„ВАГНЕРОВЦИ“ се враћају у Украјину ради учешћа у руској офанзиви која ће уследити

„VAGNEROVCI“ se vraćaju u Ukrajinu radi učešća u ruskoj ofanzivi koja će uslediti

25 septembra 2023

JURIŠNI odredi „Vagnera“ vraćaju se u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Nezvanično: na inicijativu načelnika Generalštaba Oružanih snaga RF generala armije Valerija Gerasimova koji komanduje specijalnom operacijom.Takođe nezvanično: Vagnerovci, koji su sebe pozicionirali i kao „muzičare koje zna ceo svet“, a mnogi su ih nazivali „kozacima 21. veka“, već su stigli na levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti i ratovaće kao „dobrovoljačko krilo Rosgvardije“ (Ruske garde) kojom komanduje general Viktor Zolotov.

Sa istim statusom i pravima koja imaju dobrovoljci u sastavu formacija Ministarstva odbrane RF.

Ruski ratni izveštač sa ukrajinskih frontova Jurij Kotenok saopštio je da su odredi vagnerovaca „raspoređeni po sektorima.

Da bi sve imalo zakonsku podlogu, grupa poslanika podnela je Državnoj Dumi nacrt zakona koji omogućava Rosgvardiji da u svom sastavu ima dobrovoljačke formacije.

Izgleda da nešto o povratku „muzičara“ na front znaju i u Kijevu koji ima razloga više nego za „laku paniku“.

Već se nametnulo pitanje: zašto su Vagnerovci upućeni baš na hersonski front?

Sa dodatnim: da li će imati zadatak da forsiraju Dnjepar ili, naprotiv, da sprečavaju Ukrajince da se masovno iskrcaju na levoj obali velike reke?

Vojni ekspert, prvi minisatr državne bezbednosti Donjecke Republike pukovnik u penziji Andrej Pinčuk o „povratku muzičara“ je rekao:

– Rosgvardija je za mnoge Vagnerovce dobro rešenje. Pogotovo za one koji imaju svoje razloge da se ne vraćaju u Ministarstvo odbrane. Jedan od takvih je Anton „Lotos“ Jelizarov, koji se do danas sudi sa Ministarstvom zbog službenog stana. Biće ih dosta kod generala Zolotova jer ne mogu svi, a i neće, opet u Afriku, dok je broj onih koji su instruktori u Belorusiji ograničen. U svakom slučaju, Vagner je Rusiji potreban za dalji tok specijalne operacije kao probojna ekstra-sila.

Bivši ruski vojni obaveštajac, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, upućivanje Vagnerovaca na hersonski front smatra logičnim:

– Hersonski front je prilično opasan. Vagner sada dobija novu organizacionu strukturu. Moguće je da će u `muzičari` u početku štititi kritične delove fronta i mostove. Neću da istrčavam napred, ali ubuduće će verovatno obavljati i aktivne ofanzivne funkcije. Specijalna operacija pati od nedostatka naše ofanzivnosti. Sa takvom strategijom biće teško ostvariti ciljeve operacije, pa su frontu zaista potrebni Vagnerovci. Herson čeka oslobođenje. Isto tako – i Nikolajev i Odesa.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Ako Wagner nije zadržao istu organizacijsku strukturu,isti komandni kadar,istu metodu selekcije i sl.,to onda nije isti Wagner!Jer,po tome je on nadmašivao birokratiziranu Rusku vojsku!Ako postane isti takav,izgubit će nadprosječnost i biti prosječan kao i ostali!A oćito je da Rusiji fali Wagner,ali o tome su trebali razmišljati ranije i ozbiljnije shvaćati riječi i metode Prigožina,a ne ga ubiti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *