ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ САОПШТИЛА: „Спремни смо на дијалог“

VLADA CRNE GORE SAOPŠTILA: „Spremni smo na dijalog“

13 januara 2020

Zoran Pažin, potpredsednik Vlade Crne Gore, saopštio je da je Vlada spremna da bez odlaganja otpočne dijalog sa svim verskim zajednicama o primeni Zakona o slobodi veroispovesti. Spremna je da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, izjavio je Pažin.

Pažin je rekao da je spreman za razgovor čim Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga i istakao da nijedna država u regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje.„Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savesti, budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovesti i da bi zakoni jednako važili za sve“, naglasio je Pažin, prenela je RTCG.

Potpredsednik Vlade je podsetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o nacrtu zakona, da su sve verske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali nacrt zakona, kao i da su predstavnici Vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim verskim zajednicama.

„Prvobitni zakonski tekst je znatno izmenjen, budući da je Vlada prihvatila sve predloge verskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a Vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tela Saveta Evrope“, izjavio je Pažin.

Rekao je da ne veruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podela i rasprava o tome koje su vere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije.

„Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih suseda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist“, kazao je on.

Pažin je zaključio da Vlada Crne Gore nema razloga da beži od priče o rezultatima svog rada.

„Zahvaljujući ovakvoj državnoj politici, u Crnoj Gori su od obnove nezavisnosti udvostručene plate, utrostručeni prihodi od turizma, danas je Crna Gora punopravna članica NATO-a i jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Nemam nikakve sumnje da građani veoma dobro znaju u kakva bespuća i destrukciju vodi politika etničke i verske mržnje i sukoba. Zato sam uveren da će građani dati poverenje onoj politici koja ne deli članove porodica, prijatelje i komšije po veri i naciji i koja je okrenuta budućnosti, napretku građanske države i višem kvalitetu života za sve“, zaključio je Pažin.

KOMENTARI18 komentara

 1. doktrina soka says:

  Doslo im dupeta u glavu,da nisu Bogovi.

 2. Kosovac says:

  Ovaj Pažin, podpredsednik vlade Crne Gore, pravi se lud. Vidi se da je uspešno završio sorošoidnu radionicu iz predmeta Civilno društvo, odeljak Dijalozi. Sledeća izjava će mu sigurno biti da SPC ne može prihvatiti Dijalog, zato što je njen govor Govor mržnje koji remeti budućnost Crne Gore. ……….Čuješ, spremni su za dijalog, ako treba – pričaćemo do sutra.

  • Velika Metla says:

   Taj Pažin je tobože izbeglica iz Krajine,a nije izbeglica nego ubačeni element od strane vatikana,da radi na unijaćenju Crne Gore.

 3. Rale says:

  Povučete taj bolesni ,,zakon" kojim ste sami sebe doveli u bezizlaznu situaciju, priznate da stze fašisti i da vas je stid i podnesete kolektivno ostavke. ...i razgovor je uspjeo.

 4. padre says:

  A za dom, jeste li spremni, kad se već bratimite sa onima, koji su za to spremni u Hrvatskoj?

 5. dinki says:

  Nema više dogovora montenegrini.

 6. Djoka Brica says:

  Nema pregovora sa crnogorskim hitlerom.

 7. Slobodanka says:

  Najpre usvoje diskriminatoriski zakon, a onda pričaju kako su spremni za dijalog. Pažin je lažov samo taki. On sad nastoji da odbrani ono što se braniti ne može. Crnogorske ustaše su najpre stavile svoje šape na pravoslavnu crkvu i sad pod maskom demokratije nastoje da te šape ne sklone. Eto tako bi Pažin da odbrani zakon kojim se utemeljava eksproprijacija izuzetno vredne imovine pravoslavnih crkava u Crnoj Gori. Pored ovog zla ima i drugih ozbiljnih pretnji u tom zakonu, da ih sada ne nabrajam. Djukanović mora da sprovede ono što mu je naredjeno, otuda potiče stalno i neprestano licemerstvo njegovih prvih ljudi.

  • Velika Metla says:

   Znali su oni unapred da im to neće proći,nego su doneli taj Zakon samo da bi stvorili privid kako se u Goroj i Crnjoj tobože poštuje volja naroda. Mene prevariti ne mogu!

 8. Miraš says:

  Pažinov naknadni i zakasneli poziv na dijalog pre liči na nekrolog, na dobro pripremljenu čitulju za odabranu veliku pokojnicu >SPC.

 9. Za Srbiju says:

  Nema ništa od dijaloga, jer i dalje tera vodu na svoj mlin. Opet će da nas preveslaju. Zakon ukinuti i tačka. A onda da SPC potpiše Ugovor sa Crnom Gorom, kao što je to uradila islamska i katolička zajednica. Osim ovoga, doneti zakon da Srbi uče srbsku istoriju i srbski jezik, te da ravnopravno budu zastupljeni u državnoj upravi. Da prestanu ucene zbog toga što se izjašnjavaju kao Srbi, da prestane da im se oduzima imovina ili da im dele otkaze. Da Srbi nose svoju zastavu, kao i da SPC razvija svoju zastavu. Sve ovo staviti u zakonska akta, jer se fukari ne može ništa verovati.

 10. test01 says:

  Kakav dialog sa mafijom, bagrom i fasistima, skidajte tu bagru jednom zauvek i strpajte ih u zatvor - to oni vama planiraju !!!

  • Grozno says:

   treba traziti srpska opozicija vaneredne izbore ODMA, ljer su oni oteli srpski jezik i pismo srpsko cirilica se ne uci niti pise u crnoj gori NJegosovoj, srbsko pismo treba odma vratiti u skole ne verovati crvenoj bandi i drljevicevoj dic

 11. Rafmanjinov says:

  MILO LOPOVE,NE DAMO TI SVETINJE!!!!!

 12. E.Lirsch says:

  Da ima pametnih nebi bilo "dijaloga" o oduzimanju crkvene imovine. Nego rusiti ta gofna smrdljiva i pozatvarati u zatvore.

 13. Rafmanjinov says:

  Cudno je to sto je Milo Djukanovic,bas sad u ovo vreme u usa,a usa ambasada u Crnoj Gori vodi glavnu reci,narucuju,hapsenja i privodjenja,oni vode drzavu umesto Mile Djukanovica,urednik in 4s,kaze da je Markovic razgovarao sa Milom i pitao ga da se odlozi glasanje ovog zakona posle Bozica,na zahtev Vladike Amfilohija,ali da je Milo rekao da se do ujutru mora zakon izglasati,onda je krenuo onaj snimak kako se Milo provodi u Majamiju,sve je cudno,Predsednik drzave van zemlje,a stotine hiljada gradjana Crne Gore su protiv zakona,sve je cudno,ispada da je Crna Gora vlasnistvo usa!!!

 14. petrovgrad says:

  Prvo sva prava Srbima u Crnoj Gori, kao što imaju Albanci u Severnoj Makdoniji.

 15. SasaS says:

  Jenki cuvaju Mila kao boga dok im treba a posle ce proci kao Bagdadi ili Bin Laden,oni ga napravili.. isti ga pojeli..nece pocistiti samo njega nego i malo sire.Nazalost epilog se nazire i to ce krenuti sa UN om ,Rusi i Kinezi spremaju rezoluciju ....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *