa ruskim biznismenom Jevgenijem Prigožinom. Veruje se da njegovo osoblje pruža bezbednosne usluge u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Sudan, Libiju, Madagaskar, Angolu, Gvineju, Gvineju Bisao, Mozambik, Zimbabve i Centralnoafričku Republiku. Prema nekim izveštajima, oni su takođe učestvovali u neprijateljstvima u Donbasu i Siriji.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. PETROVGRAD says:

    Ti im pripada po novoj podeli sveta. Rusima centralna Afrika Kini istočna, uz neke male korekcije. Amerima Engleska, Australija i Novi Zelend. Oko južne Amerike može da bude koškanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *