ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ САОПШТИЛА: „Спремни смо на дијалог“

ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ САОПШТИЛА: „Спремни смо на дијалог“

13 јануара 2020

Зоран Пажин, потпредседник Владе Црне Горе, саопштио је да је Влада спремна да без одлагања отпочне дијалог са свим верским заједницама о примени Закона о слободи вероисповести. Спремна је да разговара са Митрополијом црногорско-приморском и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор, изјавио је Пажин.

Пажин је рекао да је спреман за разговор чим Митрополија искаже спремност за овом врстом дијалога и истакао да ниједна држава у региону, па ни шире, нема закон који је дуже и пажљивије припреман и око којег су вођене детаљније и отвореније консултације са свим заинтересованим субјектима у држави и изван ње.„Овај закон је усвојен да би сви у Црној Гори имали једнако право да, по својој савести, буду или не буду верници било које вероисповести и да би закони једнако важили за све“, нагласио је Пажин, пренела је РТЦГ.

Потпредседник Владе је подсетио да су од 2015. године организовани бројни јавни скупови о нацрту закона, да су све верске заједнице и други заинтересовани субјекти коментарисали нацрт закона, као и да су представници Владе више пута имали појединачне консултације са свим верским заједницама.

„Првобитни законски текст је знатно измењен, будући да је Влада прихватила све предлоге верских заједница који су били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом, а Влада је затражила мишљење Венецијанске комисије и уврстила у предлог закона све препоруке овог стручног тела Савета Европе“, изјавио је Пажин.

Рекао је да не верује да ће предстојећи избори у Црној Гори протећи у знаку бесмислених подела и расправа о томе које су вере и нације у Црној Гори старије и заслужније.

„Црна Гора је имала и превише горких историјских искустава, и сопствених и код својих суседа, да би дозволила да оваква ретроградна реторика данас било коме донесе озбиљнију политичку корист“, казао је он.

Пажин је закључио да Влада Црне Горе нема разлога да бежи од приче о резултатима свог рада.

„Захваљујући оваквој државној политици, у Црној Гори су од обнове независности удвостручене плате, утростручени приходи од туризма, данас је Црна Гора пуноправна чланица НАТО-а и једна од најбрже растућих економија Европе. Немам никакве сумње да грађани веома добро знају у каква беспућа и деструкцију води политика етничке и верске мржње и сукоба. Зато сам уверен да ће грађани дати поверење оној политици која не дели чланове породица, пријатеље и комшије по вери и нацији и која је окренута будућности, напретку грађанске државе и вишем квалитету живота за све“, закључио је Пажин.

KOMENTARI18 коментара

 1. doktrina soka says:

  Doslo im dupeta u glavu,da nisu Bogovi.

 2. Косовац says:

  Овај Пажин, подпредседник владе Црне Горе, прави се луд. Види се да је успешно завршио сорошоидну радионицу из предмета Цивилно друштво, одељак Дијалози. Следећа изјава ће му сигурно бити да СПЦ не може прихватити Дијалог, зато што је њен говор Говор мржње који ремети будућност Црне Горе. ……….Чујеш, спремни су за дијалог, ако треба – причаћемо до сутра.

  • Velika Metla says:

   Тај Пажин је тобоже избеглица из Крајине,а није избеглица него убачени елемент од стране ватикана,да ради на унијаћењу Црне Горе.

 3. Rale says:

  Povučete taj bolesni ,,zakon" kojim ste sami sebe doveli u bezizlaznu situaciju, priznate da stze fašisti i da vas je stid i podnesete kolektivno ostavke. ...i razgovor je uspjeo.

 4. padre says:

  A za dom, jeste li spremni, kad se već bratimite sa onima, koji su za to spremni u Hrvatskoj?

 5. dinki says:

  Nema više dogovora montenegrini.

 6. Djoka Brica says:

  Nema pregovora sa crnogorskim hitlerom.

 7. Slobodanka says:

  Najpre usvoje diskriminatoriski zakon, a onda pričaju kako su spremni za dijalog. Pažin je lažov samo taki. On sad nastoji da odbrani ono što se braniti ne može. Crnogorske ustaše su najpre stavile svoje šape na pravoslavnu crkvu i sad pod maskom demokratije nastoje da te šape ne sklone. Eto tako bi Pažin da odbrani zakon kojim se utemeljava eksproprijacija izuzetno vredne imovine pravoslavnih crkava u Crnoj Gori. Pored ovog zla ima i drugih ozbiljnih pretnji u tom zakonu, da ih sada ne nabrajam. Djukanović mora da sprovede ono što mu je naredjeno, otuda potiče stalno i neprestano licemerstvo njegovih prvih ljudi.

  • Velika Metla says:

   Знали су они унапред да им то неће проћи,него су донели тај Закон само да би створили привид како се у Горој и Црњој тобоже поштује воља народа. Мене преварити не могу!

 8. Miraš says:

  Pažinov naknadni i zakasneli poziv na dijalog pre liči na nekrolog, na dobro pripremljenu čitulju za odabranu veliku pokojnicu >SPC.

 9. Za Srbiju says:

  Nema ništa od dijaloga, jer i dalje tera vodu na svoj mlin. Opet će da nas preveslaju. Zakon ukinuti i tačka. A onda da SPC potpiše Ugovor sa Crnom Gorom, kao što je to uradila islamska i katolička zajednica. Osim ovoga, doneti zakon da Srbi uče srbsku istoriju i srbski jezik, te da ravnopravno budu zastupljeni u državnoj upravi. Da prestanu ucene zbog toga što se izjašnjavaju kao Srbi, da prestane da im se oduzima imovina ili da im dele otkaze. Da Srbi nose svoju zastavu, kao i da SPC razvija svoju zastavu. Sve ovo staviti u zakonska akta, jer se fukari ne može ništa verovati.

 10. test01 says:

  Kakav dialog sa mafijom, bagrom i fasistima, skidajte tu bagru jednom zauvek i strpajte ih u zatvor - to oni vama planiraju !!!

  • Grozno says:

   treba traziti srpska opozicija vaneredne izbore ODMA, ljer su oni oteli srpski jezik i pismo srpsko cirilica se ne uci niti pise u crnoj gori NJegosovoj, srbsko pismo treba odma vratiti u skole ne verovati crvenoj bandi i drljevicevoj dic

 11. Rafmanjinov says:

  MILO LOPOVE,NE DAMO TI SVETINJE!!!!!

 12. E.Lirsch says:

  Da ima pametnih nebi bilo "dijaloga" o oduzimanju crkvene imovine. Nego rusiti ta gofna smrdljiva i pozatvarati u zatvore.

 13. Rafmanjinov says:

  Cudno je to sto je Milo Djukanovic,bas sad u ovo vreme u usa,a usa ambasada u Crnoj Gori vodi glavnu reci,narucuju,hapsenja i privodjenja,oni vode drzavu umesto Mile Djukanovica,urednik in 4s,kaze da je Markovic razgovarao sa Milom i pitao ga da se odlozi glasanje ovog zakona posle Bozica,na zahtev Vladike Amfilohija,ali da je Milo rekao da se do ujutru mora zakon izglasati,onda je krenuo onaj snimak kako se Milo provodi u Majamiju,sve je cudno,Predsednik drzave van zemlje,a stotine hiljada gradjana Crne Gore su protiv zakona,sve je cudno,ispada da je Crna Gora vlasnistvo usa!!!

 14. petrovgrad says:

  Prvo sva prava Srbima u Crnoj Gori, kao što imaju Albanci u Severnoj Makdoniji.

 15. SasaS says:

  Jenki cuvaju Mila kao boga dok im treba a posle ce proci kao Bagdadi ili Bin Laden,oni ga napravili.. isti ga pojeli..nece pocistiti samo njega nego i malo sire.Nazalost epilog se nazire i to ce krenuti sa UN om ,Rusi i Kinezi spremaju rezoluciju ....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u