„ВАГНЕРУ“ остало да ослободи само још 9 вишеспратница у Бахмуту

„VAGNERU“ ostalo da oslobodi samo još 9 višespratnica u Bahmutu

13 maja 2023

VLADIMIR Zelenski tajno je obavestio rukovodstva vodećih zapadnih zemalja da će odložiti najavljivanu kontrofanzivu – objavio je The New York Times, pozvavšđio se na eksperte sa kojima je razgovarao.

NYT navodi da je odlaganje i u funkciji pojačavanja pritiska Kijeva na zapadne zemlje da mu povećaju isporuke naoružanja, a i da ih ubrzaju.Bivši ukrajinski visoki oficir Taras Čmut izjavio je da Ukrajina još uvek nema dovoljno oružja i municije za „pravu veliku ofanzivu“.

Čmut je istakao da su planove Kijeva sa kontraofanzivom poremetile ruske jedreće avio-bombe.

Penzionisani britanski general ser Ričard Berons, koji je od 2013-te do 2016-te bio na čelu Komande združenih snaga/Strateške komande, izneo je da je ukrajinska vojska za operaciju spremila oko 60.000 vojnika, dok je ruska vojska na frontu skoncentrisala oko 300.000, a u rezervi ima još oko 200.000

Ocenio je da je tih 60.000 – čak i pod najpovoljnijim uslovima – dovoljno za udare samo na 25 kilometara fronta.

Berons smatra da bi najveći smisao za Kijev imao prodor prema Azovskom moru ili Krimu (kad bi imao veću napadnu armiju).

Ukrajinci zasad sa zapada, severozapad i jugozapada napadaju ruske snage koje uništavaju njihov garnizon u Bahmutu (Artjomovsku).

„Vagnerovcima“ je ostalo da Ukre izbace iz samo devet bahmutskih višespratnica. Do polja zapadno od grada ostalo ima je manje od 480 metara.Ako se nešto krupno ne dogodi, Bahmut će biti potpuno oslobođen za nekoliko dana, uprkos tome što su Ukri uspeli da regularnu rusku armiju odbace kilometar i po od puta koji Bahmut spaja sa Časovim Jarom.

Istovremeno su pokušali nekoliko napada u pravcu Soledara, ali nisu prošli iako su u jedan bili krenuli sa hiljadu vojnika i nekoliko oklopnih vozila.

Zato su osvetnički ispalili dve krstareće rakete na Lugansk, glavni grad LNR. Još nije utvrđeno da li se radilo o ukrajinskom sistemu „Groma“ ili je jedna od njih bila britanska Storm Shadows.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *